کشیدگی ردیف و محتوا

بعد از گذشت دو دهه از رونمایی لرزش‌گیر اپتیکال گوشی این ویژگی و قابلیت به دوربین گوشی‌های موبایل نیز اضافه شده است. این قابلیت برای دوربین‌های تلفن همراه یک مزیت محسوب می‌شود؛ زیرا لنز‌های دوربین موبایل اندازه‌ی کوچک‌تری در مقایسه با دوربین‌های فیلمبرداری دارند، به همین خاطر برای تصاویر بهتر در اکثر موارد زمان نوردهی (Exposure) در این دوربین‌ها افزایش می‌یابد و احتمال تار شدن تصاویر کم‌تر می‌شود. لرزش‌گیر اپتیکال دوربین گوشی، در واقع هدایتگر تصویر از لنز به سنسور دوربین می‌باشد.

هنگامی که موبایل در دست شخصی که در حال ثبت عکس است میلرزد، لنز دوربین در جهت مخالف حرکت می‌نماید تا تصویر در جهت ثابت حرکت کند. حرکت عناصر لنز دوربین، بیشتر توسط موتور‌های الکترومغناطیسی انجام می‌شود. از انواع دیگر ویبراتورها نیز برای عکاسی بهتر استفاده می‌شود. یکی از این تثبیت کننده‌های تصویر، تثبیت کننده تصویر کامپیوتری است که از نرم افزاری برای حذف تاری تصویر استفاده می‌کند. مورد دیگر تثبیت تصاویر و استفاده از فرآیند است.

فناوری دوم که اغلب در دوربین‌های بدون آینه و برخی دوربین‌های DSLR استفاده می‌شود، دستگاه را به جای شیشه در طرف مقابل شیشه قرار می‌دهد. به احتمال زیاد این فناوری تا چند سال آینده در دوربین‌های قابل حمل نیز استفاده خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مقاله از ایسل همراه ما باشید.

تاریخچه لرزش‌گیر اپتیکال

دوربین‌های کامپکت و لنز‌های DSLR

استفاده از دوربین‌های گوشی‌های هوشمند حرفه‌ای‌تر و سرگرم‌کننده‌تر شده است. ویژگی‌هایی که تا چند سال پیش فقط در دوربین‌های حرفه‌ای گران قیمت وجود داشت، حالا به تدریج وارد دنیای گوشی‌های هوشمند می‌شود. یکی از این ویژگی‌ها، تثبیت‌کننده اپتیکال تصویر (OIS) است که برای به ثبت رساندن تصاویری با وضوح بالا و کمترین میزان تاری از آن بهره گرفته می‌شود. استفاده از لرزش‌گیر اپتیکال در دوربین‌های کامپکت و لنز‌های DSLR در اواسط دهه ۱۹۹۰ به سرعت رشد کرد. این قابلیت این امکان را به عکاسان می‌دهد تا بدون استفاده از سه پایه، تصاویری را با نوردهی طولانی و با حداقل افت کیفیت ثبت کنند. به طور خلاصه، تثبیت‌کننده اپتیکال به گونه‌ای عمل می‌کند که عنصر لنز برخلاف حرکت و لرزش دست عکاس حرکت می‌کند تا تصویر کمتر تار شود.

قابلیت Optical Image Stabilization گوشی هوشمند، به کاربران اجازه می‌دهد در شرایط سخت به عکاسی بپردازند. عکاسی در موقعیت‌های خاص، در نور کم و عکاسی از سوژه‌های بسیار نزدیک با استفاده از لرزش‌گیر خروجی کار بسیار باکیفیت‌تری خواهد داشت. با این حال، لرزش‌گیر اپتیکال گوشی ممکن است برای همه شرایط عکاسی و فیلمبرداری مفید نباشد. اگر سوژه عکس شما به سرعت در حال حرکت است، ویژگی ضد لرزش به گرفتن تصاویر واضح از سوژه کمکی نمی‌کند. لرزش‌گیر Optical فقط تا حد زیادی لرزش دوربین را کنترل می‌نماید. این قابلیت در فیلمبرداری نیز بسیار کاربردی است. دوربین‌های دارای لرزش‌گیر Optical دوربین گوشی فیلم‌هایی با کیفیت و وضوح بالا و با حداقل مقدار نویز ضبط می‌کنند. گوشی‌های موبایل مانند Samsung S21 FE، iPhone 13 Pro Max و Xiaomi 12 Pro نمونه‌هایی از گوشی‌های جدید مجهز به این ویژگی هستند.

