معرفی انواع لنز دوربین گوشی موبایل

معرفی انواع لنز دوربین گوشی موبایل

آموزش
2 دیدگاه

با زیاد شدن استفاده از فضای مجازی توسط کاربرا، اهمیت لنز دوربین گوشی برای ثبت تصاویر با کیفیت و زیبا خیلی بیشتر از قبل شده و تقریبا یکی از مهم‌ترین معیارهای بیشتر آدما برای انتخاب یک تلفن همراه خوب، کیفیت دوربین گوشی هستش. به همین خاطر هم شرکت‌های سازنده‌ی انواع گوشی‌ موبایل و برندهای مختلف سعی کردن تا لنزهای دوربین مختلفی روی گوشی‌ها تعبیه کنن تا مجبور به بیشتر کردن میزان پیکسل گوشی نباشن، به همین دلیل امروزه شاهد وجود چند دوربین روی اکثر گوشی‌ها هستیم.

اپل و HTC از پیشگامان تولید گوشی با دو دوربین (Dual camera) بودن. در حال حاضر بیشتر گوشی‌های تولید شده در شرکت‌های مختلف مجهز به دوربین‌های مختلف هستن که لنزهای متفاوتی در اون‌ها استفاده شده. همین امر باعث شده تا کیفیت عکاسی با گوشی خیلی بالاتر بره و امکان تجربه حالت‌های مختلف عکاسی برای کاربرا فراهم بشه و بتونین عکس‌های خیلی باکیفیتی حتی در حد عکس‌هایی که با دوربین‌های حرفه‌ای گرفته می‌شه، داشته باشین.

لنزهای دوربین هر کدوم ویژگی‌ها و قابلیت‌های منحصر به فردی دارن و عکاسی در حالت‌های مختلف از جمله: پرتره، زوم اپتیکال، سه بعدی و حالت‌های دیگه رو امکان پذیر می‌کنن. در ادامه این مطلب همراه من باشین؛ تا به بررسی انواع مختلف لنز دوربین گوشی‌ها و کارایی اون‌ها بپردازیم:

انواع لنز دوربین گوشی موبایل

انواع لنز دوربین گوشی موبایل

انواع دوربین موبایل یا به اصطلاح لنزهایی که در دوربین‌ گوشی‌ها استفاده می‌شن باعث شدن تا عکاسی با موبایل خیلی راحت‌تر و باکیفیت‌تر از گذشته انجام بشه. هر کدوم از لنزهای استفاده شده در گوشی‌ها یک سری کارایی‌ها و قابلیت‌های خاص خودشون رو دارن و همین موضوع باعث جذابیت هر چه بیشتر گوشی‌های چند دوربینه شده.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: ترفندهای عکاسی با گوشی موبایل

انواع مختلفی از لنز دوربین گوشی‌ وجود داره که هر کدوم از اون‌ها رو معرفی و بررسی می‌کنم تا با عملکرد و کارایی اون‌ها آشنا بشین. از جمله لنزهای استفاده شده در برخی گوشی‌های موبایل می‌تونم به موارد زیر اشاره کنم:

  • لنز دوربین واید  (Wide)
  • لنز دوربین اولترا واید (Ultrawide)
  • لنز دوربین ماکرو (Macro Camera)
  • لنز دوربین پریسکوپ (Periscope)
  • لنز دوربین تله فوتو (Telephoto)
  • لنز عمق سنج (Depth Sensor)

بررسی لنز دوربین واید (Wide)

بررسی لنز دوربین واید (Wide)

همونطور که اشاره کردم در گوشی‌های دارای چند دوربین، لنزهای متفاوتی قرار داده می‌شن اما در این بین لنز کارآمد و به اصطلاح اصلی دوربین، معروف به لنز واید (Wide) هست؛ زمانی که شما به طور معمولی از دوربین گوشی استفاده می‌کنین و هیچ کدوم از حالت‌های عکاسی رو فعال نکردین در واقع لنز واید یا عریض در حال تصویربرداری هست. پرکابردترین لنز در بین عکاسان هم لنز واید هستش.

فاصله‌ی کانونی در این نوع لنز دوربین گوشی تا حدی زیاده و به همین دلیل برای گرفتن عکس‌های معمولی با فضای بزرگ‌ خیلی پرکاربرد و مناسبه. لنز واید در بین بقیه‌ی لنزهای دوربین گوشی از وضوح و کیفیت تصویر بالاتری بهره‌منده. لنز واید موقع عکاسی گوشه‌های تصویر رو برجسته‌تر می‌کنه و قسمت مرکزی عکس رو عقب‌تر می‌بره.

ممکنه این مقاله هم به‌دردت بخوره: فاصله کانونی دوربین موبایل

لنز دوربین اولترا واید (Ultrawide)

لنز دوربین اولترا واید (Ultrawide)

لنز اولترا واید یکی دیگر از لنزهای به کار رفته در گوشی‌های چند دوربینه هست، این نوع لنز با توجه به اینکه زاویه دید به اصطلاح زیاد و بازی داره می‎‌تونه برای عکاسی از طبیعت و معماری سازه‌ها بسیار مناسب باشه و همینطور برای ثبت لحظات خانوادگی، دوستانه و دسته جمعی هم با استفاده از لنز اولترا واید یا فوق عریض بسیار باکیفیت‌تر و بهتر اتفاق میفته.

