ممکن است هنگام خرید گوشی موبایل، واژه فست شارژ به گوش شما خورده باشد. این واژه به معنی سریع شارژ شدن گوشی در کسری از زمان است. در چنین شرایطی گوشی همراه یا تبلت شما در سریعترین زمان شارژ خواهد شد. از آنجایی که مردم علاقه دارند تا کارهایشان با سرعت بیشتری انجام شود، این تکنولوژی به کمک آمده است تا این نیاز شما به خوبی برآورده شود.
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را در رابطه با مسائل مربوط به شارژ سریع گوشی آشنا کنیم.
تاریخچه فست شارژ
در گذشته اساس اصلی شارژ شدن باتری گوشیهای هوشمند، برپایهی باتریهای یون لیتیومی بود. این باتریها از یک الکترود منفی، الکترود مثبت و یک الکترود بین این دو الکترود تشکیل شده بودند. زمانی که باتری گوشی شما در حال شارژ شدن و یا تخلیه شارژ بود، یونهای این باتری از یک الکترود به سمت الکترود دیگر حرکت میکردند.
از طرف دیگر ظرفیت باتریهای تلفن هوشمند براساس عددی به میلیآمپر ساعت است. هر چقدر این عدد بزرگتر باشد، نشاندهندهی ظرفیت بیشتر باتری است؛ در نتیجه میتواند شارژ بیشتری را نگه دارد. به عنوان مثال اگر باتری تلفن هوشمند شما ظرفیت 6000 میلیآمپر ساعتی داشته باشد، در مقایسه با یک باتری 3000 میلیآمپر ساعتی مدت زمان بیشتری شارژ را در خودش نگه میدارد.
این موضوع در رابطه با مدت زمان شارژ شدن نیز برقرار است. بدین معنا که اگر ظرفیت باتری گوشی شما زیاد باشد، مدت زمان بیشتری طول میکشد تا باتری به طور کامل شارژ شود. برای مشخص کردن میزان سرعت شارژ گوشی، از مقدار جریان خروجی استفاده میشود. به عنوان مثال اگر شارژر گوشی شما خروجی 2 آمپر داشته باشد، نسبت به گوشی با خروجی 1 آمپر سریعتر شارژ میشود.
امروزه اکثر گوشیها قابلیت فست شارژ دارند که به شما کمک میکنند تا روند شارژ شدن باتری نسبت به قبل سریعتر شود. این قابلیت با افزایش توان خروجی شارژر و افزایش ولتاژ و جریان اتفاق میافتد. در واقع این تکنولوژی کمک میکند تا در کمتر از یک ساعت، گوشی شما به سرعت شارژ شود. در این فناوری برق و توان تا جایی که به دستگاه آسیب وارد نشود، باتری گوشی را در سریعترین حالت شارژ میکند.
قابلیت فست شارژ چیست؟
یکی از دغدغههای کاربران هنگام خرید گوشی، باتری و بحث شارژ شدن آن است. با تغییر شیوهی زندگی و علاقه مردم به سریعتر انجام شدن کارها، این تکنولوژی به کمک آمده است تا بتوانید در کمترین زمان، گوشی خود را شارژ کنید.
خروجی شارژر شما با واحدهایی مانند آمپراژ و ولتاژ اندازهگیری میشود. آمپراژ یا جریان، به مقدار جریان الکتریسیته متصل شده از باتری به دستگاه گفته میشود. اما ولتاژ مربوط به قدرت جریان الکتریکی است. در صورت محاسبه توان دستگاه باید ولتاژ در آمپر وات ضرب شود. تولیدکنندگان برای قابلیت فست شارژ یک دستگاه استانداردهای مختلفی مانند افزایش آمپراژ و یا تغییر ولتاژ را انجام میدهد.
این موضوع کمک میکند تا انرژی ورودی به دستگاه شما نسبت به قبل افزایش پیدا کند. در نتیجه باتری گوشی شما زودتر شارژ شود. بیشتر گوشیهای هوشمند دارای قابلیت شارژ سریع، از ولتاژ به جای آمپراژ استفاده میکنند. شارژ دستگاه معمولی 2.4 آمپراژ و 5 ولت است. این در حالی است که شارژ سریع، ولتاژ را به صورت 5 ولت، 9 ولت و 12 ولت و با آمپر 3 میفرستد.
دستگاه هوشمند شما با توجه به مدار شارژ طراحی شده برای آن، قابلیت تحمل انرژی را دارد. در نتیجه برای شارژ سریع باتری خود نیاز دارید تا از آداپتور و کابل مخصوص شارژ سریع دستگاه خود استفاده کنید.
چگونه بفهمیم گوشی فست شارژ است
از آنجایی که همهی گوشیها دارای آداپتور شارژ سریع نیستند، ممکن است برای شما نیز این سوال پیش بیاید که از کجا متوجه شویم که گوشی تلفن همراه از قابلیت فست شارژ پشتیبانی میکند. اگر شما هم به دنبال جواب این سوال هستید، بهتر است راههای گفته شده زیر را امتحان کنید:
- یکی از راحتترین و مطمئنترین راهکارها برای فهمیدن قابلیت شارژ سریع گوشی، پیدا کردن علامت Quick Charge بر روی کارتن گوشی موبایلتان است. حک شدن این علامت بر روی کارتن، نشاندهنده پشتیبانی گوشی شما از فناوری شارژ سریع است.
