گوگل نویگیشن مپ یک برنامه موبایل است که توسط شرکت گوگل برای سیستم عاملهای Android و iOS ساخته شد. این سیستم، پس از راه اندازی، با اپلیکیشن Google Maps ادغام شد و قابلیتهای مسیریابی گوگل مپ را تا حد زیادی بهبود بخشید. البته این قابلیت به سرعت در اختیار کاربران مختلف گوگل در سراسر دنیا قرار نگرفت و برخی کاربران از جمله کاربران ایرانی، به تازگی به آن دسترسی پیدا کردهاند.
ما نیز در ادامه این مطلب قصد داریم تا به بررسی قابلیت Google Navigation و نکات جالب پیرامون آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
گوگل نویگیشن
گوگل نویگیشن، برنامهای است که به منظور هدایت افراد در طول مسیر از مبدا به مقصد انتخابی آنها، از اتصال اینترنت به سیستم ناوبری GPS بهره برده و دستورالعملهای راهنمای صوتی را به صورت گام به گام ارائه میکند. این برنامه برای کار به اتصال اینترنت (مانند 3G، 4G، Wi-Fi و غیره) نیاز داشته و از اطلاعات ماهوارههای GPS برای تعیین موقعیت دستگاههای الکترونیکی استفاده میکند.
در هنگام استفاده از قابلیت مسیریابی گوگل مپ کاربر میتواند مقصد دلخواه خود را در برنامه وارد کرده و مسیر پیشنهادی برنامه برای رسیدن به آنجا را روی نقشه مشاهده کند. کاربر با حرکت در طول این مسیر، دستورات لازم برای حرکت، توقف، چرخش یا دور زدن را دریافت میکند.
نسخه بتای این برنامه در تاریخ 28 اکتبر سال 2009 میلادی، همراه با انتشار Android 2.0 (Eclair) در Motorola Milestone و ابتدا در ایالات متحده آمریکا منتشر شده بود.
امکانات و قابلیتهای گوگل نویگیشن
برخی از اصلیترین امکانات و قابلیتهای گوگل نویگیشن عبارتند از:
جستجو کردن
این برنامه علاوه بر جستجوی آدرس یا نام خیابانها، میتواند اماکن مختلف را براساس نام آنها نیز جستجو کند. به عنوان مثال، کاربر میتواند با جستجوی عبارت رستوران یا فرمان صوتی آن، نشانی نزدیکترین رستوران اطراف خود را روی برنامه مشاهده کند. این برنامه همچنین میتواند عباراتی مانند “همبرگر” را در نظر گرفته و اماکن نزدیک که نام آنها به این عبارت مرتبط است را به شما اعلام کند.
امکان تشخیص فرمان صوتی کاربر به جای تایپ کردن نیز یکی از قابلیتهای کم نظیر این برنامه است که به سهولت در استفاده و راحتی کاربران کمک میکند. بدین ترتیب اگر کاربر در حال رانندگی باشد، نیازی به توجه به صفحه برای تایپ مقصد خود نداشته و در کوتاهترین زمان ممکن، نتیجه جستجو با فرمان صوتی را از برنامه دریافت خواهد کرد.
قابلیت نمایش جنبهها و حالتهای مختلف نقشه
نقشه ترافیک
نقشه تراکم ترافیک، بر اساس ترافیک فعلی در طول مسیر، علائم مسیر را با رنگهای مختلف نشان میدهد. میزان ترافیک با دادههای سرویسهای محلی مانند دوربینهای بزرگراه و همچنین اطلاعات مربوط به سرعت و مکان از سایر دستگاههای Android که به Google Maps دسترسی دارند، اندازهگیری می شود.
نقشه ماهوارهای
این برنامه میتواند با استفاده از تصاویر ماهوارهای گوگل، مسیری را از بالا و با دید یک پرنده به شما نشان دهد.
دید عادی از دیدگاه کاربر و نمای خیابان
ویژگی نمای خیابان در گوگل، میتواند هر مسیری را از نمای شخص به او نشان داده و با حرکت وی، به طور خودکار تغییر کند.
