چند سالی است که طرح ریجیستر کردن تلفن همراه یا همان ثبت گوشی در هنگام خرید ، اجرایی شده است. در بیشتر موارد گوشیهای موبایل خریداری شده به صورت اینترنتی یا حضوری، رجیستر شدهاند اما در برخی موارد اگر محصول خریداری شده، خارج از کشور تهیه شده باشد و یا مسافر تلفن همراهی را وارد کشور کرده باشد، نیاز است تا رجیستری گوشی با پاسپورت انجام شود. برای اطلاعات بیشتر دربارهی رجیستری گوشی مسافرتی در ادامهی این مقاله همراه ما باشید.
ریجیستر گوشی چیست؟
رجیستر تلفن همراه یا همان شناسهدار کردن گوشی طرحی است که چند سال اخیر برای مبارزه با قاچاق و واردات غیر قانونی تلفن هوشمند به کشور اجرا میشود. با وجود این طرح، تلفنهایی که غیرقانونی وارد کشور میشوند تنها تا ۳۰ روز خدمات از اپراتورهای تلفن همراه دریافت میکنند و پس از این زمان اگر افراد برای رجیستری گوشی با پاسپورت اقدامی نکنند، این گوشیها از دسترس خارج میشوند.
چه چیزهایی برای برای ثبت یک گوشی در سامانه گمرک مورد نیاز است؟
یکی از راههایی که به وسیلهی آن میتوان به رجیستر تلفن همراه پرداخت، استفاده از سایت گمرک برای رجیستر گوشی میباشد. در ابتدا برای رجیستری گوشی با پاسپورت در سامانهی گمرگ نیاز دارید به یک تلفن همراه که رجیستر نشده باشد و یا تا به حال کد فعال سازی برای آن دریافت نشده باشد. پس از آن، یک گذرنامه یا پاسپورت لازم دارید که در مدت سه ماه گذشته یک مسافرت خارج از کشور برای آن ثبت شده باشد. نکتهی مهم دربارهی گذرنامه در این مرحله این است که از ورود مسافر به کشور بیشتر از سه ماه نباید گذشته باشد. پس از آن شماره گذرنامه، شماره ملی، شماره موبایل و مبدا ورودی مسافر به کشور جزو اطلاعاتی است که باید برای رجیستر کردن تلفن همراه بدانید.
نکتهای که دربارهی رجیستر کردن گوشی وجود دارد این است که لازم نیست حتما شما مسافر باشید. یک شخص مسافر میتواند با اطلاعات خود یک تلفن همراه را رجیستر کند و در پایان کار کد فعال سازی را از فرد مورد نظر بگیرید و در قسمت فعال سازی سایت همتا گوشی را برای سیم کارت خود رجیستر کنید. از مواردی که نیاز است دربارهی رجیستر گوشی با پاسپورت بدانید این است که در سال امکان رجیستری تنها یک گوشی موبایل فراهم میباشد.
مراحل ثبت مشخصات تلفن همراه مسافرتی در سامانه گمرک
- مرحله اول: پس از وارد شدن به سامانهی گمرک برای رجیستری گوشی با پاسپورت، ابتدا باید موافقت نامهی این سامانه را تایید کنید. در مرحلهی بعدی باید شماره سریال تلفن خود را وارد کنید. اگر گوشی شما بیشتر از یک سیم کارت پشتیبانی میکند، با ضربه بر روی علامت سبز رنگ پایین کادر IMEI 2 یا شماره سریال دوم تلفن همراه را نیز وارد میکنید. برای به دست آوردن کد IMEI میتوانید از جعبهی گوشی خود کمک بگیرید زیرا این کد بر روی جعبه تلفن وجود دارد اما روش دیگر آن، شمارهگیری کد #06#* از طریق تلفنی که قصد رجیستر آن را دارید است که پس از شماره گیری کد، شماره سریالهای ۱۵ رقمی گوشی نمایش داده میشود. پس از وارد کردن شماره سریالها در سامانهی گمرکی و وارد کردن کد امنیتی، درصورت تایید شناسههای وارد شده به مرحلهی بعدی خواهید رفت.
- مرحله دوم: در این قسمت از رجیستری گوشی با پاسپورت، مدل گوشی به شما نشان داده میشود. اگر مدل نشان داده شده با گوشی شما یکسان باشد، پس از تایید به مرحلهی بعد خواهید رفت ولی اگر مدل نمایش داده شده با تلفن هوشمند شما مغایرت داشته باشد، باید با استفاده از گزینهی برگشت به صفحهی قبلی بروید و کدهای وارد شده را اصلاح کنید.
