پردازنده اگزینوس

مدل‌های مختلف پردازنده اگزینوس یا همون پردازنده اختصاصی سامسونگ

آموزش
6 دیدگاه

تراشه یا همون پردازنده مهم‌ترین قطعه به کار رفته در طراحی و تولید گوشی‌های موبایل هست که همه وظایف و عملکردهای تلفن همراه رو در برمی‌گیره و یکی از اصلی‌ترین فاکتورها برای انتخاب یک گوشی موبایل با کیفیت محسوب می‌شه.

خیلی از شرکت‌های تولیدکننده موبایل از پردازنده‌های ساخته شده توسط شرکت‌های تولیدکننده پردازنده استفاده می‌کنن و فقط تعداد محدودی از اون‌ها می‌تونن تراشه مخصوص به خودشون رو تولید کنن؛ که این شرکت‌ها عبارتند از اپل، هواوی و سامسونگ. در این نوشته من می‌خوام شما رو با تراشه اگزینوس گوشی سامسونگ بیشتر آشنا کنم. پس تا پایان این نوشته همراه من باشین.

تاریخچه پردازنده اگزینوس EXYNOS و نسخه‌های اون

تاریخچه تراشه اگزینوس EXYNOS و نسخه‌های اون

سامسونگ این غول بزرگ کره‌ای یکی از برندهای معروف در زمینه تولید انواع گوشی هوشمند هست که توانایی تولید پردازنده گوشی اختصاصی خودش رو داره و در بعضی از مدل‌هاش از پردازنده‌های مخصوص به خودش با عنوان اگزینوس استفاده می‌کنه.

شاید این مقاله به کارت بیاد: معرفی انواع پردازنده گرافیکی موبایل

پردازنده اگزینوس 3

در واقع سامسونگ خیلی از گوشی‌های پرچم‌دار و میان‌رده خودش رو مجهز به مدل‌های مختلف تراشه اگزینوس کرده. اگه بخوایم با هم به تاریخچه اگزینوس نگاه کوتاهی بندازیم، باید بگم اولین اگزینوس در سال 2009 و با عنوان اگزینوس ۳ تولید و در گوشی‌های Galexy S سامسونگ، نکسوس S و گلکسی پلیر مورد استفاده قرار گرفت. اولین مدل تراشه اگزینوس دارای مشخصات زیر بود:

  • عنوان: پردازنده اگزینوس 3
  • پردازنده: تک هسته‌ای
  • سرعت پردازش: 800 مگاهرتز تا ۱.۲ گیگا هرتز

پردازنده اگزینوس 4

دومین تراشه اگزینوس سامسونگ مدتی بعد با اسم اگزینوس 4210 یا همون اگزینوس 4 با گوشی‌های گلکسی S2، گلکسی Note، گلکسی تب 7 و گلکسی تب 7 پلاس روانه بازار شد. دومین پردازنده اگزینوس سامسونگ دارای مشخصاتی به شرح زیر بود:

  • عنوان: تراشه اگزینوس 4
  • سرعت پردازش: 1.2 تا 1.4 گیگاهرتز
  • پردازنده: دو هسته‌ای

پردازنده اگزینوس 5

سامسونگ به تولید پردازنده‌های اختصاصی خودش همچنان ادامه داد تا در سال 2012 به تراشه اگزینوس 5 دست پیدا کرد و تونست اون رو در گوشی‌های کروم‌بوک و گوگل نکسوس به کار ببره. اگزینوس 5 هسته‌ای 5250 از سرعت پردازش بالاتری نسبت به نمونه‌های قبل برخوردار بود به‌طوری که سرعت پردازش اون چیزی حدود 1.7 گیگاهرتز بود.

پردازنده اگزینوس 5410

بعد سامسونگ در نیمه اول سال 2013 از تراشه اگزینوس 5410 خودش که هشت هسته‌ای بود رونمایی کرد و اون رو در گوشی سامسونگ مدل گلکسی S4 خودش به کار برد. تعداد هسته‌ها در این تراشه به نسبت زیاد بود و وظایفی که بر عهده داشت، کمی مبهم به نظر می‌رسید. اما طولی نکشید که سامسونگ از نسخه جدید این تراشه 8 هسته‌ای رونمایی کرد و با عنوان تراشه 5420 اون رو در محصولات خودش به کار برد که نسبت به نسخه قبلی هماهنگی بیشتری داشت.

ممکنه این مطلب به دردتون بخوره: انواع صفحه نمایش گوشی موبایل

پردازنده اگزینوس 5260

در طول این سال‌ها سامسونگ هرگز نتونسته بود وارد میدان رقابتی رقیب‌های خودش بشه اما در سال 2014 این ابر قدرت کره‌ای با تولید تراشه اگزینوس 5260 فصل جدیدی از فعالیت خودش رو شروع کرد و باعث تحولی عظیم در این صنعت شد.

