زمانی که میخواهید از یک گوشی هوشمند استفاده کنید اولین چیزی که با آن روبرو میشوید نمایشگر یا تاچ ال سی دی آن میباشد. در واقع نمایشگر یک گوشی هوشمند در جلب رضایت کاربر نقش مهمی دارد و از آن بهعنوان مهمترین قطعه یاد میشود. چنانچه صفحه نمایش گوشی هوشمند استانداردها و کیفیت لازم را نداشته باشد میتواند منجر به آسیب بینایی شما شود.
امروزه بهدلیل استفاده بیش از حد از گوشیهای هوشمند، انتخاب صفحه نمایش با کیفیت بسیار مهم است زیرا صفحه نمایش گوشی بیکیفیت موجب تمام شدن زودهنگام باتری و در بیشتر موارد گرم شدن گوشی موبایل را به دنبال خواهد داشت. در این نوشته میخواهیم به مقایسه انواع صفحه نمایش گوشی و تفاوت آنها با هم بپردازیم تا در هنگام خرید و یا تعویض صفحه نمایش اطلاعات کافی در این باره داشته باشید پس تا پایان با ما همراه باشید.
انواع پنل نمایشگر
در سالهای اخیر، نمایشگرهای تلفنهای هوشمند بیش از هر زمان دیگری پیشرفت کردهاند و از فناوریهای جدیدتری بهره گرفتهاند. در قسمت زیر مجموعهای از جدیدترین و کاربردیترین صفحه نمایش گوشیها را به شما معرفی میکنیم و در ادامه به بررسی هر کدام میپردازیم:
انواع مختلف صفحه نمایش در تلفنهای هوشمند استفاده میشوند که عبارتند ازAMOLED،LCD ، LED، IPS، TFT، PLS، LTPS، LTPO و چند مورد دیگر که امروزه کمتر در تلفنهای هوشمند یافت میشوند مانند TFT-LCD ، یکی از رایجترین صفحه نمایش گوشی که در حال حاضر در گوشیهای میان رده تا بالا یافت میشود پنلIPS-LCD است اما همه اینها به چه معناست؟
بهطور خلاصه، دو نوع فناوری در بازار برای صفحه نمایش گوشیهای هوشمند موجود است LCD و OLED که هر یک از آنها دارای تنوع و نسلهای متعددی هستند که باعث ایجاد نامهای اختصاری بیشتری میشود.
صفحه نمایش LCD چیست؟
LCD به معنای صفحه نمایش کریستال مایع است و نام آن به مجموعهای از کریستالهای مایع اشاره دارد که توسط نور پس زمینه روشن شدهاند و هزینه نسبتاً پایین تولید این نمایشگرها، آنها را به یک انتخاب محبوب برای گوشیهای هوشمند و بسیاری از دستگاههای دیگر تبدیل کرده است.
پنل LCD در نور مستقیم خورشید بسیار خوب عمل میکند، زیرا کل صفحه نمایش از پشت روشن میشود، اما از نظر نمایش رنگ بهطور بالقوه کمتر از نمایشگرهایی است که نیازی به نور پس زمینه ندارند.
در تلفنهای هوشمند، دو صفحه نمایش TFT و IPS داریم که TFT مخفف Thin Film Transistor است و نسخه پیشرفته LCD است که از ماتریس فعال (مانند AM در (AMOLED استفاده میکند. ماتریس فعال به این معنی است که هر پیکسل بهصورت جداگانه به یک ترانزیستور و خازن متصل است.
نمایشگرهای IPS
فناوری IPS مخفف (In-Plane Switching) است که با داشتن کریستالهای مایع با صفحه نمایش، تراز میشوند و در نتیجه زاویه دید بهتری وجود میآورند. این نوع صفحه نمایش، در بسیاری از گوشیهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور یقین میتوان گفت این پنل بیشترین استفاده را از بین دیگر انواع صفحه نمایش گوشی داشته است. همچنین این نوع پنل نمایشگر موبایل، قیمت بالاتر و البته کیفیت بهتری نیز نسبت به صفحه نمایشهای TFT دارد و از رنگ ثابت و عالی برخوردار است. پنل IPS بر خلاف صفحه نمایشگرهای TFT حتی در زیر نور مستقیم آفتاب نیز قابل استفاده هستند و زاویه دید گستردهای را پشتیبانی میکنند. بهصورتی که شما میتوانید از کنارههای گوشی نیز محتوای داخل صفحه نمایش را ببینید. اما ساخت این نوع تاچ السیدی هزینه بالاتری دارد و شما میتوانید در اکثر گوشیهای میانرده آن را مشاهده کنید.
