دوران بارداری، یکی از شیرینترین و در عین حال ریسک پذیرترین دورههای زندگی بانوان است. در این زمان، بسیاری از موضوعات و مسائل مراقبتی کوچک نیز مهم و پر اهمیت جلوه کرده و میتوانند تاثیرات به سزایی در آرامش و راحتی مادر و حتی روند شکل گیری جنین، داشته باشند که یکی از آنها مضرات گوشی در دوران بارداری است. امروزه، استفاده از موبایل و تبلت، به یکی از اجزای اصلی و جدانشدنی زندگی روزمره افراد تبدیل شده است.
اما آیا میدانستید استفاده طولانی مدت از تلفن همراه میتواند اثرات نامطلوبی بر جنین شما داشته باشد؟ حقایق و موضوعات مختلفی درباره استفاده از موبایل در بارداری و عوارض آن وجود دارد که دانستن آنها میتواند آگاهی مادران باردار را نسبت به تاثیرات اشعه موبایل بر جنین افزایش داده و حتی نحوه زندگی و استفاده آنها از تجهیزات الکترونیکی را تغییر دهد. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا مضرات گوشی موبایل در دوران بارداری و جنبههای مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم.
مضرات موبایل برای زنان باردار
مطالعات زیادی پیرامون تاثیر اشعههای ساطع شده از دستگاههای الکترونیکی صورت گرفته و اخیرا برخی از محققان، تاثیرات اشعه تلفن همراه بر جنین را مورد مطالعه قرار دادهاند. این مطالعات حاکی از آن بوده است که احتمال به دنیا آوردن نوزادانی با مشکلات رفتاری، در مادرانی که مدت زمان بیشتری از تلفن همراه استفاده کردهاند بیشتر است. زیرا اشعههای ساطع شده از تلفن همراه، بر رشد مغز جنین تاثیر گذاشته و باعث بیش فعالی او میشود. اما اینکه مادر در دوران بارداری با تلفن صحبت کرده، به دوستان خود پیام بفرستد یا در اینترنت به وبگردی مشغول باشد، چگونه بر رشد جنین تاثیر میگذارد؟ در بخشهای بعدی این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
استفاده از موبایل در بارداری و عوارض آن
در دنیای امروز، افراد علاوه بر تلفنهای همراه، از دیگر دستگاههای الکترونیکی مانند تبلت، لپ تاپ و همچنین دستگاههای هوشمند با اتصالات اینترنت بیسیم، نیز استفاده میکنند. تمام دستگاههای الکترونیکی، از امواج رادیویی الکترومغناطیسی برای برقراری ارتباط با یکدیگر و جهان خارج منتشر بهره میبرند. با اینکه تنها بخشی از این امواج، به داخل بدن انسان نفوذ میکند، اگر انسان برای مدت زمان طولانی در معرض این تشعشعات قرار گیرد، ممکن است رشتههای DNA او آسیب دیده و ساختار مولکولی سلولهای او تغییر کند. البته این تغییرات نیز چندان پایدار نیست اما ممکن است بسته به فرکانس و قدرت امواج، ماندگار این تغییرات نیز افزایش یابد.
دستگاههای هوشمندی که از فناوریهای بی سیم استفاده میکنند، امواج رادیویی را دریافت و اطلاعات آنها را پردازش میکنند. جالب است بدانید که امواج رادیویی سطوح مختلفی دارند و تمام آنها آثار مخرب بر بدن انسان ندارند. به عبارت بهتر، خورشید، دستگاههای اشعه ایکس، رادیوها، مایکروویوها و حتی هواپیماها همگی امواج رادیویی را در سطوح مختلف منتشر میکنند. اما همواره توصیه میشود تا حتی الامکان از این امواج دوری کنید تا میزان آسیب و تاثیرات آنها بر بدن شما به حداقل برسد. به همین دلیل نیز پزشکان به مادران باردار توصیه میکنند تا در دوران بارداری، از قرار گرفتن در معرض هر گونه امواج غیر ضروری خودداری کنند.
مضرات گوشی موبایل در دوران بارداری
انرژی امواج تلفن همراه، در مقایسه با دیگر امواج رادیویی، چندان خطرناک نیست. به همین دلیل نیز محققان در مورد اینکه آیا این امواج میتوانند بر جنین تاثیر بگذارند یا خیر، تردید دارند. به طور کلی، در بدن یک جنین، سلولها به سرعت تکثیر شده و در برابر اختلالات بیرونی، بسیار آسیب پذیر هستند. اما مطالعات انجام شده در این زمینه، نشان داده است که امواج تلفن همراه به علت کمبود قدرت، تاثیر چشمگیری بر روند رشد و نمو جنین ندارد.
نتایج مطالعات مختلف پیرامون تاثیر تلفن همراه بر جنین
برخی از مطالعاتی که نگرانی در ارتباط با استفاده از تلفن همراه برای مادران باردار را برطرف میکند، به شرح زیرند:
در مطالعه اول تیمی از دانشمندان، موشهای باردار را به دو دسته تقسیم کرده و هر دسته را مدت دو هفته در معرض تلفنهای همراه فعال و غیر فعال قرار دادند. پس از این آزمایش، نوزادان موش به دنیا آمده، از نظر رفتار و ظرفیت حافظه مورد آزمایش قرار گرفتند. موشهای متولد شده از مادرانی که در معرض فعالیت تلفن همراه بودند، مشکلات رفتاری داشتند. با این حال، تحقیقات روی موشها همیشه در مورد انسان نیز صادق نیست. به عنوان مثال، احتمال اینکه یک انسان در تمام دوران بارداری خود، به صورت 24 ساعته در معرض اشعههای تلفن همراه قرار گیرد بسیار اندک است.