- مرحله سوم: در این مرحله جزئیات گوشی خود اعم از نوع دستگاه، برند، مدل و مشخصات فنی گوشی خود مانند میزان ظرفیت تلفن و کشور سازندهی تلفن همراه را برای رجیستری گوشی با پاسپورت انتخاب میکنید. در اینجا لازم است که با دقت اطلاعات را وارد کنید زیرا اگر مشخصات به درستی وارد نشود، حتی زمانی که مبلغ گمرگ را پرداخت کرده باشید، ممکن است کد فعال سازی به شما داده نشود.
- مرحله چهارم: در مرحلهی چهارم رجیستری گوشی با پاسپورت باید اطلاعات مسافر از جمله گمرک یا مرز ورودی مسافر که وارد کشور شده، شماره تلفن همراهی که باید به نام مسافر باشد و در آخر کد ملی مسافر و شماره پاسپورت را در کادرهای نشان داده شده ثبت کنید. نکتهی مهمی که وجود دارد این است که تمامی اطلاعات خواسته شده باید به نام مسافر باشد و هم از تاریخ سفر شما بیشتر از سه ماه نگذشته باشد.
- مرحله پنجم: پس از تایید اطلاعات در مرحلهی قبل، یک کد برای شماره تلفنی که در مرحلهی قبل ثبت کردید ارسال میشود که باید در این مرحله آن کد امنیتی را در کادر مورد نظر ثبت نمایید.
- مرحله ششم: در این مرحله اطلاعاتی از گوشی همراه و مسافر نشان داده میشود و هزینهی گمرک نیز مشخص میشود که در صورت درست بودن اطلاعات به درگاه بانک وصل شوید و اقدام به پرداخت آن کنید.
- مرحله هفتم: در این بخش از رجیستری گوشی با پاسپورت یک شناسهی پرداخت برای شما پیامک میشود و همچنین در این مرحله قابل مشاهده است که میتوانید آن را یادداشت کنید تا در صورت بروز مشکل یا عدم موفقیت پرداخت از آن استفاده نمایید. پس از یادداشت این شماره با انتخاب یکی از درگاههای بانکی، هزینهی گمرکی را پرداخت کنید.
- مرحله هشتم: در مرحلهی هشتم از رجیستری گوشی با پاسپورت اطلاعات بانکی خود را وارد میکنید و پس از پرداخت مبلغ مورد نظر، مجددا به سامانهی گمرکی وصل میشوید.
- مرحله نهم: در این مرحله یک لینک به عنوان ارسال اطلاعات به همتا نمایش داده میشود که با ضربه بر روی این گزینه، اطلاعات شما برای همتا فرستاده میشود و پس از گذشت چند دقیقه یک کد فعال سازی برایتان ارسال میشود. یک صفحهی دیگر باز کنید و به سامانهی همتا بروید. در بخش استعلام IMEI1 خود را وارد کنید تا ببینید کد فعال سازی برای شما ارسال شده باشد.اگر پیامی شامل شماره سریال گوشی و مدل گوشی را آورد و نوشت قانونی، گوشی شما رجیستر شده هست اما اگر پیام غیر قانونی را مشاهده کردید مجدد باید ارسال اطلاعات به همتا در صفحهی سامانهی گمرکی را انتخاب کنید. در برخی موارد که هنگام رجیستری گوشی با پاسپورت پیام فعال سازی را دریافت نمیکنید، در این زمان میتوانید با استفاده از بخش گوشی مسافرتی در سامانه همتا کد فعال سازی خود را مشاهده کنید.
- مرحله دهم: در مرحلهی آخر از بخش فعال سازی سامانهی همتا، شماره تلفن همراهی که میخواهید مالک گوشی باشد را دوباره وارد کرده و فعال سازی را انتخاب کنید. در پایان پیامی دریافت میکنید که شماره تلفن مذکور با سریالهای گوشی ثبت نامی یکسان میباشد.