این نوع لنز دوربین گوشی که با نام Wide Angle Lens هم شناخته می‌شه و به این دلیل که پوشش بیشتری روی حالت افقی داره می‌تونه عکس‌های دسته جمعی یا مناظر طبیعی رو خیلی بهتر از بقیه‌ی لنزها ساپورت کنه. البته لنز اولترا واید تفاوت زیادی روی کیفیت عکس‌های ثبت شده با لنز دوربین واید ایجاد نمی‌کنه.

لنز دوربین ماکرو (Macro Camera)

لنز دوربین ماکرو (Macro Camera)

یکی دیگه از لنزهای کاربردی که در بعضی گوشی‌های هوشمند استفاده می‌شه، لنز ماکرو هست؛ این لنز کیفیت و وضوح بالایی داره، در واقع به نوعی روی تصاویر زوم انجام می‌ده و در فاصله‌های کم، امکان فوکوس و بزرگ‌نمایی عکس رو به شما میده و جزئیات بیشتری از سوژه رو به نمایش می‌ذاره.

این نوع لنز دوربین گوشی برای عکس‌برداری از فاصله نزدیک خیلی مناسبه و به عنوان مثال، برای عکس‌برداری از اجسام و حشرات کوچیک یا برای عکاسی از لوازم آرایشی و زیبایی گزینه‌ی خوبی محسوب می‌شه، چون جزئی‌ترین قسمت‌ها رو با بزرگ‌نمایی و کیفیت بالا به نمایش در میاره.

اگه دوربین گوشی لنز ماکرو هم داشته باشه شما برای عکاسی در حالت عادی دچار مشکل نمی‌شین چون لنز ماکرو تمام مشخصات لنزهای عادی رو داره و هیچ تاثیر بدی روی کیفیت تصویر نمی‌ذاره. با قرار دادن دوربین روی حالت ماکرو می‌تونین عکس‌برداری دلخواه خودتون رو انجام بدین.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: برنامه ادیت عکس حرفه ای

لنز دوربین پریسکوپ (Periscope)

لنز دوربین پریسکوپ (Periscope)

لنز دوربین پریسکوپ یکی دیگه از لنزهای مورد استفاده در دوربین بعضی گوشی‌ها هست؛ لنز پریسکوپ در میان انواع لنز دوربین گوشی از قابلیت بزرگ‌نمایی یا زوم خیلی بالایی بهره‌منده و می‌تونه اجسام رو 5 الی 10 برابر بزرگ‌نمایی کنه.

برای این‌که نحوه‌ی کار لنز پریسکوپ براتون قابل درک باشه، باید بگم که این لنز عملکردی شبیه به دوربین زیردریایی داره، در دوربین زیردریایی منشور و آیینه‌های مختلفی تعبیه شده که پدیده‌ی شکست نور در اون اتفاق میفته. اولین بار شرکت اپل از دوربین‌های پریسکوپ در گوشی‌‌هاش استفاده کرد و بعد از اپل برندهای دیگه هم به استفاده از پریسکوپ رو اوردن. شرکت‌های چینی مثل اوپو و هواوی هم جز اولین سازندگانی بودن که از دوربین پریسکوپ استفاده کردن.

لنز پریسکوپ با توجه به قدرت بزرگ‌نمایی که داره برای عکس‌برداری از فاصله‌های دور خیلی مناسبه، چون با توجه به زومی که انجام میده کیفیت تصویر چندان دچار تغییر نمی‌شه. به عنوان مثال تصویر برداری از ماه رو می‌تونین به کمک این لنز دوربین انجام بدین.

لنز دوربین تله فوتو (Telephoto)

لنز دوربین تله فوتو (Telephoto)

لنز دیگه‌ای که در بین انواع لنز دوربین گوشی به اون می‌پردازیم، لنز تله فوتو هست؛ این نوع لنز بی‌شباهت به لنز پریسکوپ نیست؛ یعنی بیشترین کارایی این نوع لنز مربوط به بزرگ کردن تصاویره و البته مقدار بزرگ‌نمایی این لنز از لنز پریسکوپی کمتره، همچنین لنز دوربین تله فوتو به دو صورت دیجیتال و اپتیکال هم قابلیت زوم داره.

زوم دیجیتال، حالتی از بزرگ‌نمایی هست که با استفاده از اون موقع بزرگ شدن تصویر، کیفیت و وضوح اون کمتر می‌شه، اما زوم اپتیکال حالتیه که با انجام بزرگ‌نمایی وضوح و کیفیت تصویر خیلی تغییر نمی‌کنه. تله فوتو امکان گرفتن عکس‌های بزرگ از اجسام دور رو براتون فراهم می‌کنه در واقع زوم اپتیکال جلوی کم شدن کیفیت تصویر رو تا حد زیادی می‌گیره و این به دلیل فاصله‌ی کانونی این دوربینه. علاوه بر این به خاطر زاویه‌ی دید باریکی که دوربین تله فوتو داره باعث میشه بتونین روی  سوژه‌ی مورد نظرتون متمرکز بشین و اون رو برجسته کنین.

