اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به حوزه فناوریهای دیجیتال و دستگاههای الکترونیکی علاقه داشته و اخبار روز آن را دنبال میکنید، تاکنون با اصطلاح اندروید خام مواجه شدهاید. شاید برای شما نیز این سوال به وجود آمده باشد که اندروید استوک یا خام چیست و چرا شرکتهای بزرگ فناوری از آن استفاده میکنند. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا مفهوم اندروید خالص را معرفی کرده و با ویژگیهای آن آشنا شویم.
اندروید استوک چیست؟
اندروید استوک که برخی آن را اندروید خالص نیز مینامند، اصلیترین و بنیادیترین نسخه سیستم عامل است که توسط شرکت گوگل طراحی شده و توسعه یافته است. این نسخه در واقع یک نسخه اصلاح نشده از اندروید است و اگر یک دستگاه اندرویدی از آن استفاده کند، به این معناست که سازندگان آن، نرم افزار اندروید را همانطور که هست، نصب کردهاند.
اندروید، یک سیستم عامل Open Source یا منبع باز است. بنابراین شرکتهای مختلف میتوانند آن را به دلخواه خود تغییر دهند. اغلب شرکتهای بزرگ فناوری و سازندگان دستگاههای هوشمند، با افزودن لایهای تحت عنوان پوسته یا رابط کاربری سفارشی در بالای سیستم عامل اندروید، این کار را انجام میدهند. بدین ترتیب، ظاهر و حس کلی کار با این سیستم عامل نیز تغییر کرده و ممکن است ویژگیهای جدیدی نیز به آن اضافه شود. نمونههایی از این قبیل پوستهها عبارتند از Samsung Experience ،HTC Sense ، EMUI (Huawei) و OxygenOS (OnePlus).
مزایای استفاده از نسخه اندروید سفارشی
برخی از پوستههای سفارشی، مانند EMUI شرکت هوآوی، تجربه کلی کاربر از سیستم عامل اندروید را تا حد زیادی تغییر میدهند. به عنوان مثال، تا زمان معرفی EMUI 5.0، صاحبان گوشیهای هوشمند هوآوی، بخشی با عنوان منو یا کشوی برنامهها در اختیار نداشتند. بنابراین همه برنامههای نصب شده روی دستگاههای این شرکت، مانند برنامههای iPhone، روی صفحه اصلی قرار گرفت.
نمونه دیگری از این پوستهها مانند OxygenOS است که توسط شرکت OnePlus ارائه شده و در واقع، شبیه به همان نسخه اندروید است. اما چند ویژگی جدید نیز در آنها وجود دارد، مانند حالت مطالعه که نور صفحه را آبی میکند تا چشمان کاربر تحت فشار نباشد، یا App Locker که از برنامههایی که به دادههای مهم کاربر دسترسی دارند، محافظت میکند.
طبیعی است که نسخه اصلی اندروید، هیچ یک از این قابلیتها را در اختیار شما قرار نمیدهد و با استفاده از آن، تنها ویژگیهایی که توسط شرکت گوگل توسعه یافته باشند را دریافت خواهید کرد. اما این امر، به خودی خود چیز بدی نیست. زیرا اندروید خام یا استوک، مزایای زیادی نسبت به نسخههای سفارشی این سیستم عامل دارد.
مزایای اندروید خام
استفاده از اندروید خام، مزایای مختلفی به همراه دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
بروزرسانی سریع
بزرگترین مزیت اندروید خام بروزرسانی سریع آن است. به عبارت بهتر، گوشیهای هوشمندی که از این نسخه اندروید استفاده میکنند، جزو اولین دستگاههایی خواهند بود که به آخرین نسخه سیستم عامل ارتقا پیدا میکنند. این در حالی است که دارندگان تلفنهای هوشمند سامسونگ، ال جی و … باید مدتی منتظر بمانند تا نسخه جدید سیستم عامل خود را دریافت کنند.
اصلیترین دلیل این امر آن است که سازندگان و تولید کنندگان این برندها باید قبل از انتشار نسخه جدید، نرمافزارهای زیادی را اصلاح یا بروزرسانی کنند که ممکن است در نسخه خام اندروید وجود نداشته باشد.