توضیحاتی در مورد لرزش‌گیر اپتیکال دوربین گوشی

لرزشگیر اپتیکال گوشی

تثبیت‌کننده تصویر برای پایداری تصاویر شما مهم می‌باشد، بدون آن، عکس‌های شما تار می‌شوند و به نظر می‌رسد که ویدیو برای یک فیلم دهه ۸۰ ضبط شده است. در نظر داشته باشید، هنگامی که نور زیادی به دوربین می‌تابد، شاتر دوربین را باید با دست خود نگه دارید تا بتوانید تصویری با کیفیت‌تر به ثبت برسانید.

در غیر این صورت، حتی یک حرکت ناچیز هم می‌تواند چهره شما را تار جلوه کند. این مورد برای زمانی که هنگام عکس گرفتن نور کمی دارید، مانند زمانی که در تاریکی عکس می‌گیرید، صدق می‌کند. البته قابل ذکر است که تصاویر ثبتی شما همیشه تار نخواهند شد حتی اگر گوشی موبایل شما مجهز به لرزش‌گیر اپتیکال گوشی نباشد.

یکی از دلایل واضح نبودن تصویر یا تار بودن آن ثابت نگه نداشتن دست است. نکته‌ی دیگری که در استفاده از لرزش‌گیر وجود دارد، باز ماندن زیاد شاتر می‌باشد. این بدان معناست که سنسور، نور بیشتری دریافت می‌کند و به شما امکان می‌دهد در شرایط کم نور عکس‌های بهتری بگیرید.

ساختار لرزش‌گیر اپتیکال گوشی

می‌توان گفت که OIS یک راه حل سخت‌افزاری است که با استفاده از ژیروسکوپ سیستم میکروالکترومکانیکی (MEMS) برای تشخیص حرکت و تنظیم سیستم دوربین ساخته شده است. برای مثال، هنگامی که گوشی موبایل خود را برای عکاسی در دست بگیرید و دستتان کمی به سمت چپ حرکت کند، سیستم OIS آن را تشخیص داده و دوربین را کمی به سمت راست حرکت می‌دهد.

لرزش‌گیر اپتیکال گوشی یکی از کاربردی‌ترین ویژگی‌ها برای دوربین‌های دیجیتال محسوب می‌شود که از دیرباز در دوربین‌های کامپکت و حرفه‌ای استفاده می‌شود. در سال‌های اخیر شاهد استفاده از این قابلیت در گوشی‌های هوشمند رده بالا بوده‌ایم.

نحوه کار لرزشیگر اپتیکال چگونه است؟

 لرزشگیر اپتیکال گوشی

لرزش‌گیر اپتیکال در دوربین‌های کامپکت و لنز‌های SLR در اواسط دهه ۱۹۹۰ معرفی شد تا عکاسان را در عکاسی از مسافت‌های طولانی راحت‌تر کند و نیازی به سه پایه نداشته باشد. همچنین با حرکت دادن قسمت‌هایی از لنز برای خنثی کردن اثرات لرزش دست هنگام عکاسی و جلوگیری از تار شدن نتایج نهایی، کار می‌کند.

اکنون پس از بیست سال، این سیستم پیشرفت‌های زیادی کرده و به یکی از بخش‌های کلیدی سیستم سخت‌افزاری موبایل‌های رده‌بالا و پرچمدار مبدل شده است.

از آنجایی که سنسور‌های مورد استفاده در دوربین‌های تلفن همراه کوچک‌تر از دوربین‌های معمولی هستند، گاهی اوقات ممکن است تلاش بیشتری در این سنسور‌های کوچک برای رسیدن به نور کافی برای تصویربرداری لازم باشد. این امر منجر به لرزش غیر ضروری دوربین و در نتیجه تار شدن تصاویر می‌شود.