شرکت اپل تا قبل از گوشی iPhone X از صفحه نمایش IPS در گوشیهای خود استفاده میکرد، همچنین این برند در گوشی iPhone XR نیز از این تکنولوژی استفاده کرده است و به همین دلیل هزینه پایینتری نسبت به گوشیهای iPhone XS و iPhone XS Max دارد که از فناوری Super AMOLED بهره گرفتهاند.
کمپانی اپل در فناوری IPS نمایشگرهای خود تغییراتی را ایجاد کرده است که بهموجب آن چشم غیر مسلح انسان متوجه پیکسلهای آن نمیشود و در نتیجه کیفیت رنگ و تصویر بالایی به صفحه نمایش گوشی میدهد، به همین دلیل صفحه نمایش آیفون با اینکه قیمت پایینتری نسبت به صفحه نمایش سامسونگ دارد اما باز هم از کیفیت بالایی برخوردار هستند. شرکت اپل این نوع پنل نمایشگر را Retina نامیده است که به معنای شبکیه چشم است.
نمایشگرهای PLS LCD
صفحه نمایش PLS که مخفف (Plane to Line Switching) است. این فناوری، توسعه یافته توسط Samsung Display ، دارای ویژگیهای مشابه صفحه نمایش IPS است. این صفحه نمایش تولید رنگ و زاویه دید خوب، اما سطح کنتراست پایینتر در مقایسه با OLED و LCDدارد که طبق این گفته Samsung Display ، پنلهای PLS دارای هزینه تولید پایینتر، میزان روشنایی بیشتر و حتی زاویه دید برتر در مقایسه با رقیب خود یعنی، پنلهای IPS LG Display هستند.
نمایشگر TFT
واژه TFT مخفف عبارت Thin Film Transistor است که ارزانترین صفحه نمایش در بازار است. در حقیقت یک نوع صفحه نمایش LCD که از یک لایه نیمه هادی نازک که روی صفحه قرار گرفته است استفاده میکند، که امکان کنترل فعال، شدت رنگ در هر پیکسل را فراهم میکند و دارای مفهومی مشابه با ماتریس فعال (AM) است.
نمایشگرهای TFT کیفیت نسبتاً بالایی دارند و در مقایسه با صفحه نمایشهای نا اصل و تقلبی بهتر عمل میکنند. نمایشگر TFT بهگونهای طراحی و تولید شده است که هر پیکسل به یک خازن و یک ترانزیستور متصل است. بنابراین هر پیکسل بهصورت جداگانه و مجزا از بقیه پیکسلها روشن میشود که نتیجه آن کیفیت نور دهی بهتر نسبت به نمایشگرهای قدیمی است و البته به همین دلیل مصرف باتری موبایل نیز در این نوع نمایشگر گوشیها پایین است. اما باز هم در مقایسه با انواع پنلهای جدیدتر مصرف باتری بالاتری دارد. بسیاری از شرکتهای گوشی سازی از این نوع پنل برای ساخت گوشیهای ارزان قیمت و پایینرده خود استفاده میکنند. از نقاط ضعف این پنل میتوانیم به کیفیت پایین آن در برابر نور خورشید اشاره کنیم.
مزیت اصلی صفحه نمایش TFT، هزینه تولید نسبتاً پایین و افزایش کنتراست در مقایسه با LCD سنتی است. نقطه ضعف LCD TFT میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
تقاضای انرژی بیشتر نسبت به سایر LCD ها، زاویه دید کمتر و تولید رنگ کمتر، که این عوامل موجب شده است دیگر کمپانیهای تولید کننده گوشی از TFT ها معمولاً در تلفنهای هوشمند خود استفاده نکنند.
نمایشگر OLED
در سالهای اخیر فناوری OLED بهعنوان فناوری پیشرو در زمینه نمایشگر تلفنهای هوشمند ظهور کرده است و محبوبترین تولیدکنندگان تلفن در جهان همگی از فناوری AMOLED که یکی از زیر مجموعههای LED است استفاده میکنند.
این فناوری صفحه نمایش، برای نشان دادن پیکسلها نیازی به نور پس زمینه ندارند. اساساً ، هر پیکسل نور خود را از خود ساطع میکند، و اجازه میدهد تا سیاه، تیرهتر و سفید روشنتر شود. AMOLED ها برای صرفه جویی در مصرف انرژی، یک صفحه نمایش TFT و یک صفحه نمایش OLED را ترکیب میکنند، در حالی که نمایشگرهای Super AMOLED صفحههای روشنتر و صرفه جویی بیشتری در مصرف برق ارائه میدهند. در سال 2018 ، بیش از 500 میلیون صفحه نمایش AMOLED تولید شد که هدف اصلی آنها بیشتر برای پاسخ به نیاز کاربران بود.