قابلیت استفاده به صورت آفلاین
هنگامی که کاربر مقصدی را در برنامه جستجو کند، نقشه راه او در مسیر مورد نظر، روی برنامه ذخیره میشود. این حالت برای زمانی که کاربر به اینترنت همراه دسترسی نداشته یا باید مدت زمان زیادی برای اتصال اینترنت منتظر بماند، بسیار کاربردی است. پیشتر اشاره کردیم که این برنامه برای جستجوی مسیر به اتصال به اینترنت نیاز دارد. اما پس از یافتن مسیر، کاربر دیگر به اتصال اینترنت احتیاجی نخواهد داشت. زیرا این مسیر به طور موقت روی دستگاه ذخیره می شود.
برخی دیگر از قابلیتها و مزایای استفاده از این نرم افزار و عبارتند از:
- بهبود دقت Google Maps در تعیین موقعیت فعلی
- میانبرها و پیشنهادات Google Maps برای بهبود امر مسیریابی
- نوار ابزار کاربردی برای گشت و گذار در فضاهای مختلف (Explore)، رفت و آمد آسانتر (Commute)، آدرسهای ذخیره شده برای دسترسی آسان، امکان افزودن محل یا اماکن جدید روی نقشه و …
چرا به گوگل نویگیشن مپ نیاز داریم؟
اگر شما نیز برای مسافرتهای درون شهری و برون شهری، از وسیله نقلیه شخصی خود استفاده میکنید، در تمام طول مسیر باید تمرکز خود را روی مسیر حرکت و انتخاب بهترین مسیر برای رسیدن به مقصد قرار دهید.گوگل نویگیشن، در این زمان مانند یک فرشته نگهبان و محافظ عمل کرده و امنیت مسیر و بهینگی آن را تضمین میکند.
این سیستم بیش از یک میلیارد کاربر فعال داشته و یک مجموعه بزرگ در امر مسیریابی دیجیتالی است. امروزه، مفهوم نویگیشن (ناوبری) در محیطهای بسته یا فضاهای باز، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چرا که سیستمهای آن قادرند تا هر چیزی شامل علائم و نشانههای ترافیک تا نقشه راه را برای ما فراهم کنند.
شاید برای شما نیز این سوال به وجود آمده که چطور این سیستم با این دقت و به درستی کار میکند؟ گوگل چطور میتواند چنین مجموعه عظیمی از دادههای مکانی را به یکدیگر مرتبط کرده و آنها را در قالب یک برنامه دیجیتالی واحد ارائه دهد؟
هنگامی که سرگئی برین و لری پیج در سال 1998 میلادی، شرکت گوگل را تأسیس کردند، چشم انداز بلند مدتی داشتند و آن این بود که بتوانند “اطلاعات مختلف را از سراسر دنیا سازماندهی کرده و در یک قالب واحد و مفید، در دسترس همگان قرار دهند”. اپلیکیشن Google Maps تنها بخشی از این تلاش هاست! شرکت گوگل در تلاش است تا با جمع آوری مقادیر گستردهای از دادههای مکانی و در دسترس قرار دادن همه آنها از طریق یک برنامه کاربردی در تلفنها همراه، رسالت خود را در زمینه نزدیک کردن جهانیان به یکدیگر و خدمات رسانی به آنها به عنوان یک مرکز یکپارچه اطلاعات در اینترنت، تکمیل کند.
جمع آوری دادهها
طبیعی است که یک شرکت خصوصی به نام گوگل نمیتوانست همه این دادهها را به تنهایی جمع آوری کند. Google برای تهیه نقشههای زمین شناسی خود به ابزارهای Base Map Partner نیاز داشت تا اطلاعات را از طیف وسیعی از سازمانهای معتبر جهانی جمع آوری کرده و از آنها برای ساخت سیستم عظیم و قدرتمند خود استفاده کند.
همچنین ثبت اسناد جادهها و بزرگراهها برای کاربریهای مورد نظر گوگل کافی نیست. به همین دلیل آنها برای گشت زنی در هر خیابان، محله و مجتمع مسکونی، از وسایل نقلیه شبانه روزی استفاده میکند و تصاویر دیجیتالی بسیار دقیقی از این مکانها بدست میآورند.
