تفاوت شارژر وایرلس و شارژر سیم دار

شارژر وایرلس چیه؟ بررسی تفاوت شارژر وایرلس و شارژر سیم دار

آموزش
4 دیدگاه

شارژرهای وایرلس که بدون اتصال کابل، دستگاه رو شارژ می‌کنن، مکانیزم خیلی جذاب و شگفت‌انگیزی دارن. همین تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار باعث شده تا کاربرا به استفاده از این نوع شارژرها خیلی علاقه‌مند باشن.

در حالت کلی باتری گوشی همراه با حرکت یون‌ها از سمت قطب (الکترود) منفی به سمت قطب مثبت که توسط الکترولیت انجام می‌شه، شارژ می‌شن و این عمل نیاز به یک محرک داره. شارژرها از هر نوعی که باشن حرکت یون‌ها رو امکان پذیر می‌کنن که در نهایت منجر به شارژ باتری می‌شه.

اما آیا شما به عنوان یک کاربر گوشی موبایل، از نحوه عملکرد شارژرهای بی‌سیم، مزایا و معایب و بقیه موارد مربوط به اون‌ها مطلع هستین؟ اگه اطلاعات کافی در این زمینه ندارین جای نگرانی نیست؛ چون من در این مقاله از ایسل تصمیم دارم تا در رابطه با شارژرهای وایرلس اطلاعات مفیدی در اختیارتون قرار بدم و همچنین به مقایسه شارژر وایرلس با شارژر سیمی بپردازم.

مطالعه این مقاله باعث می‌شه تا شما با چشم بازتر و آگاه‌تر انتخاب کنین و در استفاده از هر کدوم از شارژرها دچار مشکل نشین.

مقایسه شارژر وایرلس با شارژر سیمی

مقایسه شارژر وایرلس و شارژر سیمی

تفاوت بزرگ و چشم‌گیری که بین دو نوع شارژر سیمی و بی‌سیم وجود داره، مربوط به داشتن یا نداشتن سیم برای شارژ گوشیه که کل عملکرد اون‌ها رو تحت‌الشعاع خودش قرار می‌ده. شارژرهای بی‌سیم یا وایرلس بعد از دریافت کردن جریان برق، اون رو به صورت یک میدان مغناطیسی در میارن و بعدش از طریق القای الکتریکی انرژی رو به گوشی وارد می‌کنن.

برای القای الکتریکی لازمه تا در هر کدوم از دستگاه‌ها (شارژر و گوشی) یک سیم‌پیچ قرار داشته باشه تا میدان مغناطیسی ایجاد بشه. بعد از ایجاد این میدان، همون‌طور که جریان الکتریکی در شارژر بی‌سیم تبدیل به میدان مغناطیسی می‌شه، در گوشی همراه هم میدان مغناطیسی ایجاد شده به جریان الکتریکی و ولتاژ تغییر حالت می‌ده و به این ترتیب گوشی موبایل شارژ می‌شه.

تفاوت دیگه شارژر وایرلس با سیم‌دار اینه که گوشی‌ موبایل برای شارژ شدن با شارژر وایرلس باید از استانداردی موسوم به Qi (چی) یا در بعضی مدل‎‌ها Air Fuel تبعیت کنن؛ که این مورد در رابطه با شارژرهای معمولی صدق نمی‌کنه. علاوه بر این‌ها نکات دیگه‌ای مثل مدت زمان شارژ، دوام و کیفیت، نحوه استفاده و موارد این مدلی هم جزو تفاوت‌های شارژر بی‌سیم با شارژر معمولی هستن.

اولین شارژر وایرلس برای کدوم برند بود؟

اولین شارژر وایرلس

در رابطه با روش القای الکتریکی که مربوط به نحوه‌ی کار شارژرهای بی‌‌سیم هست، می‌شه تسلا رو جزو اولین افرادی دونست که این روش رو کشف کرد. سال‌های بعد در سال 2007  نمایشگاهی موسوم به CES برگزار شد. در این نمایشگاه کمپانی Visteon شارژر بی‌سیمی رو تولید کرده بود که در جالیوانی خودرو قرار می‌گرفت و قابلیت شارژ گوشی و موارد دیگه رو داشت.