در مطالعه دوم گروه دیگری از دانشمندان دانمارکی، مواجهه قبل و بعد از تولد کودکان با تلفن همراه و مشکلات رفتاری آنها را مورد بررسی قرار دادند. این گروه، به مادران کودکان هفت ساله پرسشنامهای در مورد سلامت و رفتار فرزندانشان ارائه کردند و از آنها اطلاعاتی در رابطه با میزان قرارگیری فرزندانشان (در دوران جنینی) در معرض تلفن همراه دریافت کردند. محققان با بررسی این اطلاعات، دریافتند که قرار گرفتن جنین در معرض تلفن همراه در دوران بارداری و پس از زایمان، تا حدودی با بیش فعالی و سایر مشکلات رفتاری در کودکان مرتبط است. با این حال، سرویس بهداشت ملی بریتانیا در پاسخ به یافتههای این پژوهش اعلام کرد: «این مطالعه نمیتواند ارتباط میان قرار گرفتن مادران باردار در معرض تلفن همراه و مشکلات رفتاری فرزندان آنها را اثبات کند».
نکاتی برای مضرات گوشی موبایل در دوران بارداری
برای کاهش نگرانی درباره مضرات گوشی موبایل در دوران بارداری باید اقدامات احتیاطی مختلفی انجام شوند که برخی از آنها به شرح زیرند:
- اگر از تلفن همراه خود استفاده نمی کنید، آن را چند متر دورتر از خود قرار دهید.
- بهتر است در زمان صحبت با تلفن همراه، از هندزفری یا هدست استفاده کنید و تلفن همراه را روی گوش خود قرار ندهید.
- به جای صحبت کردن با تلفن همراه، به دوستان خود پیامک بفرستید و در حین ارسال متن، پیش از آن که دکمه ارسال را بزنید، تلفن را کمی از خود دور کنید.
- تا حد ممکن، تماسهای تلفنی خود را کوتاه و سریع انجام دهید.
- در مناطقی که پوشش شبکه در آنها بالاست، تماس بگیرید و از برقراری تماس در مناطقی که دریافت داده و سیگنال در آنها کم هستند اجتناب کنید. زیرا در این شرایط، تلفن همراه شما تلاش بیشتری برای اتصال به شبکه داشته و تشعشعات بیشتری ساطع میکند.
- تا حد ممکن زمان استفاده از تلفن همراه را کاهش دهید.
- موبایل خود را در جیبتان حمل نکنید. زیرا در این حالت، دستگاه به شکم و جنین شما نزدیکتر است.
- در هنگام خواب، تلفن همراه خود را زیر بالش قرار ندهید.
- برای سرگرمی، به سراغ موارد سالم و طبیعی بروید و خود را با تلفن همراه مشغول نکنید.
جمعبندی
در سالهای اخیر، با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و ارائه قابلیتهای مختلف در دستگاههای تلفن همراه، نحوه استفاده از این دستگاهها نیز تغییر کرده و افراد تنها برای تماس گرفتن یا ارسال پیامک از تلفن همراه استفاده نمیکنند. گوشیهای هوشمند امروزی، مانند یک کامپیوتر کوچک و قابل حمل عمل کرده و علاوه بر قابلیتهای ارتباطی، قابلیتهای مختلفی برای تصویربرداری، پخش موسیقی، سرگرمی، بازی و … نیز در اختیار کاربران قرار میدهند. مزیت قابل حمل بودن در این دستگاهها، موجب شده تا میزان دریافت و ارسال امواج رادیویی در آنها بیشتر شده و خطر تاثیر تشعشعات بر بدن انسان و جنین را افزایش دهد. اگرچه محققان هنوز به طور کامل اثرات تشعشعات سطح پایین بر روی DNA و سلولها را درک نکردهاند، همچنان بر این عقدهاند که بین این تشعشعات و اختلالات فیزیولوژیکی یا عصبی کودکان، ارتباطی وجود دارد. WHO (سازمان بهداشت جهانی) چنین خطراتی را در دسته مخاطرات«احتمالاً سرطانزا» تعریف و چنین بیان میکند که: «مطالعات کلی در مورد قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی ELF (فرکانس بسیار پایین)، شواهد محدودی برای افزایش خطر سقط جنین را موجب میشود.» بنابراین شاید نتوان به بانوان باردار توصیه کرد که اکیدا در معرض استفاده از تلفن همراه قرار نگیرند. اما رعایت نکات مراقبتی و کاهش میزان استفاده از دستگاههای موبایل، همواره برای جلوگیری از مضرات گوشی موبایل در دوران بارداری توصیه میشود. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت کافی را برده باشید و با ما در دیگر مقالات حوزه تکنولوژی در وبسایت ایسل همراه باشید.