عملکرد سنسور‌های لرزش‌گیر اپتیکال گوشی به مسیر تصویر بستگی دارد که توسط لنز‌ها و سنسور‌های مختلف از جمله ژیروسکوپ به دست می‌آید. در طی این فرآیند، حسگر حرکتی دوربین را تشخیص می‌دهد و نحوه حرکت لنز را محاسبه می‌کند و از خطا در کیفیت تصویر و تاری جلوگیری می‌نماید. OIS در پروسه تصویربرداری از همین فرآیند پیروی می‌کند. یعنی با درک حرکت دوربین، اثرات ارتعاش را خنثی کرده و بدون لرزش، فیلم ضبط می‌کند.

درج هیبریدی

Optical Image Stabilization گوشی

سیستم هیبریدی در واقع نتیجه ترکیب عملکرد تثبیت کننده تصویر گوشی و الکترونیکی دوربین موبایل با یکدیگر می‌باشد. در روش هیبریدی، لرزش‌گیر اپتیکال دوربین گوشی پایه تجهیزات را فراهم می‌کند و سپس از سیستم لرزش‌گیر الکترونیکی تصویر برای تبلیغ ویدیو استفاده می‌شود.

به دلیل مزایای نوری، تأثیر سیستم الکترونیکی نباید بیش از حد باشد. با استفاده از این ویژگی، ممکن است ناحیه بافر اطراف تصویر کوچکتر شده و در نتیجه بازده بهتری داشته باشد و تاثیر کمتری بر فریم نهایی داشته باشد. در واقع هیچ ترجیحی برای سیستم هیبریدی برای تصاویر وجود ندارد و همین سیستم نوری می‌تواند برای ثبت تصاویر واضح، لرزش دست را کاهش دهد.

البته می‌توان از سیستم الکترونیکی برای افزایش HDR و پایداری در شب نیز استفاده کرد. در ادامه می‌توانید تاثیر این سیستم برای گوگل پیکسل 2 را مشاهده نمایید. قابلیت لرزش‌گیر اپتیکال دوربین گوشی تلفن‌های هوشمند، این امکان را برای شما فراهم می‌کند که در مواقع سخت، عکاسی کنیم. عکاسی با موبایل در موقعیت‌های خاص، در نور کم و همچنین از سوژه‌های بسیار نزدیک با استفاده‌ از لرزش‌گیر Optical دوربین گوشی بسیار لذت بخش‌تر می‌باشد.

به دلیل هزینه بالای این تکنولوژی، تثبیت کننده تصویر گوشی، بیشتر در گوشی‌های رده بالا و پرچم‌داران مشاهده می‌شود. به عنوان مثال گوشی‌های موبایل گلکسیA71، گلکسی A51s و گلکسی A30s  نمونه‌ای از گوشی‌های جدیدی هستند که دارای لرزش‌گیر می‌باشند. آیفون SE 2020 و پوکو X3 NFC  نیز دارای Optical Image Stabilization گوشی هستند.

سخن آخر

استفاده از لرزش‌گیر تصویر دستگاه هیبریدی یکی از بهترین راه‌ها برای افزایش کیفیت عکسبرداری دوربین محسوب می‌شود. به دلیل اهمیت بالای این موضوع در این مقاله به بررسی لرزش‌گیر اپتیکال در گوشی‌های موبایل پرداختیم.

امیدواریم مطالب این مقاله از ایسل برای شما که از علاقه‌مندان به تصویربرداری و عکسبرداری با گوشی همراه خود هستید و به دنبال گوشی موبایلی با کیفیت در این زمینه می‌گردید، مفید واقع شده باشد. اگر علاقه‌مند به سایر مطالب تکنولوژی هستید، پیشنهاد می‌کنیم موضوعات دیگر مجله ایسل را نیز دنبال نمایید.

دیدگاه خود را ثبت کنید