اما اولین برند گوشی که ‌تونست از روش شارژ با شارژر وایرلس پشتیبانی بکنه، گوشی Palm Pre بود که اون هم در نمایشگاه CES در سال 2009 رونمایی شد. بعد از اون شرکت‌های دیگه‌ای مثل نوکیا با دو مدل گوشی (لومیا 920، لومیا 820) و همچنین ال جی با یک مدل گوشی (نکسوس 4) تونستن از استانداری موسوم به Qi پشتیبانی کنن و قابلیت شارژ با شارژر بی‌سیم رو داشته باشن. بعد از اون برندهای دیگه مثل سامسونگ، سونی و غیره هم تونستن به این استاندارد و قابلیت دست پیدا کنن.

ممکنه این مطلب هم به دردت بخوره: شارژر اصلی و تقلبی چه تفاوت‌هایی دارند؟

سازوکار شارژر وایرلس

ساز و کار شارژر وایرلس

نحوه کار شارژرهای بی‌سیم اینجوریه که دو سیم‌پیچ روبه‌روی همدیگه قرار گرفتن و میدان مغناطیسی تشکیل دادن. این میدان مغناطیسی انرژی رو از شارژر به دستگاه شما منتقل می‌کنه.

اما در مورد تفاوت شارژرهای بی‌سیم، شاید بشه گفت بزرگترین تفاوت‌شون در فاصله بین دو سیم‌پیچ هست. اگه دو سیم‌پیچ رو خیلی نزدیک به هم قرار بدین، می‌تونین جریان برق رو انتقال بدین. برای تغییر ولتاژ، تعداد دورهای سیم‌پیچ‌ها موثر هستن. ده هزار دور در سیم‌پیچ ورودی و هزار دور در سیم‌پیچ خروجی، نود درصد از ولتاژ رو کاهش می‌ده.

در شارژرهای بی‌سیم از دو تا سیم‌پیچ مجاور هم استفاده شده. سیم‌پیچ ورودی در خود شارژر بی‌سیم قرار داره و سیم‌پیچ خروجی در گوشی تلفن همراه‌تون هست. زمانی که انرژی الکتریکی در سیم‌پیچ ورودی باشه، سیم‌پیچ خروجی از طریق قرارگرفتن در میدان مغناطیسی می‌تونه این انرژی رو بگیره و اصطلاحا شارژ بشه.

طبیعتا داخل تلفن همراه، قطعات مختلفی با هم همکاری می‌کنن تا انرژی مغناطیسی تبدیل به انرژی الکتریکی شده و بعد از اون از سیم‌پیچ وارد باطری شه. اما به صورت کلی ساز و کار تقریبا یکسانه و شباهت‌های زیادی بین شارژرهای وایرلس وجود داره.

چرا سرعت شارژر وایرلس از سیمی کمتره؟

سرعت شارژر وایرلس

از جمله تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار می‌شه به کمتر بودن سرعت شارژر وایرلس در شارژ کردن گوشی همراه اشاره کرد. همون‌طور که گفتم شارژرهای بی‌سیم با روش القا و ایجاد میدان مغناطیسی کار می‌کنن. در واقع جریان برق رو بعد از دریافت از پریز به کویل یا به اصطلاح سیم پیچ‌ دستگاه انتقال می‌دن.

در گوشی‌های همراه هم برای اینکه این ارتباط و القا صورت بگیره، یک سیم‌پیچ وجود داره. اما فقط وجود میدان مغناطیسی برای انجام شارژ کافی نیست چون همه لوازمی که جریان الکتریکی از اون‌ها عبور می‌کنه، به نوبه خودش یک میدان مغناطیسی تشکیل می‌دن. اما آیا این لوازم (مثل چراغ برق) می‌تونن گوشی رو شارژ کنن؟ نه! چون به یک سری استانداردها و همخونی دو دستگاه با هم نیاز هست.

