اگه به فکر خرید یه گوشی جدید هستین، احتمالاً یکی از دغدغههای شما اینه که بتونین نو یا دست دوم بودن گوشی مورد نظرتون رو تشخیص بدین؛ این که بفهمین گوشی که میخرین، قبلاً استفاده شده یا به صورت آکبند به شما تحویل داده میشه، مسئله خیلی مهمیه!
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
حتی اگه مایل به خرید گوشی موبایل کارکرده هم باشین، ممکنه بخواین بدونین که مدت زمان کارکرد گوشی چقدر بوده و این که فروشنده حقیقت رو در این مورد به شما میگه یا خیر. اگه شما هم در حال حاضر به دنبال راهی برای تشخیص نو بودن گوشی هستین، تا آخر این مقاله از مجله ایسل با ما همراه باشین!
اهمیت تشخیص صفر بودن گوشی
همونطور که گفتیم، هدف از نگارش این مقاله، آموزش روشها و ترفندهایی ساده و مطمئن برای تشخیص گوشی کارکرده از نو است. قبل از این که وارد این بحث بشیم، شاید براتون سوال باشه که چرا این مسئله تا این حد مهم و حیاتیه؟
در پاسخ به این سوال باید بگیم که طبیعتاً گوشی نو و کار کرده کیفیتهای متفاوتی باهم خواهند داشت و به همین دلیل از لحاظ قیمت هم باید تفاوت داشته باشن؛ حالا اگه شما گوشی کارکرده رو به قیمت گوشی نو بخرین، ضرر مالی زیادی رو متحمل میشین.
در موقع خرید گوشی باید بدونین گوشی موبایلی که میخرین، چقدر ارزش داره تا مبلغ اضافهای رو برای اون پرداخت نکنین. حتی اگه قصد خرید گوشی کارکرده رو داشته باشین، باز هم مدت زمان کارکرد دستگاه در تعیین قیمت اون تاثیر زیادی خواهد داشت. پس لازمه بدونین این گوشی کارکرده چند روز یا چند ماه و یا حتی چند سال استفاده شده؛ سپس با توجه به مدت زمان استفاده، قیمت رو تعیین کنین.
این مقاله هم شاید به کارت بیاد: تشخیص اصل بودن گوشی شیائومی
تشخیص نو بودن گوشی از جنبه دیگهای هم اهمیت زیادی داره که به گارانتی دستگاه و زمان شروع اون مربوط میشه؛ چون دستگاههای الکترونیکی مثل گوشی همراه، تلویزیون، لپ تاپ و… بلافاصله بعد از باز شدن پلمپ گوشی و ثبت گارانتی، شامل ضمانت از سمت شرکت گارانتیکننده با مدت زمان محدود میشن. به این ترتیب اگه موبایل شما کارکرده باشه، ممکنه بخشی از مدت زمان گارانتی گوشی یا تمام اون رو از دست داده باشین.
دلیل مهمتر یا بهتره بگیم مهمترین دلیل تشخیص دست اول بودن گوشی، سالم و بدون ایراد بودن دستگاهه. در واقع عملکرد درست دستگاه تا حدود زیادی بستگی به این داره که نو باشه و اگه قبل از شما کسی از گوشی استفاده کرده باشه، نمیشه از سالم بودن گوشی به صورت کامل مطمئن بود.
بنابر این حالا که به اهمیت تشخیص گوشی نو از کارکرده پی بردین، بدون معطلی روشهایی رو معرفی میکنیم که میتونه به شما در خرید گوشی نو و تشخیص کارکرده نبودن اون کمک زیادی بکنه.
سادهترین روشهای تشخیص نو بودن گوشی
بهترین و مطمئنترین روش برای تشخیص گوشی کارکرده از نو، استفاده از کد IMEI یا همان شماره سریال گوشیه. روشهای دیگهای که برای تست کارکرده بودن گوشی به کار میرن، درصد خطای بالایی دارن؛ اما استفاده از شناسه گوشی با اطمینان زیادی میتونه نو یا کارکرده بودن گوشی رو برای شما مشخص کنه.
کد IMEI یا همان شماره سریال گوشی، یک کد 15 رقمی منحصر به فرده که در واقع شناسه گوشی محسوب میشه. این کد مختص گوشی شماست و هیچ گوشی دیگهای این کد رو نداره. بنابر این با استفاده از این کد میشه اطلاعات ارزشمند و معتبری رو درباره گوشی به دست آورد.
از کاربردهای کد IMEI میتونیم به اطمینان از اصالت کالا، نو یا کارکرده بودن دستگاه، مدت زمان کارکرد گوشی، تاریخ شروع گارانتی و حتی ردیابی گوشی بهسرقترفته اشاره کنیم.