به‌طوری که در این سال برای اولین بار تونست تراشه‌ای ایجاد کنه که با بهترین تراشه‌های دنیا رقابت داشته باشه. تراشه 5260 شش هسته‌ای بود و دو تای اون‌ها دارای سرعت 1.7 گیگاهرتز و چهار تای دیگه سرعتی معادل 1.3 گیگاهرتز داشتن و در ساخت گوشی‌های موبایل نوت سه نئو استفاده شده بودن.

پردازنده اگزینوس 5433

سامسونگ حالا مسیری دشوارتر رو روبروی خودش داشت و مجبور بود گام‌های بلندتری برداره تا از میدون رقابت‌ها حذف نشه و می‌بایست نسخه‌های بعدی خودش رو باکیفیت و سرعت عمل بالاتری تولید می‌کرد. البته تلاش‌های بی‌وقفه سامسونگ بی‌نتیجه نموند و تونست نسخه اگزینوس 5433 رو در گوشی‌های گلکسی نوت 4 به کار ببره.

تراشه 5433 هشت هسته‌ای بود و با بهبود سخت‌افزارها به دنبال هم‌سطح شدن با رقبا بود. این پردازنده تلاش می‌کرد تا بازی‌های سه بعدی رو مثل رقیب‌های خودش از جمله کوالکام اجرا کنه و هم‌چنین در استفاده از انرژی بهره‌ور باشه.

پردازنده اگزینوس 7

نسخه بعدی تراشه‌های سامسونگ، 7420 که پردازنده اگزینوس 7 نام گرفت.این پردازنده 8 هسته‌ای بود و سرعت و عملکرد بالایی داشت و در گوشی گلکسی S6 سامسونگ مورد استفاده قرار گرفت. تراشه‌های 7550، 7580 ،7870، 7880، 8890، 9610 نسخه‌های بعدی تراشه اکسینوس 7 بودن که در سری بعدی گوشی‌های سامسونگ مثل سری گلکسی A و گلکسی S مورد استفاده قرار گرفتن.

در نهایت اگزینوس 9810 همراه با گوشی‌های سری S9 و اگزینوس 9820 و 9825 همراه با سری گلکسی S10 معرفی شدن.

این مطلب رو از دست نده: منظور از کوکی چیست

تراشه موبایل اگزینوس 990

تراشه موبایل اگزینوس 990

چیپست اگزینوس 990 یک واحد پردازش عصبی دو هسته‌ای هست که سرعت و عملکرد بسیار بیشتری نسبت به نسخه‌های قبلی داره. به‌کارگیری فناوری هوش مصنوعی در کنار فناوری‌های پیشرفته پردازش تصویر، این قابلیت رو به دوربین گوشی می‌ده تا از طریق بهینه‌سازی هوشمند، یک عکاسی درجه یک داشته باشه.

تراشه اگزینوس 990 رو می‌شه با فناوری 5G جفت کرد که به کاربرها این امکان رو می‌ده تا از سرعت پهنای باندی به‌ مراتب بیشتری برخوردار بشن. این تراشه 990 می‌تونه داده‌ها رو بدون نیاز به سرور و به‌صورت محلی پردازش کنه و تشخیص چهره و صحنه رو سریع‌تر انجام بده.

پردازنده اگزینوس 990 از شش سنسور جداگانه با رزولوشن‌های بالای حداکثر 108 مگاپیکسل پشتیبانی می‌کنه و می‌تونه همزمان، سه سنسور رو به منظور ارائه تجربه‌ای کامل از کار با چند دوربین پردازش کنه. تراشه اکسینوس 990 در گوشی‌های سامسونگ گلکسی S21، گلکسی نوت 20، گلکسی S20 به کار گرفته شده.

چرا تراشه 990 Exynos مورد انتقاد کاربرها قرار گرفت؟

چرا تراشه 990 Exynos مورد انتقاد کاربرها قرار گرفت؟

اگزینوس ۹۹۰ به خاطر مصرف زیاد انرژی و عملکرد گرافیکی و چند هسته‌ای ضعیف‌تر نسبت به همتای چیپست اسنپدراگون خودش مورد انتقاد قرار گرفت. اما در هر صورت با پردازنده‌های قدرتمند طرف بودیم که عملکردی مطلوب داشت و اکثر بازی‌های موبایل رو به بهترین شکل ممکن به اجرا در میاره.

بهترین تراشه اگزینوس

آخرین و بهترین پردازنده اگزینوس در سال 2021، اگزینوس 2100 هست که در گوشی‌های گلکسی S21 استفاده شده. پردازنده 2100 مثل تراشه‌های پرچم‌دار کوالکام و هواوی از ساختاری سه خوشه‌ای بهره‌منده. این چیپست دارای یک هسته پردازشی Arm Cortex-X1 برای وظایف خیلی سنگین، سه هسته Cortex- A78 برای وظایفی که فشار پردازشی متوسط وارد می‌کنن و چهار هسته Cortex-A55 برای وظایف ساده هست.