همکاری با دیگر شرکتها
شرکتهای خصوصی و سازمانهای شخص ثالث همچنان به گوگل کمک میکنند تا تصاویر ماهوارهای و دادههای مورد نیاز خود برای تکمیل نقشهها و نماهای Google Maps را تهیه کند! به عنوان مثال، تصاویر ماهوارهای موجود در Google Maps یا Google Navigation توسط همکاری این شرکت با Google Earth بدست میآید. برای این کار، تصاویر ماهوارهای که توسط شرکتهای شخص ثالث ثبت شدهاند، با یکدیگر و دیگر تصاویر موجود یکپارچه شده و عکسهایی با وضوح بالا از سطح کره زمین را ایجاد میکنند!
سپس با استفاده از نمای خیابان و دادههای نقشه، این تصاویر و دادههای موجود در آنها تکمیل شده و کاربر میتواند از طریق یک برنامه کاربردی به آن دسترسی داشته باشد.
تفاوت اصلی بین Google maps و Google Earth در ابعاد تصاویر ارائه شده و واقعی بودن آنهاست. با ادامه همگرایی این دو محصول، اختلاف بین آنها در حال کاهش است و به مرور زمان برای بهبود تجربه کاربر، از میان خواهد رفت. بنابراین اگر Google Maps درخواست دسترسی به دادههای مکانی در تلفن همراه شما را داشته باشد، استفاده از این اطلاعات ابعاد دیگری به محصولات وابسته آن خواهد بخشید و قابلیتهایی مانند بروزرسانیهای جریان ترافیک در لحظه را در اختیار کاربران قرار میدهد.
این موارد کوچک به پیادهسازی ویژگیهای بیشتر و بهتر در سرویسهای نقشه برداری پیچیده گوگل کمک کرده و در نهایت، زندگی روزمره انسانها را کمی آسانتر میکند.
چگونه از قابلیت Google Navigation استفاده کنیم؟
برای استفاده از قابلیت نویگیشن گوگل، بهتر است قبل از هر چیز، اپلیکیشن Google maps خود را بروزرسانی کنید. حال شما میتوانید وارد برنامه شده، مقصد خود را روی نقشه یا با اعلام آن به صورت نوشتاری یا حتی صوتی، به برنامه نشان دهید. سپس این سرویس به صورت پویا، امکان مسیریابی راحت و آسان را برای شما انجام دهد.
مزایای استفاده از گوگل نویگیشن نسبت به دیگر اپلیکیشنهای مسیریابی
به طور کلی، گوگل نویگیشن رقیب سرسختی برای اپلیکیشنهای مسیریابی ایرانی یا خارجی مختلف مانند ویز، بلد، مپز اپل، نشان و دال خواهد بود. بنابراین با توسعه این قابلیت و کاربری آسان آن از طریق Google Maps، ممکن است میزان استفاده و محبوبیت این اپلیکیشنها در مدت زمانی کوتاهی به شدت کاهش یابد!
از طرف دیگر، امکان دریافت یا ارسال فرمان صوتی در هنگام کار با این اپلیکیشن و قابلیت نویگیشن آن، نیاز به نوشتن و دنبال کردن چشمی نقشه را تا حد ممکن کاهش داده و همین امر نیز به بالا بردن تمرکز افراد در زمان رانندگی یا حتی پیاده روی نیز کمک میکند. بدین ترتیب، آمار تصادفات رانندگی و حوادث ناگهانی ناشی از حواس پرتی (در زمان کار با تلفن همراه) کمتر میشود.
خصوصیات و ویژگیهای سیستم مسیریابی گوگل مپ
در این مطلب به بررسی ماهیت و ویژگیهای گوگل نویگیشن پرداختیم و دیدیم که این قابلیت که به تازگی در دسترس کاربران ایرانی گوگل قرار گرفته، میتواند تجربه استفاده راحت و آسان از نرم افزارهای مسیریابی را برای آنها فراهم آورده و با افزودن امکاناتی مانند فرمان صوتی، آنها را در دریافت و ارسال داده به نرم افزار یاری دهد. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت کافی را برده باشید و با ما در دیگر مقالات وبسایت ایسل نیز همراه باشید.