با استفاده از کد IMEI به دو روش زیر میتونین از اصالت گوشی که خریداری میکنین و همچنین از نو بودن اون مطمئن بشین:
1. دریافت اطلاعات از طریق سرویس همتا
این روش هم برای گوشیهای اندرویدی و هم گوشیهای آیفون قابل استفاده است. برای استعلام اطلاعات گوشی از سامانه همتا هم میتونین از طریق ورود به سایت این سامانه اقدام کنین و هم میتونین با شمارهگیری کد ۷۷۷۷#* و ارائه سریال گوشی این کار رو انجام بدین.
این مقاله هم شاید برات جذاب باشه: تشخیص آیفون ریپک و پک اصلی
از طریق سامانه همتا شما میتونین تاریخچه کامل استفاده از گوشی مورد نظرتون رو دریافت کنین. این سامانه مجموعهای از اطلاعات رو در قالب یه پیامک براتون ارسال میکنه. به این ترتیب شما هم از زمان دقیق روشن شدن اولیه گوشی و هم نام شرکتی که اون رو گارانتی کرده، مطلع میشین. همچنین در این پیامک مدت زمانی که از شروع گارانتی میگذره، براتون نمایش داده میشه.
2. دریافت اطلاعات از تنظیمات گوشی اندروید برای تشخیص نو بودن گوشی
یکی دیگه از روشها برای تشخیص نو بودن گوشی اینه که از طریق تنظیمات گوشی، زمان روشن بودن اون رو از اولین باری که فعال شده، مشاهده کنین. برای این کار باید طبق روش زیر عمل کنین:
- وارد تنظیمات (Settings)گوشی بشین.
- وارد قسمت About Phone بشین.
- دنبال گزینه Status بگردین و وارد این بخش بشین. (بسته به این که مدل گوشی شما چی باشه، این گزینه میتونه در جاهای مختلفی قرار بگیره)
- قسمتی رو که مربوط به زمان روشن شدن گوشیه (Up Time) چک کنین. در این بخش، تایمی برای شما نمایش داده میشه که زمان روشن بودن گوشی رو نمایش میده.
⚠️تذکر: در بعضی گوشیها بخش Up time با خاموش و روشن شدن گوشی، ریست میشه و دوباره از صفر شروع به کار میکنه. پس نمیتونین به این بخش اعتماد کامل داشته باشین. به همین دلیله که روش قبلی (استعلام اطلاعات گوشی از سامانه همتا) بهترین روش برای تشخیص گوشی کارکرده از نو به شمار میره.
اگه خواستی بیشتر در مورد این مقاله بدونی: چطور گوشی موبایلمون رو دایورت کنیم
3. بررسی شماره سریال آیفون در سایت رسمی اپل
برای تشخیص نو بودن گوشی آیفون میتونین وارد وب سایت اپل بشین و در قسمت Check coverage شماره سریال گوشیتون رو وارد کنین و اطلاعات گوشیتون رو استعلام بگیرید. پیامی که در صفحه وب سایت براتون نمایش داده میشه، حاوی اطلاعاتی در مورد اصالت گوشی و میزان فعالیت دستگاه شماست. به عنوان مثال اگه موبایل شما تقلبی باشه و اصالت اون توسط اپل تایید نشده باشه، پیام invalid serial number رو دریافت میکنین. همچنین اگه گوشی شما نو و البته اصل باشه، پیام دریافتی به این ترتیب خواهد بود: this phone has not been activated.
به این مطلب هم سر بزن: تست سلامت باتری موبایل در گوشی
راههای دریافت کد 15 رقمی IMEI
حتماً تا اینجا متوجه اهمیت شماره سریال 15 رقمی (IMEI) گوشی موبایلتون شدین. پس بهتره همین الان روشهایی رو یاد بگیرین که بتونین این کد رو به دست بیارین. با استفاده از یکی از راههای زیر میتونین به کد IMEI گوشیتون دسترسی پیدا کنین:
- با شمارهگیری کد ۰۶#*: اگه این کد رو با گوشی خودتون شمارهگیری کنین، کد 15 رقمی گوشی موبایلتون به صورت پیامک براتون ارسال میشه. شما میتونین با روشهایی که در همین مقاله گفتیم، از این کد برای تشخیص صفر بودن گوشی موبایلتون استفاده کنین.
- مراجعه به تنظیمات گوشی: برای این کار با توجه به نوع سیستم عامل گوشیتون باید از مسیرهای زیر، کد IMEI مخصوص گوشیتون رو پیدا کنین:
- برای گوشی اندروید: وارد تنظیمات گوشی بشین و سپس از بخش About phone، به قسمت status برین . در این مرحله گزینه IMEI information رو انتخاب کنین. در این صفحه میتونین سریال گوشی و بقیه اطلاعات مرتبط رو ببینین.
- برای گوشی آیفون: وارد تنظیمات گوشی بشین و از قسمت General، گزینه About رو انتخاب کنین. در این صفحه میتونین کد 15 رقمی سریال گوشی رو مشاهده کنین.
