مقایسه‌ی امنیت آیفون با اندروید

مقایسه‌ی امنیت آیفون با اندروید؛ نشان شوالیه‌ی امنیت در دست کیست؟

مقایسه و رقابت
1 دیدگاه

دعوای بین اندرویدبازها و iOS بازها پیشینه‌ی تاریخی داره و از بدو شروع این رقابت سر برتری هر کدوم از این برندها بین کاربرهاشون جنگ و دعوا بوده؛ البته در نهایت به‌نظر می‌رسه که هیچ‌کدوم نسبت به دیگری برتری خاصی ندارن و صرفاً یک سری تفاوت‌ها و مسائل سلیقه‌ای باعث به‌وجود اومدن این رقابت‌ها شده. تکلیف iOS که مشخصه و همه‌ی کاربرهای اپل تقریباً جزو دسته‌ی طرفداران iOS حساب می‌شن. اما دسته‌ی طرفداران اندروید گسترده‌تره و از کاربرهای سامسونگ گرفته تا کاربرهای گوگل‌پیکسل و بلک‌بری و هزاران مدل دیگه رو شامل می‌شه.

مقایسه‌ی بین این دو دسته رو می‌شه از هزاران بعد مختلف بررسی کرد، اما امروز مسئله‌ای که قراره بهش بپردازم مقایسه‌ی امنیت آیفون با اندرویده. توی این مقاله می‌خوام این دو دسته رو از منظر امن بودن و برتری‌های هر دسته به دیگری رو بررسی کنم. این مقاله می‌تونه مرجع خوبی برای کسانی باشه که قصد دارن گوشی موبایلشون رو عوض کنن و علاوه بر قیمت گوشی ، امنیت هم در درجه اول قرارداره.

مقایسه‌ی امنیت سیستم عامل اندروید و iOS‌

مقایسه‌ی امنیت سیستم عامل اندروید و iOS‌

سیستم عامل یا Operating System که به اختصار به اسم OS هم می‌شناسیمش، نرم‌افزار اجرایی دستگاه شماست که تمام برنامه‌ها و نرم‌افزارها روی اون اجرا می‌شن. اگه گوشی موبایل شما سیستم عامل نداشته باشه حتی بالا هم نمیاد، چه برسه به این‌که چیزی رو اجرا کنه! پس هنگام خرید گوشی آیفون این نکته رو در نظر بگیرین.

وقتی صحبت از امنیت و حریم خصوصی می‌شه خیلی چیزها فاکتور اساسی محسوب می‌شن؛ اما مهم‌ترین تعریفی که می‌شه ازش داشت اینه که هرچی تعداد زنجیره‌های تشکیل‌دهنده‌ی یک زنجیر بیشتر باشن، میزان امنیت این زنجیر کاهش پیدا کرده و خطر از هم پاشیدن اون مجموعه در اثر وجود یک زنجیره‌ی معیوب بالاتر می‌ره. یعنی چی؟ بریم ببینیم.

لایه‌لایه‌های امنیت

سال ۲۰۰۷، مدلی که استیو جابز معرفی کرد ادغام موفقی بود از سخت‌افزار در کنار نرم‌افزار؛ دقیقاً همون چیزی که امروزه خیلی اهمیت بیشتری پیدا کرده. این ترکیب به ما این امکان رو می‌ده که کنترل بیشتری رو دستگاه داشته باشیم. توی بحث امنیت، اپل سیاستی رو پیش می‌بره که به نام Walled Garden می‌شناسیم؛ در واقع تو دستگاه‌های اپل بر خلاف سیستم عامل سه مرحله‌ای اندروید، کنترل بسیار بالایی روی سیستم عامل وجود داره.