بازار گوشیهای هوشمند OLED در سال 2018 توسط سامسونگ هدایت میشد که سالهاست از فناوری AMOLED در گوشیهای رده بالای خود استفاده میکند و پس از آن اپل، ال جی، شیائومی، هواوی و دیگر برندها قرار دارند. در گوشی سامسونگ صفحه نمایش OLED بهعنوان صفحه نمایش Super AMOLED معرفی شده است. امروزه اکثر گوشیهای ممتاز از صفحه نمایش OLED منعطف استفاده میکنند، همچنین اثر انگشت زیر صفحه، مخصوص نمایشگرهای LED است.
نمایشگر AMOLED
این نوع صفحه نمایش در واقع تکرار همان صفحه نمایش OLED است. صفحه نمایشهای AMOLED که مخفف Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode است، دارای این توانایی هستند که پیکسلهای خود را خاموش کرده تا نهایت رنگ سیاه را بتوانند به کاربر نشان دهند. این ویژگی باعث میشود بر خلاف صفحه نمایشهای Super LCD یاIPS LCD ، صفحه نمایش از رنگ بسیار خوبی برخوردار باشد. بهترین و بزرگترین صفحه نمایش گوشی مربوط به گلکسی نوت 20 اولترا است که صفحه نمایش آن از جنس داینامیک امولد است. بهطور کلی در انواع نمایشگرهای LCD فقط پیکسلهایی که مورد نیاز هستند روشن میشوند و این باعث میشود که محتوای صفحه نمایش با کیفیت بهتری به کاربر نشان داده شود. علاوه بر کیفیت بهتر، بهدلیل اینکه پیکسلهای غیر ضروری خاموش میمانند در مصرف باتری صرفهجویی میشود و با اینکه صفحه نمایش کیفیت بالایی دارد عمر باتری را کاهش نمیدهد.
در مقایسه صفحه نمایشهای گوشی، صفحه نمایشهای AMOLED دارای وزن کمتر، اندازه نازکتر، ظرافت رنگ عالی، روشنایی تصویر بیشتر، عمر باتری بالاتر و صد البته از قیمت بالاتری نیز برخوردارند. البته انتقادهای زیادی درمورد رنگ اشباع شده این نوع صفحه نمایش وجود دارد که ممکن است جزو نقاط ضعف آن به شمار برود.
بهترین صفحه نمایش گوشی هوشمند
بهطور کلی نگاه کردن بیش از اندازه به صفحه نمایش گوشیهای هوشمند در طولانی مدت میتواند به چشمها آسیب برساند، اما بهترین صفحه نمایش گوشی برای چشم آنهایی هستند که از فناوری پیشرفته OLED و یا AMOLED استفاده میکنند. این نوع نمایشگرها به خاطر سطح کنتراست بالا و میزان نوری که از هر پیکسل ساطع میکنند، سبب میشوند که کمترین آسیب را به چشم وارد شود. پنلهای TFT با نسبت کنتراست بالا و LED بدون نور پس زمینه احتمالاً در ردههای بعدی قرار دارند.
اکثر کارشناسان و مصرف کنندگان صفحه نمایش موافق هستند که صفحه نمایش OLED بهترین صفحه نمایش تلفنهای هوشمند در جهان هستند. بهترین نمایشگرهای OLED گوشیهای هوشمند، صفحههایSuper AMOLED تولید شده توسط Samsung Display هستند، اما سایر تولید کنندگان OLED (مانند LG و BOE Display) نیز OLED های با کیفیت بالا تولید میکنند. طبق نتایج بهدست آمده گوشی iPhone XS Display دارای بهترین صفحه نمایش گوشی هوشمند در جهان است.
نمایشگر LCD مقاومتر است یا LED؟
صفحه نمایش گوشیهایی که از فناوری OLED استفاده میکنند نسبت به انواع نمایشگرهای LCD از تکنولوژی جدید و پیشرفتهتری بهرهمند هستند و از کیفیت بالایی برخوردار میباشند همچنین این نمایشگرها طول عمر طولانی و مقاومت بیشتری دارند.
کلام آخر:
در این نوشته سعی کردیم در مورد نقاط ضعف و قوت بیشتر صفحه نمایش گوشیها صحبت کنیم و اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. اکنون نوبت شما است که گوشی مورد نظر خود را از بین انواع صفحه نمایش انتخاب کنید. پس اگر قصد خرید اینترنتی گوشی دارید میتوانید به وب سایت ایسل مراجعه کنید تا کارشناسان ما در مورد انتخاب نوع پنل صفحه نمایش بیشتر شما را راهنمایی کنند تا بهترین انتخاب را بتوانید داشته باشید.