راههای دیگر برای تشخیص گوشی کارکرده از نو
اولین قدم اساسی برای اطمینان از این که فروشنده، گوشی کارکرده و یا تعمیری رو به جای گوشی نو به شما نمیفروشه، اینه که خریدتون رو از فروشگاههای معتبر و شناختهشده انجام بدین. چرا که بعضی فروشگاههای نامعتبر با ریپک کردن یعنی بستهبندی دوباره گوشیها، موبایل کارکرده رو به عنوان گوشی نو به خریداران میفروشن.
به جز استفاده از کد 15 رقمی راههای دیگهای هم برای تست نو بودن گوشی وجود دارن که در ادامه مقاله اونها رو به صورت خلاصه آموزش میدیم:
- بررسی ظاهر گوشی: اولین راه، بررسی دقیق ظاهر گوشیه. اگه دستگاه قبلا استفاده شده باشه، به احتمال زیاد دارای خط و خش و زدگی روی بدنه است. پس موقع خرید خوب دقت کنین و برای تشخیص صفر بودن اون، همه قسمتها مخصوصا اطراف پورت شارژر و البته وسایل جانبی گوشی رو بررسی کنین.
از جایی که گوشیهای نسل جدید اکثرا ضد ضربه هستن و مقاومت نسبتا خوبی در برابر ضربههای فیزیکی دارن، فقط ضربات شدید میتونن روی ظاهر اونها تاثیر زیادی بذارن. به این ترتیب گوشی موبایلی که روی بدنه اون، آثار ضربه دیده میشه، میتونه نشونه آسیب جدی به قطعات داخلی هم باشه. در چنین شرایطی احتمالاً بعضی از کارکردهای گوشی دچار مشکل بشن و عملکرد خوبی نداشته باشن.
- بررسی باتری گوشی: با بررسی باتری گوشی هم میتونین متوجه نو یا کارکرده بودن گوشی مورد نظرتون بشین. گوشیهایی که برای زمان زیادی استفاده شدن، مدت زمان کمتری شارژ نگه میدارن و با روشن و خاموش کردن گوشی مقداری شارژ از دست میدن. پس در صورتی که میزان شارژ گوشی بعد از چند بار روشن و خاموش کردن تغییری نکرد، میتونین تا حدودی از نو بودن اون مطمئنتر بشین.
- چک کردن اپلیکیشنها و تنظیمات گوشی: بررسی کردن برنامهها و گالری هم یکی از روشهای دیگه تشخیص گوشی کارکرده از نو به شمار میره. طبیعیه که در موبایل نو و استفادهنشده نباید بهجز برنامههای اصلی، برنامه دیگهای نصب شده باشه. همچنین زنگ تماس و آلارمها باید از موسیقیهای پیشفرض گوشی انتخاب شده باشن.
- بو کردن موبایل: بو کردن موبایل هم یکی از راههای جالبیه که میتونه نو یا کارکرده بودن گوشی رو برای شما مشخص کنه. چرا که لوازم الکترونیکی بلافاصله بعد از این که از جعبه پلمپشده خارج میشن، دارای بوی تند و خاصی هستن که به مرور و در اثر استفاده از بین میره.
بد نیست این مطلب رو هم بخونی: لگ گوشی چیست
بررسی ریفربیشد بودن یا تعمیری بودن گوشی
برای بررسی تعمیری بودن گوشیهای اندرویدی مثل سامسونگ میتونین برنامه Phone info رو از طریق گوگل پلی استور دانلود و نصب کنین و با بررسی بخشها و منوهای مختلف برنامه، اقدام به تشخیص صفر بودن دستگاه خودتون کنین. برای تشخیص گوشی تعمیری و کارکرده، از قسمت سه خط افقی منو روی گزینه Refurbishment بشین و از طریق پیامی که برنامه بهتون میده، از تعمیری بودن یا نبودن گوشی مطلع بشین.
برای تشخیص تعمیری بودن گوشیهای آیفون هم باید به حرف اول مدل دستگاه دقت کنین؛ اگه این حرف F یا N باشه، یعنی این دستگاه قبلاً توسط کمپانی اپل تعمیر شده و مجددا روانه بازار شده.
شاید از این نوشته هم خوشت بیاد: افزایش آنتندهی گوشی
نتیجهگیری
در این مقاله از ایسل سعی کردیم همه نکاتی رو که میتونن در تشخیص نو بودن گوشی کاربرد داشته باشن، بررسی کنیم و به شما همراهان گرامی آموزش بدیم. امیدواریم که مطالعه این مطلب براتون مفید واقع شده باشه ومشکل شما رو حل کرده باشه. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گوشی نو یا دست دوم خوندن مقاله تفاوت آیفون پک اصلی و ریپک رو به شما پیشنهاد میدیم. اگه باز هم سوالی در این زمینه دارین، حتماً در بخش نظرات مطرح کنین تا کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن بهش پاسخ بدن.
سوالات متداول
شماره سریال گوشی رو از کجا پیدا کنم؟
برای دسترسی به شماره سریال گوشیهای مختلف، کد ۰۶#* رو با گوشی خودتون شمارهگیری کنین. بعد از چند دقیقه کد IMEI براتون پیامک میشه.