از طرفی، سازندگان بزرگ تلفنهای هوشمند اندرویدی مانند سامسونگ، هوآوی و … یک سری برنامههای کاربردی (که روی نسخه اصلی اندروید وجود ندارد) را به صورت پیش فرض روی دستگاههای خود نصب میکنند. از جمله این برنامهها میتوان به برنامه تقویم یا تناسب اندام و … اشاره کرد که شما همواره آنها را روی گوشی خود نصب دارید و حتی ممکن است نتوانید آنها را حذف کنید.
ممکن است کاربران نیز هیچگاه از این برنامهها استفاده نکنند یا حتی ترجیح دهند برنامههای مشابه آنها را از گوگل پلی دانلود و نصب کنند. اما به دلیل وجود این برنامهها، هر سازنده، باید پس از انتشار نسخه اندروید جدید، این برنامهها را نیز تا حدی تغییر داده و سپس یک نسخه جدید برای بروزرسانی دستگاههای خود ارائه دهد. این امر، دلیل بعدی تاخیر در دریافت نسخه جدید اندروید برای این دستگاهها است.
فضای ذخیره سازی بیشتر
نسخههای سفارشی اندروید، علاوه بر برنامههای پیش فرض، دارای انواع صدای زنگ و اعلانهای مخصوص یک برند نیز هستند که تمامی این موارد به خودی خود، به فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز دارند.
مزیت بعدی اندروید خام یا استوک، عدم وجود چنین برنامههای پیش فرض و غیر ضروری است که فضای ذخیره سازی دستگاه را بی دلیل مصرف میکنند! بنابراین اندروید خام به شما اجازه میدهد تا از این فضای ذخیره سازی، به نحو دلخواه خود استفاده کنید.
طراحی مناسب و سرعت عملکرد بالا
اندروید استوک دارای طراحی تمیز و مینیمالیستی است که بسیاری از مردم آن را دوست دارند. در حالی که پوستههای مختلف اندرویدی، از تکنیکهای مختلف برای تغییر این طراحی و برجستهکردن برخی از قابلیتهای خود استفاده میکنند. سادگی سیستم عامل موجب میشود تا حتی افراد مبتدی نیز به راحتی از آن استفاده کنند. بهعلاوه، نسخه خام سیستم عامل اندروید میتواند بسیار نسبت به برخی از نسخههای سفارشی این سیستم عامل، بهتر و سریعتر عمل کند. توجه کنید که این تفاوت، چندان چشمگیر نیست، مگر اینکه پوسته سفارشی، به خوبی توسعه داده نشده باشد.
لازم به ذکر است که اندروید استوک بهتر یا بدتر از نسخههای پوسته سیستم عامل سامسونگ، ال جی و دیگر شرکتها نیست. این تفاوتها بیشتر جنبه ظاهری داشته و کاربران، بر اساس ویژگیهای اندروید خام و سلیقه شخصی یا ترجیحات خود یکی از آنها را انتخاب میکنند.
معایب نسخه اندروید خام
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اندروید خالص یا استوک، بسیاری از قابلیتها و ویژگیهایی که سازندگان گوشیهای هوشمند به آنها اضافه میکنند را در اختیار ندارند.
از طرفی، سادگی و عدم وجود افکتهای خاص پوستههای سفارشی برندهای دیگر، میتواند جذابیت گرافیکی این نسخه اندروید را کاهش داده و پس از مدتی، حس دلزدگی برای کاربر ایجاد کند.
با این حال، ممکن است برخی افراد همین سادگی و عدم وجود طراحیهای پیچیده اندرویدی در دیگر پوستهها را ترجیح داده و تلفنهای هوشمند اندروید خام را انتخاب کنند. بنابراین انتخاب یک تلفن هوشمند با نسخه اندروید خام یا سفارشی، تنها به سلیقه کاربر وابسته است.