دستگاه‌های اندروید در واقع از سه مرحله سیستم عامل تشکیل شده‌ان که مرحله‌ی اول بیس اولیه‌ی سیستم عامل اندرویدیه، بعد از اون پیکربندی اختصاصی سازنده‌ی اون تلفن همراه مثل سامسونگ، شیائومی، موتورولا و… قرار داره، تو بعضی موارد هم مرحله‌ی سومی وجود داره که توسط تامین‌کننده‌ی شبکه ایجاد می‌شه.

هر کدوم از این مراحل یه درجه به پیچیدگی و آسیب‌پذیری سیستم عامل اضافه می‌کنن؛ این مراحل توی اندروید تا حد خیلی زیادی به پلتفرم مورداستفاده‌ی شما بستگی دارن. حتی توی بعضی از مدل‌های اندروید، تبلیغات روی بیس اولیه‌ی سیستم عامل جای‌گذاری شده‌ان و ممکنه شما موقعی که دارین توی تنظیمات گوشی‌تون اسکرول می‌کنین مجبور بشین تبلیغ ببینین!

این مقاله هم شاید به کارت بیاد: افزایش سرعت گوشی آیفون

آپدیت‌های نجات‌دهنده برای افزایش امنیت

آپدیت‌های نجات‌دهنده برای افزایش امنیت

آخرین نکته‌ای که در مورد سیستم عامل لازمه بررسی بشه، تعداد و تناوب و قابل‌اتکا بودن آپدیت‌هاییه که برای سیستم عامل شما ارائه می‌شه. برای مثال توی گوشی‌های پیکسل گوگل علی‌رغم آپدیت‌های ماهانه‌ای که داره، به‌نظر می‌رسه خیلی تغییر خاصی به‌وجود نمیاد. اما اپل تو آپدیت‌های منظمی که می‌ده علاوه‌بر تغییرات ظاهری و فیچرهای جدید، توجه خیلی زیادی به فیکس کردن باگ‌های ورژن‌های قبلی داره و روزبه‌روز تلاش بیشتری برای افزایش امنیت سیستم عامل انجام می‌ده.

خب، این هم از سیستم عامل؛ ردیابی کاربر چطور؟ بریم ببینیم

این مقاله هم شاید برات جذاب باشه: چطوری گوشی آیفون رو راه اندازی کنیم

بررسی امنیت ردیابی کاربر در اندروید و iOS

متاسفانه می‌شه گفت تمام ویژگی‌هایی که گوشی‌های هوشمند رو از نظر ما جذاب‌تر می‌کنن، دقیقاً ویژگی‌هایی هستن که اگه از نظر حفظ حریم خصوصی بهشون نگاه کنیم خیلی ترسناک به نظر میان. گوشی موبایلی که شما در اختیار دارین مجهز به یه ردیاب مکانی بسیار دقیق و دوربین و میکروفونی هستین که می‌تونن هر لحظه شما رو ببینن و صداتون رو بشنون؛ تازه علاوه‌بر اون هزاران هزار دیتا از تمام کارهایی که انجام می‌دین هم در حال ثبت شدنه! حالا، از نظر ردیابی کاربرها، اندروید در مقایسه با آیفون چطوری عمل می‌کنه؟

کسب اجازه برای جمع‌آوری اطلاعات در آیفون

کسب اجازه برای جمع‌آوری اطلاعات در آیفون

وقتی بحث امنیت کاربرها هنگام استفاده از اپلیکیشن‌ها وسط باشه، آیفون به‌شدت سختگیرانه عمل کرده و دسترسی برنامه‌ها به دیتا رو محدود می‌کنه و نمی‌ذاره برنامه به هر بخشی از سیستم عامل دسترسی پیدا کنه. اگه کاربر اپل باشین، حتماً با پاپ‌آپ‌هایی که برای استفاده از میکروفون، دوربین، لوکیشن یا بقیه‌ی امکانات گوشی باز می‌شن تا از شما اجازه دریافت کنن روبرو شده‌این؛ طبیعتاً در صورتی که خیلی ضروری نباشه، باید جلوی استفاده از این امکانات توسط برنامه رو بگیرین.