برای شارژ گوشی به روش بی‌سیم هم استانداردهای مختلفی مثل Qi مشخص شده. این وسط تمام استانداردهای تعریف شده، هر کدوم سرعت متفاوتی در شارژ گوشی دارن. علاوه بر اون، برای اینکه میدان مغناطیسی بزرگ‌تری ایجاد بشه، باید جریان بیشتری هم توسط دستگاه دریافت بشه که این موضوع برای دستگاه شارژر بی‌سیم و گوشی‌های موبایل چندان خوب نیست. در واقع این شارژرها هنوز توان کار با سرعت چندان بالا رو ندارن.

کم بودن سرعت شارژر بی‌سیم که به عنوان تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار محسوب می‌شه، علت دیگه‌ای هم داره و اون مربوط به مسئله Precision (دقت، تمرکز) هست؛ یعنی زمانی که بعضی از شارژرهای وایرلس در نزدیکی اجسام فلزی قرار می‌گیرن، دیگه کار خودشون که شارژکردن گوشیه رو انجام نمی‌دن. این کار به این دلیله که اجسام فلزی در تماس با میدان مغناطیسی، دچار گرما و حرارت بالا نشن و مشکلی ایجاد نکنن.

شاید این مطلب رو هم دوست داشته باشین: روش‌های تشخیص هدفون و هندزفری اصل از تقلبی

آیا شارژر بی سیم به دستگاه آسیب می‌زنه؟

آیا شارژر بی سیم به دستگاه آسیب می‌زنه؟

یکی از نگرانی‌هایی که شاید در ابتدای استفاده از شارژرهای وایرلس به سراغ کاربرا بیاد، ترس از خراب شدن باطری در اثر گرم شدن زیاد اون هست. باید بگم که گوشی شما با هر کدوم از شارژرها که شارژ بشه تفاوتی نداره و موقع پر شدن باتری یخورده گرم می‌شه و این موضوع تا حدی طبیعیه.

علاوه بر اون، بعد از تموم شدن فرآیند شارژ گوشی، چه به وسیله شارژر بی‌سیم چه به وسیله شارژر سیم‌دار، حتی اگه شما گوشی رو از شارژر جدا نکنین هم عمل شارژ کردن متوقف می‌شه و این مورد در اکثر گوشی‌های امروزی وجود داره. همین موضوع باعث شده تا گفته بشه شارژر بی‌سیم هم ضرری برای باتری گوشی نداره.

مزایا و معایب شارژر بی سیم و تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم دار

مزایا و معایب شارژر وایرلس

شارژر وایرلس به عنوان جدیدترین نمونه شارژر در نوع خودش می‌تونه علاوه بر مزایایی که داره، یک سری معایب هم داشته باشه که این کار، برای تمام لوازم الکتریکی و غیره صدق می‌کنه. در واقع هر وسیله‌ای در کنار کاربرد مثبت خودش می‌تونه کمی هم اثرات منفی داشته باشه.

یکی از خوبی‌های شارژرهای وایرلس مربوط به نحوه استفاده از اون‌هاست که باعث راحتی کار و همین طور کاربرا در استفاده از شارژر شده. نحوه استفاده از شارژر وایرلس به این صورته که اگه روی شارژر یا فاصله چند سانتی متریش بذارین، خیلی راحت شارژ می‌شه و نیازی به اتصال دو دستگاه بهم نیست.

مزیت دیگه این شارژرها هم مربوط به دوام و ماندگاری بالای اون‌هاست. در واقع این موضوع که در استفاده از این شارژرها شما با خرابی قطعاتی مثل کابل شارژر مواجه نیستین، باعث شده تا این نوع شارژرهای باکیفیت تا مدت طولانی برای شما به خوبی کار کنن.

این مطلب هم به دردت میخوره: اورکلاک چیه و چه مزایا و معایبی داره؟

البته شارژرهای بی‌سیم در نقطه مقابل، یک سری کم و کاستی هم دارن. اگه بخوام به معایب شارژر وایرلس هم اشاره‌ای کنم، کم بودن میزان سرعت شارژ هست که در بخش تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار در موردش گفتم. و اینکه برای این شارژر‌ها امکان فست شارژ وجود نداره. البته این مورد، رفته رفته در حال اصلاحه و در بعضی مدل‌های جدید شارژر بی‌سیم، تا حد زیادی این مشکل برطرف شده.