- هنگام شارژ برخی از گوشیها بسته به مدل و شرکت سازنده گوشی، میتوانید علامت شارژ سریع را بر روی صفحه نمایش آن ببینید. به عنوان مثال اگر شما گوشی هواوی دارید، دو علامت شارژ، برای نشان دادن درصد شارژ باتری به نمایش میگذارد. این ویژگی ظاهری نشاندهنده این است که گوشی شما از این تکنولوژی پشتیبانی میکند.
- برخی از گوشیها از نشانههای شنیدنی برای نشان دادن قابلیت فست شارژ گوشی استفاده میکنند. به عنوان مثال گوشیهای آیفون هنگام شارژ، دو بار صدای اتصال شارژر از خود به صدا در میآورند.
- اگر گوشی همراه شما هیچ کدام از نشانههای گفته شده در بالا را نداشت میتوانید به اپ استورهای تلفن همراه مانند بازار، پلی استور و … بروید و نرم افزار مخصوص این کار به نام Ampere را نصب کنید. به کمک این برنامه متوجه خواهید شد که جریان و ولتاژ ورودی دستگاه شما به چه میزان است.
سریع ترین گوشیها در فست شارژ
اگر قصد خرید گوشی تلفن همراه را دارید و زمان مورد نیاز برای شارژ باتری آن، اهمیت بسیاری برای شما دارد بهتر است به سراغ گوشیهایی با شارژر فست شارژ بروید. در این میان، توجه به این نکته ضروری است که ساپورت فست شارژ، به فاکتورهایی از جمله قدرت سی پی یو، میزان خروجی آداپتور و استاندارد ساپورت تلفنهای همراه بستگی دارد.
از طرفی، سرعت شارژ نیز تاثیر عمدهای بر فست شارژ بودن یک شارژر دارد. زیرا اگر ظرفیت باتری دستگاه کم باشد، در مدت زمان کوتاهی پر میشود.
گوشیهای زیر سریعترین تلفن همراه در شارژ سریع هستند:
- تلفنهای همراه سری آیفون 12 شرکت اپل: با سرعت شارژ 20 وات
- تلفنهای همراه سریهای آیفون 8، X و آیفون 11 شرکت اپل: با سرعت شارژ 18 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- تلفنهای همراه Galaxy S20 Ultra و Note 10+: با سرعت شارژ 45 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- تلفنهای همراه خانواده Galaxy S21، Galaxy S20، Galaxy Z Fold 2 و Note 20: با سرعت شارژ 25 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- تلفنهای همراه خانواده Galaxy S10، Note 8 و Note 9: با سرعت شارژ 15 وات و استاندارد شارژ QuickCharge 2.0
- تلفنهای همراه خانواده Google Pixel ، pixel 2، pixel 3 و pixel 4: با سرعت شارژ 18 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- گوشیهای Oppo Find X2 Pro و Oppo Reno Ace با قابلیت شارژ سریع: با سرعت شارژ 65 وات و استاندارد شارژ Super VOOC 2.0
- سری گوشیهای Huawei P40 Pro، P30 Pro و Mate 30 Pro: با سرعت شارژ 40 وات و استاندارد شارژ SuperCharge
- سری گوشیهای OnePlus 9 و OnePlus 8: با سرعت شارژ 65 وات و استاندارد شارژ Wrap Charge 65T و Wrap Charge 65
تاریخچه فست شارژ های کوالکام
از زمان معرفی تکنولوژی شارژ سریع، کوالکام در تلاش است تا بتواند این فناوری را توسعه دهد. 5 نسل این فناوری شامل کوئیک شارژ 1، 2، 3، 4 و 4+ است. از جمله قابلیتهای این فناوری در کوئیک شارژ 4 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از دوال شارژ برای جلوگیری از اتلاف حرارتی
- سازگاری با USB نوع سی و پاور دلیوری
- دریافت شارژ با توان بهینه از شارژر
فست شارژ های وایرلس
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید امروزه اکثر تلفنهای هوشمند دارای قابلیت شارژ وایرلس یا همان شارژ بیسیم هستند. اما این به معنای حذف کامل سیم شارژر نیست. گوشی شما برای شارژ شدن همچنان نیاز به سیم دارد. تنها تفاوت این نوع از شارژرها با شارژرهای معمولی این است که سیم شارژ را باید به یک پایه یا پد شارژ متصل کنید. سپس کافی است تا گوشی خود را بر روی پایه شارژ بگذارید.
کمی صبر کنید تا گوشی هوشمند شما به طور کامل شارژ شود. برخی از مدلهای شارژرهای وایرلس فست شارژ هستند. بدین معنا که گوشی هوشمند شما را همانند گوشیهای شارژ سریع معمولی، شارژ میکند. در واقع تنها تفاوت این مدل از شارژرها، استفاده راحت آن است.