کدام شرکتها از نسخه اندروید خام استفاده میکنند؟
محبوبترین گوشیهای هوشمندی که از اندروید خام استفاده میکنند، تلفنهایی هستند که توسط شرکت گوگل ساخته شدهاند. از جمله این دستگاهها میتوان به گوشیهایPixel ، Pixel 2، Pixel 3 و دستگاههای قدیمی Nexus اشاره کرد.
شرکت HMD Global که از اوایل سال 2017 تلفنهای هوشمند خود را با استفاده از نام تجاری نوکیا روانه بازار کرد نیز از اندروید استوک در محصولات خود استفاده میکند.
Lenovo، به عنوان یکی از تولیدکنندگان چینی محصولات الکترونیکی در ماه آگوست سال 2017 میلادی اعلام کرد که دیگر از Vibe Pure UI خود استفاده نکرده و تمام دستگاههای بعدی خود با اندروید خالص یا خام به بازار عرضه میکند.
حال که با ویژگیهای اندروید خام و برندهایی که از آن استفاده میکنند آشنا شدیم، بد نیست تا نگاهی به گوشیهای هوشمند این برندهای داشته باشیم و ببینیم که کدام گوشیها از این نسخه استفاده میکنند و چه قابلیتهایی دارند؟
گوشیهایی که از اندروید خام استفاده میکنند
گوگل پیکسل 5
سری پیکسل محصولات گوگل، به دلیل داشتن قابلیتهایی مانند جدیدترین پردازندهها و برترین امکانات، به عنوان تلفنهای هوشمند با عملکرد عالی و قیمت مناسب، شناخته میشوند. در این میان Google Pixel 5 نیز به دلیل مقرونبهصرفهتر بودن و داشتن ویژگیهای متناسب، بسیار برجسته شده است.
قابل توجهترین تفاوت این گوشی با دیگر گوشیهای این سری، آن است که پیکسل 5، از جدیدترین و بهترین چیپست Snapdragon موجود در بازار بهره نمیبرد. اما عملکرد بسیار خوب و مناسبی دارد.
مشخصات گوگل پیکسل 5
- صفحه نمایش: 6 اینچی، Full HD+
- چیپست: Snapdragon 765G
- حافظه رم: 8 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 128 گیگابایت
- دوربین اصلی: 12.2 و 16 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 8 مگاپیکسل
- باتری: 4080 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 11
Google Pixel 4a و Pixel 4a 5G
گوگل، با ارائه تلفن هوشمند Pixel 4a خود توانست تا عملکرد دستگاه، قدرت دوربین و قیمت مناسب را یکجا جمع کند. قیمت این گوشی تنها 349 دلار است که برای یک تلفن هوشمند با نسخه اندروید خام و قدرت عکاسی فوق العاده عالی است. تجربه کار با اندروید خالص در Pixel 4a بسیار روان و لذتبخش است.
نسخه 5G این تلفن با کمی اختلاف قیمت نیز در بازار وجود دارد که علاوه بر پشتیبانی از اتصالات شبکه 5G، از چیپست Snapdragon 765G، نمایشگر بزرگتر نسبت به Pixel 4a، ماژول اصلی دوگانه دوربین و باتری با ظرفیت بالاتر نیز بهره میبرد.
مشخصات Google Pixel 4a
- صفحه نمایش: 5.81 اینچ، Full HD+
- چیپست: Snapdragon 730G
- حافظه رم: 6گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 128 گیگابایت
- دوربین اصلی: 12.2 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 8 مگاپیکسل
- باتری: 3140 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 10
مشخصات Google Pixel 4a 5G
- صفحه نمایش: 6.2 اینچ، Full HD+
- چیپست: Snapdragon 765G
- حافظه رم: 6 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 128 گیگابایت
- دوربین اصلی دوگانه: 12.2 و 16 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 8 مگاپیکسل
- باتری: 3885 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 11
Google Pixel 4 و Pixel 4XL
سری Pixel 4 شرکت گوگل، یکی از بهترین تجربههای کار با نرم افزار اندروید را به شما ارائه میدهد. دستگاههای Pixel 4 یک لنز تله فوتو 2 برابری به ماژول دوربین اضافه کرده و شما همچنان میتوانید از دوربین اصلی آن انتظار عملکرد عالی را داشته باشید. حالت عکس برداری Astrophotography نیز به شما امکان میدهد تا از ستارگان و اجرام آسمانی، تصاویر زیبایی ثبت کنید.