مورد دیگه‌ای که شاید باعث اذیت استفاده کنندگان از شارژر وایرلس بشه، سخت بودن استفاده از گوشی موقع شارژ با این نوع شارژرهاست. در واقع در زمان شارژ گوشی با شارژر بی‌سیم، شما آزادی عمل زیادی مثل شارژهای کابلی ندارین. این‌ شارژرها هنوز قابلیت شارژ دور برد رو ندارن. دو حالتی که وجود داره اینه که موبایل باید دقیقا روی شارژر قرار بگیره یا حداکثر در فاصله‌ی چند سانتی‌متری باشه.

هم‌چنین وقتی که موبایل می‌خرین، در کنارش یک شارژر معمولی وجود داره. پس اگه قصد استفاده از شارژر وایرلس رو دارین، خودتون باید اون رو بخرین. مشکل این جاست که معمولا این شارژر‌ها قیمتی چند برابر شارژر‌های معمولی دارن.

به دلیل استفاده از سیم‌پیچ، امکان بالا رفتن دمای اون‌ها زیاده. این بالا بودن دما می‌تونه به باتری موبایل آسیب بزنه. همچنین باتری‌های موبایل‌های مختلف، برای شارژ به ولتاژ‌های متفاوتی نیاز دارن. این موضوع برای شارژر‌های بی‌سیم در نظر گرفته نشده. طبق تحقیقات توان اکثر شارژر‌های بی‌سیم بین 2.0 تا 5.0 آمپره. پس بهتره ولتاژ مورد نیاز موبایل‌تون رو چک کنین و تا حد امکان یک شارژر مناسب پیدا کنین.

نکته‌هایی که در زمان خرید شارژر وایرلس باید بهشون توجه کرد؟

نکات در مورد خرید شارژر وایرلس

برای تهیه شارژر وایرلس اول یک جستجو و آنالیز کلی انجام بدین و بعدش بر اساس اون چیزی که نیاز دارین و همسو با سلیقه و بودجه شماست، یک مدل رو انتخاب کنین. از جمله مواردی که بهتره در زمان خرید مد نظر بگیرین، عبارتست از:

همخوانی شارژر با گوشی: به عنوان مثال برندهای محبوبی مثل اپل و سامسونگ برای گوشی‌هاشون شارژرهای بی‌سیم مخصوصی به بازار عرضه کردن. البته امکان همخونی و سازگاری بقیه برندهای شارژر با بعضی گوشی‌ها وجود داره.

توجه به سرعت شارژ شارژر: در بعضی گوشی‌ها یک سری امکانات جدید برای افزایش سرعت شارژ ایجاد شده‌ که اگه گوشی مجهز به این قابلیت بود، بهتره شارژرهای بی‌سیم با قابلیت فست شارژ یا همون سرعت شارژ بالا تهیه بشن.

شکل ظاهری و ابعاد شارژر: انتخاب ابعاد و شکل ظاهری هم که از عمده تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌داره. انتخاب باید کاملا هوشمندانه و بر اساس نیازی که دارین صورت بگیره.

نشانگر LED: این نشانگر اطلاعات کاملی از شرایط شارژ در اختیار شما قرار می‌ده.

استاندارد اتصال شارژر: طبق اون چیزی که قبل‌تر در رابطه با استاندارد شارژرهای بی‌سیم گفتم، باید در نظر داشته باشین که استاندار گوشی شما با شارژر هم‌خونی داشته باشه. Qi و Air Fuel جزو استانداردهای موجود هستن.