اگه خواستی بیشتر در مورد این مقاله بدونی: بهترین گوشی‌های آیفون

اندروید در جمع‌آوری دیتا چه سیاستی رو پیش گرفته؟

حالا بیاین بریم سراغ اندروید؛ به‌نظر می‌رسه که این ویژگی «اجازه گرفتن از کاربر برای استفاده از دیتا» توی گوشی‌های اندرویدی هم وجود داشته باشه، اما یک سری تفاوت‌هایی با اپل داره.

مثلاً گوگل اعلام کرده که قصد داره تغییرات امنیتی که اپل توی ردیابی کاربرها استفاده می‌کنه رو روی گوشی‌ها تعبیه کنه، اما زمانی که برای این تغییرات اعلام کرده یک بازه‌ی ۲ ساله‌ست. علتش هم اینه که گوگل توی این مورد داره سعی می‌کنه دو طرف رو راضی نگه‌داره! منظورم چیه؟

در واقع گوگل سیاست‌هایی داره که باعث شده توی این مورد همزمان که برای امنیت کاربر و بهبود حریم خصوصی اون تلاش می‌کنه، حواسش به ارائه‌کنندگان تبلیغات هم باشه و دیتای موردنظر اون‌ها رو هم تامین کنه. به همین خاطره که نمی‌تونه صد درصد قول بده که دیتای شما به دردش نمی‌خوره!

حفظ امنیت و اطلاعات، حتی به غلط‍!

حفظ امنیت و اطلاعات، حتی به غلط‍!

در عوض اپل از امنیت بالاتری برخورداره؛ تا حدی امنیت این سیستم عامل بالاست که با وجود این‌که مدتی قبل اپل اعلام کرده بود قصد داره تصاویر بار

بد نیست این مطلب رو هم بخونی:  افزایش سرعت گوشی آیفون

چه باید کرد؟

در هر صورت چه کاربر اندروید هستین و چه اپل، بهتره که پس ذهنتون این پیش‌فرض رو داشته باشین که شما یا در حال ردیابی هستین یا قراره به زودی ردیابی شما توسط دستگاهی که استفاده می‌کنین انجام بشه؛ البته قبل از این‌که به اپل یا سازنده‌ی گوشی‌های اندرویدی بد و بیراه بگین یادتون باشه حتی اگه ساده‌ترین گوشی ممکن رو هم استفاده کنین، باز هم اپراتور تلفن همراه شما می‌تونه حتی بدون سرویس GPS هم شما رو ردیابی کنه!

بنابراین شاید بهترین کار این باشه که هنگام استفاده از برنامه‌های مختلف، بهشون این اجازه رو بدین که فقط وقتی در حال استفاده از برنامه هستین دیتای شما رو جمع‌آوری کنن و وقتی برنامه رو می‌بندین ردیابی اون‌ها هم متوقف بشه.

مقایسه‌ی امنیت سیستم ارسال پیام در اندروید و iOS

مقایسه‌ی امنیت سیستم ارسال پیام در اندروید و iOS

قبل از هر چیزی لازمه یک بار یادآوری کنم که سیستم پیام‌رسان سنتی موبایل‌ها یا همون SMS، به هیچ وجه رمزنگاری نمی‌شه و هرکسی به سیستم گوشی شما دسترسی داشته باشه به راحتی می‌تونه پیام‌ها رو بخونه و امنیت پیامک حتی توی مدرن‌ترین و جدیدترین تلفن‌های اندروید و iOS هم تقریباً نزدیک به صفره!

بنابراین هر سرویسی شبکه‌ی اختصاصی خودش رو برای رمزنگاری پیام‌ها استفاده می‌کنه که این شبکه در آیفون، آي‌مسیج نام داره و در اندروید هم بسته به پلتفرم موردنظر متفاوته.