هر دو گوشی Pixel 4 و Pixel 4XL با فناوری رادار Soli عرضه میشوند که به دستگاه اجازه میدهد تا فناوری تشخیص چهره را از هر زاویه به خوبی اجرا کرده و قفل بیومتریک دستگاه نیز عملکرد بهتری داشته باشد.
مشخصات Google Pixel 4
- صفحه نمایش: 5.7 اینچ، Full HD+
- چیپست: Snapdragon 855
- حافظه رم: 6 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 64 یا 128 گیگابایت
- ماژول دوربین: 12.2 و 16 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 8.1 مگاپیکسل
- باتری: 2800 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 10
مشخصات Google Pixel 4 XL
- صفحه نمایش: 6.3 اینچ، QHD+
- چیپست: Snapdragon 855
- حافظه رم: 6 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 64 یا 128 گیگابایت
- ماژول دوربین: 12.2 و 16 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 8.1 مگاپیکسل
- باتری: 3700 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 10
نوکیا 8.3
این دستگاه، اولین تلفن 5G برند نوکیا است که از نسخه اندروید خام بهره میبرد.
مشخصات نوکیا 8.3
- صفحه نمایش: 6.81 اینچ، Full HD+
- چیپست: Snapdragon 765G
- حافظه رم: 6 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 64 یا 128 گیگابایت
- ماژول دوربین چندگانه با لنزهای: 64، 12، 2 و 2 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 24 مگاپیکسل
- باتری: 4500 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 10
نوکیا 5.4
نوکیا 5.4 یکی از مقرون به صرفهترین دستگاههای اندروید استوک است که شاید قابلیتهای آن، چندان چشمگیر نباشد، اما نسبت به قیمت آن متناسب است.
مشخصات نوکیا 5.4
- صفحه نمایش: 6.39 اینچ، HD+
- چیپست: Snapdragon 662
- حافظه رم: 6 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 64 یا 128 گیگابایت
- ماژول دوربین چندگانه با لنزهای: 48، 5، 2 و 2 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 16 مگاپیکسل
- باتری: 4000 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 10
نوکیا 3.4
این گوشی، یکی از بهترین گوشیهای اندرویدی با نسخه اندروید خام است که مقرون به صرفهترین دستگاه در این میان نیز به شمار میرود. نوکیا 3.4 کمتر از 200 دلار قیمت دارد اما به دلیل قابلیتهای مناسب، بسیار بهتر و گرانتر به نظر میرسد.
مشخصات نوکیا 3.4
- صفحه نمایش: 6.39 اینچ، HD+
- چیپست: اسنپدراگون 460
- حافظه رم: 3 یا 4 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی داخلی: 32 یا 64 گیگابایت
- ماژول دوربین اصلی چندگانه با لنزهای: 13، 5 و 2 مگاپیکسل
- دوربین جلو: 8 مگاپیکسل
- باتری: 4000 میلیآمپر ساعت
- نسخه نرم افزار: اندروید 10
stock android و خصوصیات آن
در این مطلب به معرفی اندروید استوک و خصوصیات آن پرداختیم و دیدیم که این نسخه، سادهترین نسخه اندروید است که توسط شرکت گوگل منتشر میشود.
اکثر سازندگان تلفنهای هوشمند مانند سامسونگ، ال جی و… یک رابط کاربری سفارشی را به این نسخه اندروید اضافه میکنند تا محصولات خود را با قابلیتهای بیشتر و طراحی متفاوت به بازار عرضه کنند. با این حال، این رابط کاربری سفارشی که در اصطلاح پوسته نامیده میشود، اغلب شامل برنامههای از پیش نصب شدهای است که بر تجربه کلی کاربر تاثیر میگذارد. به همین دلیل نیز تقاضا برای گوشیهایی با سیستم عامل اندروید خام که نسخه اندروید آنها توسط سازنده تغییری نکرده، همچنان وجود دارد.