مک بوک پرو جدید اپل هم قدرت محاسباتی و هم توانایی گرافیکی بیشتری را برای این سری به ارمغان آورده است. در این مقاله نحوه مقایسه M1 PRO با M1 MAX با نسخه اصلی و نحوه تأثیرگذاری آن بر سری مک را برایتان به تحریر درآوردیم. معرفی مدلهای جدید مک با بهرهگیری از تراشههای M1، از جمله مکبوک پرو 13 اینچی، مکبوک ایر و مک مینی، نویدبخش تغییرات بزرگی برای شرکت اپل بود. (زیرا از پردازندههای اینتل دور شد) برنامه اپل برای استفاده از پردازندههای اختصاصیاش یک برنامه دو ساله بود که به خوبی پیش رفت و کاملا موفق بود. طی این مطلب قصد داریم ضمن مقایسه تراشه M1 با M1 Pro و M1 MAX، تفاوتهای آنها را برای شما شرح دهیم. در پاییز 2021، اپل تعداد گزینههای تراشه خود را سه برابر کرد و M1 Pro و M1 Max را به عنوان گزینههای میان رده و پریمیوم برای مجموعه رایانههای مک بوک خود معرفی کرد. M1 Pro و M1 Max پیشرفتها و ویژگیهای قابلتوجهی را نسبت به M1 ارائه میدهند. با مقایسه توان پردازشی تراشه های اپل M1، M1 Pro و M1 MaX همراه ما باشید.
مشخصات فنی و ساختار
سیستم تراشههای اپل توسط یک شرکت قدیمی به نام TSMC ساخته میشود. همه آنها با فواصل لیتوگرافی 5 نانومتری تولید میشوند که مزایای متعددی را به همراه دارد. این مزایا شامل کاهش فضای فیزیکی قالب تراشه است که هزینه تولید هر تراشه را به نوبه خود کاهش میدهد. اندازه 5 نانومتری مصرف انرژی کمتری را در مقایسه با سایر فرآیندها، مانند سطح 10 نانومتری که اینتل در تراشههای 2021 خود به کار میبرد، به همراه دارد و همچنین عملکرد کلی قدرتمندتری را ارائه میدهد. هنگامی که اپل M1 را معرفی کرد، شامل 16 میلیارد ترانزیستور بود که درست بالاتر از 15.8 میلیارد مورد استفاده در تراشه A15 Bionic بود. برای تراشههای جدید، اپل تصمیم گرفت از مزایای اندازه استفاده کند و بزرگتر فکر کند.
مقایسه تراشه M1 با M1 Pro نشان داد که تراشه M1 Pro از 33.7 میلیارد ترانزیستور بهره میبرد که این تعداد دو برابر تراشه M1 است. M1 Max نیز دارای 57 میلیارد ترانزیستور است که این تعداد 3.5 برابر ترانزیستور M1 است. تعداد ترانزیستورهایی که یک تراشه استفاده میکند مستقیما به عملکرد پردازشی تبدیل نمیشود، زیرا ترانزیستور میتواند به روشهای مختلفی در طراحی تراشه استفاده شود. به عنوان مثال، ما میدانیم که عناصر سی پی یو M1 Pro و M1 Max بسیار شبیه به هم هستند، اما در میان سایر تغییرات، در تعداد هستههای GPU تفاوت قابلتوجهی دارند.
در مقالهای ما به طور کامل به مقایسه مک بوک پرو 2020 و مک بوک پرو 2021 پرداختهایم. این مقاله را از دست ندهید.
موتور عصبی و هستهها
اکنون نوبت به مقایسه تراشه M1 با M1 Pro و M1 MAX در بخشهای موتور عصبی و هسته میرسد. M1 در طیف گستردهای از مدلهای مکبوک اپل مانند مکبوک ایر، مکبوک پرو 13 اینچی و مک مینی عرضه شد. M1 بهعنوان یک تراشه سطح ابتدایی درنظر گرفته شد؛ اما باید اعتراف کرد که اپل در نسبت کارایی، عمر باتری و کنترل دمای بدون فن در مکبوک ایر اشتباه کرد. در این تراشه اپل در مجموع از 8 هسته CPU، متشکل از چهار هسته Firestorm با کارایی بالا و چهار هسته Icestorm کممصرف استفاده میکند. این معماری، تراشه را قادر میسازد تا بین هستههای کم مصرف برای کارهای ساده و هستههای با کارایی بالاتر برای بارهای کاری فشردهتر سوئیچ کند.