رجیستر کردن تلفن همراه در دفاتر گمرک
یکی دیگر از روشهایی که میتوان با آن به رجیستری گوشی با پاسپورت پرداخت، مراجعه به دفاتر گمرک میباشد. با توجه به این که دفاتر گمرکی حتی در پایانههای مرزی و فرودگاه وجود دارند، در صورتی که شما بخواهید بیشتر از ۳۰ روز از خدمات مخابرات استفاده کنید میتوانید در ابتدا پس از ورود به کشور رجیستری گوشی مسافری در فرودگاه یا در دفاتر گمرکی انجام دهید. در آنجا پس از وارد کردن مشخصات تلفن همراه و پرداخت هزینهی گمرکی، یک مجوز به شما داده میشود که تا پایان فرآیند تایید رجیستر شدن موبایل باید از آن نگهداری کنید. چند روز پس از پرداخت عوارض گمرکی در دفاتر گمرک، با مراجعه به سامانهی همتا فعال سازی تلفن هوشمند را میتوانید انجام دهید.
رجیستر گوشی با استفاده از کد دستوری USSD
کد USSD در واقع کد دستوری #7777* است که به وسیلهی آن میتوان به سامانهی همتا دسترسی پیدا کرد و به رجیستری گوشی پرداخت. پس از شمارهگیری این کد، چند گزینه از جمله راهنما، استعلام اصالت، فعال سازی، انتقال مالکیت را مشاهده میکنید. با انتخاب گزینهی استعلام، از مواردی مانند قانونی بودن دستگاه، مدل گوشی و مشخصات فنی، شرکت گارانتی کنندهی تلفن همراه و روشن شدن یا عدم روشن شدن گوشی موبایل در گذشته مطلع میشوید. از طریق گزینهی فعال سازی نیز میتوانید شناسهی گوشی خود را فعال کنید. در صورت دو سیمکارت بودن تلفن همراه هنگامی که یکی از شناسهها فعال شود، شناسه بعدی نیز به طور خودکار فعال خواهد شد.
رجیستر گوشی با اپلیکیشن
علاوه بر مراجعهی حضوری، مراجعه به سامانهی رجیستر و رجیستری گوشی با پاسپورت و استفاده از کد دستوری USSD، راه دیگری برای رجیستری گوشی مسافری وجود دارد که استفاده از اپلیکیشن رجیستر کردن موبایل میباشد. برای نصب برنامهی رجیستر کردن گوشی موبایل میتوانید از گوگل پلی و بازار استفاده کنید و با توجه به گوشی خود نسخهی iOS یا اندروید را نصب نمایید.
نکات مهم دربارهی رجیستر کردن گوشی مسافرتی
دربارهی رجیستری گوشی با پاسپورت چند نکته وجود دارد که دانستن آنها الزامی است. اولین نکته این است که فقط تا ۳۰ روز پس از ورود به کشور مسافر مجاز است که برای رجیستر کردن گوشی هوشمند و پرداخت عوارض گمرکی اقدام نماید و ممکن است در صورتی که در این مدت اقدامی برای پرداخت عوارض و رجیستر نکند، در روزهای پایانی گوشی قطع شود اما پس از آن نیز با پرداخت حق گمرک گوشی و پس از آن ثبت تلفن همراه در سامانه همتا مسافر میتواند از آن استفاده کند و گوشی برای همیشه قطع نمیشود.
دومین نکته رجیستری گوشی با پاسپورت این است که اگر برای اظهار و رجیستر کردن گوشی مسافرتی به صورت حضوری به دفتر گمرک مراجعه کنید، ارائه مشخصات سیم کارت و شماره تماس الزامی نیست.
هزینهی رجیستر کردن گوشی موبایل با پاسپورت
میزان هزینهی رجیستری گوشی با پاسپورت ۱۶ درصد از ارزش کل گوشی میباشد که بسته به قیمت روز دلار در بازار آزاد و مدل گوشی تعیین میشود. این مبلغ مشخص شده برای رجیستر کردن گوشی در فرودگاه نیز همین مقدار میباشد.
جمع بندی
در این مقاله به رجیستری گوشی با پاسپورت پرداختیم. برای رجیستری گوشی موبایل با پاسپورت میتوانید از روشهای گفته شده در این مقاله استفاده کنید. باید توجه داشت که هنگام رجیستر کردن گوشی مسافری، پاسپورت فرد وارد کننده موبایل و پرداخت هزینه گمرک لازم است و اگر تا ۳۰ روز پس از وارد شدن به کشور اقدام به پرداخت هزینهی گمرک و رجیستر کردن گوشی نکنید، تلفن موبایل وارد شده قطع میشود. درواقع اپراتورهای داخلی فقط تا ۳۰ روز به گوشیهای وارد شدهای که رجیستر نشده باشند خدمات ارائه میدهند.