بدیهی هست که اگزینوس 2100 از پردازشگر گرافیکی سطح پرچمدار Arm Mali-G78 MP14 و یک واحد پردازش عصبی سه هسته‌ای با فرآیند ۵ نانومتری هم پشتیبانی می‌کنه. از قابلیت‌های برجسته دیگه بهترین و جدیدترین تراشه سامسونگ می‌شه به ضبط ویدیو با رزولوشن 8k، پشتیبانی از دوربین‌هایی تا سقف 200 مگاپیکسل، پشتیبانی از نرخ تازه‌سازی 120 هرتز در نمایشگر و پشتیبانی از شبکه‌های 5G از طریق یک مودم یکپارچه اشاره کرد.

شاید این مقاله برات جذاب باشه: بهترین افزونه‌های کروم

بهترین گوشی‌های پرچمدار مجهز به تراشه اگزینوس سامسونگ

بهترین گوشی‌های پرچمدار مجهز به تراشه اگزینوس سامسونگ

  • سری گلکسی S20
  • سری گلکسی S21
  • سری نوت 20

بهترین گوشی‌های میان‌رده مجهز به تراشه اگزینوس سامسونگ

 

  • سری گوشی‌های ویوو X60
  • سری گوشی‌های ویوو X30
  • سامسونگ گلکسی A71 نسخه 5G
  • سامسونگ گلکسی A51 نسخه 5G
  • سامسونگ گلکسی M30s

بهترین گوشی‌های اقتصادی مجهز به پردازنده اگزینوس سامسونگ

 

  • سامسونگ گلکسی A21s
  • سامسونگ گلکسی A2 Core
  • سامسونگ گلکسی A7
  • سامسونگ گلکسی J2 Core

آینده سامسونگ در زمینه تولید پردازنده

آینده سامسونگ در زمینه تولید پردازنده

طبق اطلاعات به‌دست اومده در آینده ممکنه سامسونگ تولید تراشه اختصاصی خودش رو کنار بذاره و با شرکت تایوانی AMD به‌صورت اختصاصی روی یک پردازشگر گرافیکی شخصی‌سازی شده با عنوان GPU کار کنن.

دکتر لیزا سو، مدیر عامل AMD در بیانیه‌ای اعلام کرده، این چیپست رده بالای Exynos از فناوری RDNA2 به‌ عنوان پایه و اساس GPU گوشی هوشمند استفاده خواهد کرد. همچنین به گفته ایشون سامسونگ در اواخر سال جاری اطلاعات بیشتری در مورد چیپست جدید 5G به اشتراک خواهد گذاشت.

به این مطلب هم سر بزن: اورکلاک چیست

کلام آخر

سامسونگ در زمینه تولید تراشه‌های گوشی نسبت به رقیب‌های خودش خیلی عالی عمل کرده و توانسته تراشه‌هایی اختصاصی با کیفیت و عملکرد فوق‌العاده تولید کنه. این شرکت هم مثل هواوی و اپل، تراشه‌های اختصاصی خودش رو در نسخه‌های متنوعی تولید کرده و در گوشی‌های مختلفی اون‌ها رو به کار گرفته.

تراشه 9900 مخصوص پرچم‌دارهای سامسونگ بود که در سال 2021 به اگزینوس 2100 تغییر اسم داده. همچنین سری 9800 تراشه‌های میان‌رده اگزینوس هم در سال 2021 به نام 1080 معرفی شدن. با توجه‌ به اینکه این محصولات 5 نانومتری هستن و مودم به‌ صورت یکپارچه با تراشه عرضه می‌شه، به احتمال زیاد در آینده‌ای نزدیک شاهد تغییرات چشمگیری در محصولات سامسونگ خواهیم بود.

سوالات متداول

شرکت سامسونگ واقع در کره جنوبی تولیدکننده تراشه‌ اگزینوس هست. در واقع اگزینوس تراشه اختصاصی سامسونگه که در گوشی‌های گلکسی این برند به کار می‌ره.

4/5 - (1 امتیاز)

6 دیدگاه. Leave new

  • سلام من سری A73 رو دارم و با اسنپدراگون 788معرفی شده.ولی در آخر نامبر اسم گوشی کلمه DS آمده است.که طبغ مطالعات که کردم یعنی اگزینوس.ممنون میشم بدونم جریان چیه.

    پاسخ
    • تحریریه ایسل
      دی 5, 1402 11:05 ق.ظ

      سلام ایسلی عزیز!
      برای اینکه از سخت افزار گوشیتون باخبر بشین
      برنامه‌ی cpu z رو نصب کنید
      و داخل برنامه سخت افزار گوشیتون رو چک کنید

      پاسخ
  • مرگ بر اگزینوس

    پاسخ
  • سلام اگزینوس ۱۲۸۰ بهتره یا اسنپدراگون ۷۵۰

    پاسخ
  • سلام ممنون میشم پردازنده های اپل رو هم معرفی و بررسی کنین.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!