بالاترین تکنولوژی در فست شارژ
تکنولوژی استفاده شده در فست شارژرها بسیار متفاوت است. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فست شارژ تطبیقی: این مدل از فست شارژرها در اکثر تلفنهای هوشمند سامسونگ یافت میشود. از جمله این گوشیها میتوان به گلکسی نوت 10، نوت 9، نوت 8، نوت 5، گلکسی فولد و … اشاره کرد.
- فست شارژ اپل: برخی از مدلهای خاص آیفون دارای قابلیت شارژ سریع هستند و به شما اجازه میدهند تا در حدود 30 دقیقه، باتری آیفون خود را تا 50 درصد شارژ کنید. به کمک کابل Apple USB-C و Lightning قادر خواهید بود تا گوشی همراه خود را در کمترین زمان ممکن شارژ کنید. برای این کار کافی است تا از کابل Apple USB-C to Lightning و یکی از آداپتورهای USB-C و18W ،20W ،30W ،61W ، 87W یا 96W اپل استفاده کنید.
- پمپ اکسپرس: MediaTek Pump Express یکی از فناوریهای فست شارژ است که جدیدترین نسخه آن در مقایسه با یک شارژر استاندارد USB، بار شارژ باتری تلفنهای هوشمند را تا کمتر از نصف کاهش و از آخرین استاندارد کابل USB-C با حداکثر 5 آمپر جریان پشتیبانی میکند.
این فناوری با استاندارد بین المللی “منبع تغذیه قابل برنامه ریزی USB PD 3.0” سازگار است و به شارژرهای سریع USB PD 3.0 امکان شارژ سریع تلفنهای هوشمند مجهز به Pump Express 4.0 را میدهد. این فناوری برای تراشههای مدیاتک طراحی شدهاست.
- کوئیک شارژ: رایجترین استاندارد مربوط به فست شارژ است که توسط شرکت کوالکام راه اندازی شده و توسط برخی از تراشههای این شرکت نیز پشتیبانی میشود. Quick Charge 5، با توان 100 وات، امکان شارژ سریع باتری تا 50 درصد در پنج دقیقه را فراهم میآورد.
این قابلیت، تلفنهای هوشمند و دستگاههای الکترونیک را تا 10 درجه سانتیگراد خنک تر، تا 4 برابر سریعتر و تا 70 درصد کارآمدتر شارژ میکند!
انواع درگاهها با ساپورت میزان جریان
برای اتصال گوشی تلفن همراه به کامپیوتر درگاههای مختلفی وجود دارد. درگاههای USB بدون در نظر گرفتن استاندارد آن از سه نوع A، B، C، Mini USB، Micro USB تشکیل شده است. همچنین این پورت از 3 استاندارد USB 1.0، USB 2.0 و USB 3.1 تشکیل شده است. در نوع اول تبادل داده با سرعت 1.5 مگابایت بر ثانیه، نوع دوم با سرعت 480 مگابایت بر ثانیه و نوع سوم با سرعت 400 مگابایت بر ثانیه دریافت و ارسال میشود.
برای اتصال موبایل به دستگاههای مختلف مانند تبلت، لپتاپ و … از USB نوع C استفاده میشود. برای این منظور مبدلهای مختلفی ساخته شده است. از آن جمله میتوان به HDMI برای انتقال تصاویر موبایل به تلویزیون، VGA برای جابه جایی و انتقال تصاویر، کابل دو سر USB 3.1برای انتقال و شارژ کردن و OTG برای انتقال اطلاعات موبایل فست شارژ با سرعت بالا اشاره کرد.
چگونه سرعت بالا در شارژ باعث صرفه جویی در زمان میشود؟
زندگی ماشینی امروز باعث شده است تا سبک زندگی همه افراد تغییر پیدا کند. امروزه بیشتر افراد تمایل دارند که کارهایشان در سریعترین زمان ممکن اتفاق بیفتد. از طرف دیگر از آنجایی که تلفن هوشمند تاثیر بسیار زیادی در زندگی روزمره افراد دارد و بیشتر کارها از طریق این دستگاه صورت میگیرد، در نتیجه استفاده زیاد از آن باعث شده است تا باتری این دستگاهها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشد.
در کنار ظرفیت بالای باتری، شارژ سریع آن نیز اهمیت بسیاری دارد. امروزه تمامی افراد به دنبال گوشیهایی هستند که از قابلیت شارژ سریع برخوردار باشد. چرا که باعث میشود تا در زمان آنها صرفهجویی شود.
سخن نهایی
ما در این مقاله به بررسی فست شارژ برخی از گوشیهای تلفن همراه پرداختیم. همانطور که از اسم شارژ سریع مشخص است میتوانید در عرض چند ساعت گوشی هوشمند خودتان را شارژ کامل کنید. قابلیت شارژ سریع به عنوان بهترین فناوری در حال حاضر شناخته شده است.