مکانیزم شارژر بی‌سیم چجوریه؟

مکانیزم شارژر وایرلس

شارژرهای بی‌سیم در واقع به این صورت کار می‌کنن که بعد از دریافت جریان الکتریکی، این جریان درون شارژر به سیم‌پیچ مخصوصی انتقال داده می‌شه. درون گوشی هم یک سیم‌پیچ دیگه وجود داره. قرار گرفتن این دو سیم‌پیچ در کنار همدیگه باعث می‌شه تا یک میدان مغناطیسی ایجاد بشه و گوشی همراه از طریق همین میدان ایجاد شده، شروع به شارژ شدن بکنه.

البته برای اینکه این همخونی بین گوشی و شارژر ایجاد بشه، باید یک استاندارد اتصال مثل Qi (چی) داشته باشن. همچنین اگه سیم‌پیچ‌های تعبیه شده در شارژر و گوشی، سایز بزرگ‌تری داشته باشن، می‌تونن میدان مغناطیسی بزرگ‌تری هم ایجاد کنن؛ که در این صورت امکان شارژ گوشی با فاصله از شارژر هم امکان پذیر می‌شه. همین تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار که برای شارژ نیاز به کابل نداره، باعث جذابیتش شده. البته خود شارژر برای کار کردن باید متصل به برق باشه.

این مقاله رو از دست نده : راهنمای خرید بهترین کابل شارژ گوشی‌های موبایل

نکات پایانی در رابطه با خرید و استفاده از شارژر وایرلس

نکات پایانی خرید شارژر وایرلس

در این مقاله از مجله تکنولوژی ایسل سعی کردم تا به مقایسه شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار بپردازم تا شما بتونین بعد از مطالعه و بدست آوردن اطلاعات، بهترین انتخاب رو داشته باشین. شارژرهای بی‌سیم برای کسایی که به تکنولوژی علاقه‌مندن و همیشه سعی می‌کنن به صورت به‌روز از دستگاه‌های موجود استفاده کنن، خیلی مناسبه. در کنارش نوع شارژ کاربردی و داشتن دوام بالا هم از خوبی‌های دیگه شارژر وایرلس هست.

البته ورود این شارژرها به بازار باعث نشده تا استفاده از شارژر سیم‌دار کمرنگ‌تر بشه؛ چون در زمان خرید هر گوشی، شما یک شارژر سیمی متناسب با اون هم دریافت می‌کنین و به طور طبیعی اگه شما به تکنولوژی علاقه نداشته باشین، شاید اصلا به دنبال تهیه‌ و خرید شارژر بی‌سیم نرین.

اما به دست آوردن اطلاعات و تجربه در زمینه تفاوت شارژر وایرلس با شارژر سیم‌دار می‌تونه علاوه بر به‌روز نگه داشتن دانش شما، یک روزی به کارتون بیاد. در نهایت اضافه می‌کنم که شارژر وایرلس یا شارژ سیم‌دار هر کدوم مزایا و معایب خاص خودشون رو دارن و انتخاب هر کدوم از اون‌ها تا حد زیادی به سلیقه شخصی، بودجه و نوع استفاده هر فرد بستگی داره.

سوالات متداول

شارژر وایرلس خطرات کم‌تری نسبت به شارژرهای سیمی داره. با شارژر وایرلس دیگه نوسان‌های برق به گوشی آسیب نمی‌زنه. همچنین دردسر خرابی آداپتور یا کابل رو ندارین. خیلی از شارژرهای وایرلس به عنوان استند هم استفاده می‌شن و کاربرد دارن. به علاوه استفاده راحت‌تری هم داره.

نظر شما راجع به این مقاله چیست؟

4 دیدگاه. Leave new

  • بنظرم گوشی‌های ریپک رو اگه از جای معتبر بگیریم اوکیه و حداقل از پس قیمت برمیایم مزایای گوشی ریپک هم بگین

    پاسخ
  • سلام هر نوع گوشی‌ای رو میشه با شارژر وایرلس شارژ کرد؟ من اینفینیکس دارم

    پاسخ
  • سلام
    گوشیم هولدر مغناطیسی داره برای شارژ بی‌سیم به مشکل نمی‌خورم؟

    پاسخ
  • سلام گوشیم هولدر مغناطیسی داره برای شارژ بی‌سیم به مشکل نمی‌خورم؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!