 مزیت لنزهای تله فوتو زوم اپتیکال اینه که امکان عکاسی با فاصله دور و زوم عکس بدون افت کیفیت رو برای کاربر فراهم می‌کنه.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: علت تار شدن تصویر در دوربین گوشی

لنز عمق سنج (Depth Sensor)

لنز عمق سنج (Depth Sensor)

احتمالا تا حالا مشاهده کردین که در بعضی عکس‌ها و تصاویر قسمتی از تصویر که سوژه اصلی در اون قرار داره خیلی با کیفیت و واضحه و در مقابل قسمت‌های دیگه تصویر وضوح چندانی ندارن و تار هستن.

این عکس‌ها با استفاده از لنز عمق سنج به ثبت می‌رسن و در واقع با استفاده از این لنز عکاسی در حالت پرتره (Portrait Mode) امکان پذیر می‌شه.

شما با مشاهده‌ی عکسی که با لنز عمق سنج گرفته شده متوجه می‌شین که قسمت اصلی عکس کیفیت بالایی داره و از قسمت تار تصویر تفکیک داده شده و این نوع لنز با اینکه روی عکاسی با لنز واید یا اصلی اثر نمی‌ذاره اما برای پرتره گرفتن گزینه‌ی خوبی محسوب می‌شه.

به طور عادی نمی‌تونیم با دوربین عمق سنج عکس بگیریم چون عمق سنج‌ها با استفاده از الگوریتم‌های دقیق به دوربین‌های دیگه برای شناسایی فاصله‌ی سوژه کمک می‌کنن و ویژگی‌ بلور (blur) رو به تصویرتون اضافه می‌کنن.

شرکت‌هایی مثل اپل برای قابلیت تشخیص چهره (FACE ID) از لنز عمق سنج استفاده می‌کنن چون این دوربین با الگوریتم‌های دقیق و شکل هندسی‌ صورت کاربر استفاده می‌کنه، ضریب امنیت رو بالاتر می‌بره.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: لرزش‌گیر اپتیکال چیست

نکات کلی و جمع‌بندی پایانی در رابطه با لنز دوربین گوشی

نکات کلی و جمع‌بندی پایانی در رابطه با لنز دوربین گوشی

با پیشرفت تکنولوژی و ارتقا سطح کیفی گوشی‌ها، قسمت‌ها و اجزای مختلف اون‌ها هم دستخوش تغییرات می‌شن و کیفیت بهتر و البته متناسب با نیاز مشتری‌ها پیدا می‌کنن. افزایش تعداد دوربین گوشی‌ها هم در همین راستا اتفاق می‌یفته و در حال حاضر خیلی از سازنده‌ها، درصد بالایی از نیاز مشتری‎‌ها رو پوشش دادن، پس قطعا این‌طور نیست که بدون هیچ دلیلی و تنها برای زیبایی از چند دوربین در گوشی موبایل استفاده بشه.

تمامی دوربین‌های تعبیه شده در گوشی‌ها دارای لنزهای متفاوتی هستن که از نظر کارایی و کیفیت با هم فرق دارن. در قسمت‌های قبلی این مقاله انواع مختلف لنز دوربین گوشی رو معرفی کردم و عملکرد و کاربرد تمام اون‌ها رو مورد بررسی قرار دادم.

البته تمام لنز‌های معرفی شده به صورت یک‌جا در گوشی‌های موبایل وجود ندارن و شرکت‌های سازنده‌ی گوشی‌های هوشمند بعضی از این لنزها رو با توجه به نوع گوشی‌ها و بنا به نیاز مشتری می‌سازن و روی گوشی‌ها نصب میکنن.

 نوع لنز دوربین گوشی و کیفیت عکاسی اون همیشه یکی از مهم‌ترین چالش‌ها برای انتخاب و تهیه گوشی موبایل محسوب می‌شه، پس کاملا طبیعیه که با افزایش کیفیت و کارایی دوربین‌ گوشی‌ها میزان فروش و رضایت از محصول افزایش پیدا کنه.

قبل از خرید گوشی موبایل سعی کنین با سرچ و جستجو اطلاعاتی از کیفیت عکاسی دوربین، میزان پیکسل، تعداد لنز، نوع لنز و موارد دیگه‌ای از این قبیل رو بررسی کنین، تا بتونین بهترین انتخاب رو بر اساس نوع نیاز خودتون انجام بدین.

5/5 - (2 امتیاز)

2 دیدگاه. Leave new

  • من برای انتخاب گوشی مناسبی که دوربینش به درد کسب و کارم بخوره شک داشتم، ممنونم. مفید بود

    پاسخ
  • در مجموع بین اپل و هواوی کدوم دوربین بهتری داره؟ برای عکاسی معمولی

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!