تراشه یا همان پردازنده مهمترین قطعه به کار رفته در طراحی و تولید گوشیهای موبایل است که همه وظایف و عملکردهای تلفن همراه را در برمیگیرد و یکی از اصلیترین فاکتورها برای انتخاب یک گوشی با کیفیت محسوب میشوند. بسیاری از شرکتهای تولیدکنندهی موبایل از پردازندههای ساخته شده توسط شرکتهای تولیدکننده پردازنده استفاده میکنند و تنها تعداد محدودی از آنها قادر به تولید تراشه مخصوص به خود هستند که این شرکتها عبارتند از اپل، هواوی و سامسونگ. در این نوشته ما میخواهیم شما را با تراشه اگزینوس گوشی سامسونگ بیشتر آشنا کنیم پس تا پایان این نوشته با ما همراه باشید.
تاریخچه تراشه اگزینوس EXYNOS و نسخههای آن
سامسونگ این غول بزرگ کرهای یکی از برندهای معروف در زمینه تولید انواع گوشی هوشمند است که توانایی تولید پردازنده گوشی اختصاصی خود را دارد و در بعضی از مدلهای خود از پردازندههای مخصوص به خود با عنوان اگزینوس استفاده میکند. در واقع سامسونگ بسیاری از گوشیهای پرچمدار و میان رده خود را مجهز به مدلهای مختلف تراشه اگزینوس کرده است. اگر بخواهیم به تاریخچه اگزینس نگاهی کوتاه بیندازیم باید بگوییم اولین اگزینوس در سال 2009 و با عنوان اگزینوس ۳ تولید و در گوشیهای Galexy S سامسونگ، نکسوس S و گلکسی پلیر مورد استفاده قرار گرفت. نخستین مدل تراشه اگزینوس درای مشخصات زیر بود:
- عنوان: پردازنده اگزینوس 3
- پردازنده: تک هستهای
- سرعت پردازش: 800 مگاهرتز تا ۱.۲ گیگا هرتز
دومین تراشه اگزینوس سامسونگ مدتی بعد با نام اگزینوس 4210 یا همان اگزینوس 4 با گوشیهای گلکسی S2، گلکسی Note، گلکسی تب 7 و گلکسی تب 7 پلاس روانهی بازار شد. دومین پردازنده اگزینوس سامسونگ دارای مشخصاتی به شرح زیر بود:
- عنوان: تراشه اگزینوس 4
- سرعت پردازش: 1.2 تا 1.4 گیگاهرتز
- پردازنده: دو هستهای
سامسونگ به تولید پردازندههای اختصاصی خود همچنان ادامه داد تا در سال 2012 به تراشه اگزینوس 5 دست یافت و توانست آن را در گوشیهای کرومبوک و گوگل نکسوس به کار ببرد. اگزینوس 5 هستهای 5250 از سرعت پردازش بالاتری نسبت به نمونههای قبل برخوردار بود بهطوری که سرعت پردازش آن چیزی حدود 1.7 گیگاهرتز بود. سپس سامسونگ در نیمه نخست سال 2013 از تراشه اگزینوس 5410 خود که هشت هستهای بود رونمایی کرد و آن را در گوشی سامسونگ مدل گلکسی S4 خود به کار برد. تعداد هستهها در این تراشه به نسبت زیاد بود وظایفی که بر عهده داشت کمی مبهم به نظر میرسید. اما طولی نکشید که سامسونگ از نسخه جدید این تراشه 8 هستهای رونمایی کرد و با عنوان تراشه 5420 آن را در محصولات خود به کار برد که نسبت به نسخه قبلی هماهنگی بیشتری داشت.
در طول این سالها سامسونگ هرگز نتوانسته بود وارد میدان رقابتی رقیبان خود شود اما در سال 2014 این ابر قدرت کرهای با تولید تراشه اگزینوس 5260 فصل جدیدی از فعالیت خود را شروع کرد و موجب تحولی عظیم در این صنعت شد بهطوری که در این سال برای اولین بار توانست تراشهای ایجاد کند که با بهترین تراشههای دنیا رقابت داشته باشد. تراشه 5260 شش هستهای بودند و دو تای آنها دارای سرعت 1.7 گیگاهرتز و چهار تای دیگر سرعتی معادل 1.3 گیگاهرتز داشتند و در ساخت گوشیهای نوت سه نئو استفاده شده بودند.
سامسونگ اکنون مسیری دشوارتر را روبروی خود داشت و مجبور بود گامهای بلندتری بردارد تا از میدان رقابتها حذف نشود و میبایست نسخههای بعدی خود را باکیفیت و سرعت عمل بالاتری تولید میکرد. البته تلاشهای بی وقفه سامسونگ بی نتیجه نماند و توانست نسخه اگزینوس 5433 را در گوشیهای گلکسی نوت 4 به کار ببرد. تراشه 5433 هشت هستهای بود و با بهبود سختافزارها به دنبال همسطح شدن با رقبا بود. این پردازنده تلاش میکرد تا بازیهای سه بعدی را همانند رقیبان خود از جمله کوالکام اجرا کند و همچنین در استفاده از انرژی بهرهور باشد. نسخه بعدی تراشههای سامسونگ، 7420 که اگزینوس 7 نام گرفت. این پردازنده 8 هستهای بود و دارای سرعت و عملکرد بالایی بود و در گوشی گلکسی S6 سامسونگ مورد استفاده قرار گرفت. تراشههای 7550، 7580 ،7870، 7880، 8890، 9610 نسخههای بعدی تراشه اکسینوس 7 بودند که در سری بعدی گوشیهای سامسونگ مثل سری گلکسی A و گلکسی S مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت اگزینوس 9810 همراه با گوشیهای سری S9 و اگزینوس 9820 و 9825 همراه با سری گلکسی S10 معرفی شدند.