شاید از این نوشته‌ هم خوشت بیاد: ترفندهای گوشی آیفون

سیستم آیفون با استفاده از iMessage می‌تونه تا حدی امنیت پیام‌ها رو تضمین کنه؛ در واقع پیام‌هایی که از آیفون خودتون می‌فرستین بسته به سبز یا آبی بودنشون امنیت متفاوتی دارن؛ اما با این حال من برای ارسال پیامی که حساسیت بالایی داره و می‌خوام از امنیت اون مطمئن باشم، اپل و اندروید رو کنار می‌ذارم و ترجیح می‌دم از اپلیکیشن‌های نصبی امنی مثل سیگنال، تلگرام یا واتسپ استفاده کنم که امکان رمزنگاری end-to-end یا سرتاسر برای اون‌ها تعریف شده.

مقایسه‌ی سخت‌افزاری اندروید و iOS

مقایسه‌ی سخت‌افزاری اندروید و iOS

آخرین قطعه‌ی این پازل، امنیت خود دستگاهه. وقتی اندروید و iOS رو مقایسه می‌کنین، باید چیزی که قبلاً هم بهتون گفته بودم رو در نظر بگیرین: اپل همه‌چیز رو کنترل می‌کنه، در حالی‌که توی اندروید این‌طور نیست. بنابراین توی این مورد، شاید مزایای اندروید یه‌کم بیشتر باشه.

اپل سال‌هاست که داره روی سیستم مشخصی پیش می‌ره و تنوع توی مدل‌های اون کمتر از اندرویده؛ اگه انتظار شما از گوشی موبایلتون اینه که جدیدترین دوربین و بهترین تنظیمات رو داشته باشه شاید اندروید بهتر بتونه با تنوع مدل‌ها انتظاراتتون رو برآورده کنه. در حالی که اپل به‌دقت همه‌چیز رو تحت‌کنترل داره و خیلی زیاد ایده‌آل‌گرایانه پیش می‌ره.

خوندن این مطلب رو هم بهت پیشنهاد می‌کنم: بهترین آنتی ویروس برای آیفون

نتیجه‌گیری

شاید در نهایت بهترین نتیجه‌ای که بتونیم از این مقاله بگیریم اینه که اگه شما هم روی گوشی‌تون کلی اطلاعات شخصی و مهم دارین که امنیت اون‌ها براتون درجه‌ی اهمیت بالایی داره، احتمالاً جواب این سوال که «اندروید امن‌تره یا آیفون؟» این باشه که: واقعاً فرقی نمی‌کنه! شاید در نهایت همون مسئله که اولش درباره‌ش صحبت کردیم درست باشه و ترجیح بین اندروید و آیفون بیشتر به سلیقه‌ی افراد بستگی داشته باشه.

اگه امنیت براتون خیلی خیلی مهمه، شاید بتونین برین سراغ سیستم عامل‌هایی که بر پایه‌ی لینوکس هستن؛ اما یادتون نره که هنگام سوییچ کردن روی این سیستم عامل‌ها، در ازای امکانات امنیتی و مهمی که به‌دست میارین، کلی امکانات دیگه مثل پشتیبانی و دردسترس بودن رو از دست می‌دین. بنابراین شاید خیلی هم بد نباشه بعضی از دیتاها رو در اختیارشون بذاریم!

سوالات متداول در مورد مقایسه‌ی امنیت اندروید و iOS

مسئله‌ی ردیابی کاربر توی تمام سیستم عامل‌ها اتفاق می‌افته که شما می‌تونین اون رو بسته به کاربردی که گوشی براتون داره شخصی‌سازی کنین.

نظر شما راجع به این مقاله چیست؟

1 دیدگاه. Leave new

  • سامسونگ s24 دارم راضی نیستم امنیت نداره باید به اکانت گوگل متصل بشه خودش. کلی برنامه بلا استفاده داره میخوام عوضش. کنم با ایفون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!