در M1 Pro، اپل دارای دو پیکربندی CPU است که هشت هسته و ده هسته را شامل میشود. گزینه هشت هستهای شامل دو هسته Icestorm با کارایی بالا، به همراه شش هسته Firestorm با کارایی بالا است. نسخه ده هستهای دو هسته کارآمد را حفظ میکند، اما دو هسته با کارایی بالا را به شش هسته موجود اضافه میکند که در مجموع دو هسته Icestorm و هشت هسته Firestorm را تشکیل میدهد. M1 Max نیز تنها با پیکربندی ده هستهای عرضه شده است. مقایسه تراشه M1 با M1 پرو و M1 مکس نشان داد که عملکرد هستهها یکسان است؛ اگرچه امتیازات عملکرد نهایی برای دستگاههای جداگانه بسته به عوامل دیگری مانند پهنای باند حافظه، هستههای GPU و موارد دیگر متفاوت است.
با این حال، تعداد هستهها اهمیت دارد؛ زیرا بنچمارکها نشان داد که افزایش هستههای موجود کاملا سودمند هستند. در آزمایشهای تک هستهای انجامشده توسط وبسایت AppleInsider، هر سه تراشه حدودا امتیاز 1760 را دریافت کردند. تراشه M1 به امتیاز 1752، M1 Pro به امتیاز 1760 و M1 Max به امتیاز 1769 رسیدند. در تستهای چند هستهای، همه چیز متفاوت است؛ زیرا بنچمارکها امتیاز 7723 را برای تراشه M1 به ثبت رساندند. در همین حال نسخههای ده هستهای M1 Pro و M1 Max به ترتیب به امتیازات 12437 و 12308 رسیدند. هر سه این تراشهها به موتور عصبی 16 هستهای مجهز هستند که آنها را برای کارهایی مانند عکاسی محاسباتی کاملا مناسب میکند.
گرافیک
اکنون نوبت به مقایسه تراشه M1 با M1 MAX و M1 Pro در بخش گرافیکی میرسد. اپل برای مدلهای جدید مکبوک پرو خود به پردازندههای گرافیکی مجزا متکی نیست و در عوض به پردازندههای گرافیکی با تعداد هستههای بالا که در SoC یا System on a chip (سیستم روی یک چیپ) ادغام شدهاند، متکی است. برای نسخه اول، اپل یک پردازنده گرافیکی 7 هستهای یا 8 هستهای را در M1 قرار داد. در M1 Pro و M1 Max، اپل تصمیم گرفت مقدار ترانزیستورهای افزایش یافته قبلی را برای GPU خرج کند. M1 Pro دارای گزینه های گرافیکی 14 هستهای و 16 هستهای است، در حالی که M1 Max دارای نسخههای 24 هستهای و 32 هستهای است.
اپل ادعا میکند که تراشه M1 Pro 16 هستهای در مقایسه با M1 دو برابر سریعتر است. گفته میشود که M1 Max دو برابر سریعتر از M1 Pro است و در پیکربندی 32 هستهای آن چهار برابر سریعتر از M1 است. بنچمارکها نشان دادند هستههای اضافی به شکل واضحی در بهبود عملکرد گرافیکی موثر هستند. به طور مشخص، M1 Max با توجه به حافظه، پهنای باند حافظه و هستههای GPU بیشتر، عملکرد بهتری در مقایسه با M1 دارد. در آزمایش انجام شده توسط وبسایت AppleInsider، تراشه M1 در مکبوک پرو 13 اینچی نمره 21425 را دریافت کرد. نمرات ثبت شده برای تراشههای M1 Pro و M1 Max به ترتیب 40991 و 68950 بودند.
موتور رسانه
M1 Pro و M1 Max با توجه به خدماترسانی به مشتریان ویدیومحور خود عنصر جدیدی را به SoC معرفی میکنند که M1 کاملا فاقد آن است. موتور رسانه بخشی است که به پردازش ویدیو اختصاص داده شده که عمر باتری را حفظ میکند. در واقع این گزینه انبوهی از موتورهای رمزگشایی با شتاب سختافزاری است که میتواند ویدیو را کارآمدتر از بقیه تراشهها مدیریت کند. آزمایشهای انجام شده نشان داد M1 Pro و M1 Max بهواسطه موتور رسانه خود قادر هستند با قدرت و سرعت بیشتری در مقایسه با M1 نسبت به پردازش ویدیو و رسانههای مختلف عمل کنند.
جمعبندی
تراشههای اپل در آزمایشها و بررسیهای مختلف بارها نشان دادند که تا چه حد قدرتمند و در عین حال بهینه هستند. در این مطلب سعی کردیم با مقایسه تراشه M1 با M1 Pro و M1 MAX در بخشهای مختلف، نشان دهیم که عملکرد این تراشهها به چه شکل است. در مجموع باید پذیرفت که تراشههای تولیدی شرکت اپل جزو بهترین تراشهها در دنیا هستند که بسیاری از شرکتهای تولیدکننده میتوانند از آن الگو بگیرند.