تراشه موبایل اگزینوس 990
چیپست اگزینوس 990 یک واحد پردازش عصبی دو هستهای است که سرعت و عملکرد بسیار بیشتری نسبت به نسخههای قبلی دارد. بهکارگیری فناوری هوش مصنوعی در کنار فناوریهای پیشرفته پردازش تصویر، دوربین گوشی را قادر میسازد تا از طریق بهینهسازی هوشمند، یک عکاسی درجه یک داشته باشد. تراشه اگزینوس 990 را میتوان با فناوری 5G جفت کرد که به کاربران این امکان را میدهد، تا از سرعت پهنای باندی به مراتب بیشتری برخوردار شوند.این تراشه 990 قادر است کلیه دادهها را بدون نیاز به سرور و بهصورت محلی پردازش کند و تشخیص چهره و صحنه را سریعتر انجام دهد. پردازنده اگزینوس 990 از شش سنسور جداگانه با رزولوشنهای بالای حداکثر 108 مگاپیکسل پشتیبانی میکند و میتواند همزمان، سه سنسور را به منظور ارائه تجربهای کامل از کار با چند دوربین پردازش کند. تراشه اکسینوس 990 در گوشیهای سامسونگ گلکسی S21، گلکسی نوت 20، گلکسی S20 به کار گرفته شده است.
چرا تراشه 990 Exynos مورد انتقاد کاربران قرار گرفت؟
اگزینوس ۹۹۰ به خاطر مصرف زیاد انرژی و عملکرد گرافیکی و چند هستهای ضعیفتر نسبت به همتای چیپست اسنپدراگون خود مورد انتقاد قرار گرفت. اما در هر صورت با پردازندههای قدرتمند طرف بودیم که عملکردی مطلوب داشت و اکثر بازیهای موبایل را به بهترین شکل ممکن به اجرا در میآورد.
بهترین تراشه اگزینوس
آخرین و بهترین پردازنده اگزینوس در سال 2021، اگزینوس 2100 است که در گوشیهای گلکسی S21 استفاده شده است. پردازنده 2100 همانند تراشههای پرچمدار کوالکام و هواوی از ساختاری سه خوشهای بهرهمند است. این چیپست دارای یک هسته پردازشی Arm Cortex-X1 برای وظایف بسیار سنگین، سه هسته Cortex- A78 برای وظایفی که فشار پردازشی متوسط وارد میکنند و چهار هسته Cortex-A55 برای وظایف ساده میباشد.
بدیهی است که اگزینوس 2100 از پردازشگر گرافیکی سطح پرچمدار Arm Mali-G78 MP14 و یک واحد پردازش عصبی سه هستهای با فرآیند ۵ نانومتری نیز پشتیبانی میکند. از دیگر قابلیتهای برجسته بهترین و جدیدترین تراشه سامسونگ میتوان به ضبط ویدیو با رزولوشن 8k، پشتیبانی از دوربینهایی تا سقف 200 مگاپیکسل، پشتیبانی از نرخ تازهسازی 120 هرتز در نمایشگر و پشتیبانی از شبکههای 5G از طریق یک مودم یکپارچه اشاره کرد.
بهترین گوشیهای پرچمدار مجهز به تراشه اگزینوس سامسونگ
- سری گلکسی S20
- سری گلکسی S21
- سری نوت 20
بهترین گوشیهای میانرده مجهز به تراشه اگزینوس سامسونگ
- سری گوشیهای ویوو X60
- سری گوشیهای ویوو X30
- سامسونگ گلکسی A71 نسخه 5G
- سامسونگ گلکسی A51 نسخه 5G
- سامسونگ گلکسی M30s
بهترین گوشیهای اقتصادی مجهز به پردازنده اگزینوس سامسونگ
- سامسونگ گلکسی A21s
- سامسونگ گلکسی A2 Core
- سامسونگ گلکسی A7
- سامسونگ گلکسی J2 Core
آینده سامسونگ در زمینه تولید پردازنده
طبق اطلاعات بهدست آمده در آینده ممکن است سامسونگ تولید تراشه اختصاصی خود را کنار بگذارد و با شرکت تایوانی AMD بهصورت اختصاصی روی یک پردازشگر گرافیکی شخصیسازی شده با عنوان GPU کار کنند. دکتر لیزا سو، مدیر عامل AMD در بیانیهای اعلام کرده است، این چیپست رده بالای Exynos از فناوری RDNA2 به عنوان پایه و اساس GPU گوشی هوشمند استفاده خواهد کرد. همچنین به گفته وی سامسونگ در اواخر سال جاری اطلاعات بیشتری در مورد چیپست جدید 5G به اشتراک خواهد گذاشت.
کلام آخر
سامسونگ در زمینه تولید تراشههای گوشی نسبت به رقیبان خود بسیار عالی عمل کرده است و توانسته است تراشههایی اختصاصی با کیفیت و عملکرد فوقالعاده تولید کند. این شرکت هم مانند هواوی و اپل، تراشههای اختصاصی خود را در نسخههای متنوعی تولید کرده و در گوشیهای مختلفی آنها را به کار گرفته است. تراشه 9900 مخصوص پرچمداران سامسونگ بود که در سال 2021 به اگزینوس 2100 تغییر نام داده است. همچنین سری 9800 تراشههای میانرده اگزینوس نیز در سال 2021 به نام 1080 معرفی شدند. با توجه به اینکه این محصولات 5 نانومتری هستند و مودم به صورت یکپارچه با تراشه عرضه میشود، به احتمال زیاد در آیندهای نزدیک شاهد تغییرات چشمگیری در محصولات سامسونگ خواهیم بود.