سیستم عاملهایی که اکثر گوشیهای موبایل امروزی به آن مجهز هستند، iOS یا اندروید میباشد. اندروید توسط شرکت گوگل و iOS توسط شرکت اپل به وجود آمد. اندروید در ظاهر از نظر ویژگیها و کاربری نسبت به iOS، بیشتر شبیه به کامپیوتر است. اما نمیتوان گفت که سیستم عامل اندروید طراحی کاربری سادهتری دارد؛ زیرا در برخی از بخشها، iOS کاربرد پسندتر عمل کرده است. در این مقاله از ایسل به مقایسه سیستم عامل اندروید و iOS خواهیم پرداخت، پس تا پایان همراه ما باشید.
بررسی توسعه دهنده در IOS و اندروید
توسعه دهندگان سیستم عامل اندروید گوگل و Open Handset Alliance میباشد که نقش گوگل بسیار پررنگتر است. توسعه دهنده iOS هم همانطور که گفته شد، شرکت اپل است؛ این شرکت به تنهایی اقدام به انتشار iOS کرده است.
زمان انتشار اولیه
23 سپتامبر سال 2008 تاریخی بود که برای اولین بار سیستم عامل اندرویدی منتشر شد. سیستم عامل ای او اس حدود 1 سال قبل و در 29 جولای 2007 توسط شرکت اپل منتشر شد که نشان میدهد نسبت به زمان انتشار، سابقه نسبتا طولانیتری دارد.
آخرین نسخه آپدیت منتشر شده
آخرین نسخهای که از سیستم عامل اندروید در تبلت و گوشیهای موبایل وجود دارد، نسخه اندروید 12 است. آخرین نسخه iOS که در همین ماههای اخیر توسط شرکت اپل منتشر شده است، iOS 15 و iPadOS 15 میباشد.
قابلیت سفارشی سازی
در اندروید شما قادر هستید تغییراتی را در بخشهای مختلف اعمال کنید؛ این موضوع نشان دهنده آن است که شرکت گوگل قابلیت سفارشی سازی سیستم عامل خود را برای راحتی کاربران در اولویت قرار داده است. در آن طرف مقایسه iOS و اندروید سیستم عامل ای او اس وجود دارد که در این بخش ضعیف عمل کرده است؛ قابلیت سفارشی سازی iOS محدود است و تنها با شرایطی خاص میتوان تغییراتی را در آن ایجاد کرد.
مدل منبع
شرکت گوگل سیستم عامل اندرویدی را به صورت منبع باز منتشر کرده است که قابلیتهای نسبتا زیادی دارد. iOS یک سیستم عامل منبع بسته است؛ البته لازم به ذکر است که این سیستم عامل از اجزای منبع باز هم استفاده میکند.
انتقال فایل
انتقال فایل در سیستم عامل اندروید به مراتب راحتتر از انتقال فایل در سیستم عامل ای او اس است. اندروید شما را قادر میسازد تا به آسانی و با استفاده از یک پورت USB اقدام به انتقال فایلهای خود نمایید. همچنین قادر خواهید بود از طریق برنامه Android File Transfer هم کارهای مربوط به انتقال فایلها را بدون استفاده از پورت انجام دهید. لازم به ذکر است که انتقال عکسها و تصاویر نیز بدون استفاده از پورت یو اس بی و با استفاده از برنامههای مرتبط انجام خواهد شد. انتقال فایلها در سیستم عامل iOS کمی سختتر است؛ شما باید برنامهها را با استفاده از iTunes Desktop منتقل کنید. انتقال عکسها بدون برنامه خواهد بود و باید از پورت USB برای انتقال استفاده شود.
ابزارکها
بخش دیگری که در مقایسه اندروید و ای او اس مورد بررسی قرار خواهیم داد، ابزارکها هستند. شما در سیستم عامل اندروید به ابزارکها در تمام قسمتها به غیر از صفحه قفل دسترسی خواهید داشت. در سیستم عامل iOS هم شرایط به همین شکل خواهد بود و به غیر از لاک اسکرین یا همان صفحه قفل، در دیگر بخشها به ابزارکها دسترسی خواهید داشت.
مرورگر اینترنت
در حال حاضر شرکت گوگل و سیستم عامل اندروید از مرورگر Google Chrome (گوگل کروم) استفاده میکنند. البته برای گوشی و تبلتهای اندروید سایر مرورگرها هم در دسترس هستند و میتوان از آنها هم برای سرچ کردن در فضای اینترنت استفاده کرد. سیستم عامل iOS هم از مرورگر Safari بهره میبرد؛ البته شما میتوانید مرورگرهای دیگر را هم به عنوان پیش فرض انتخاب کنید. لازم به ذکر است که شما از هر مرورگری که در سیستم عامل ای او اس استفاده کنید، موتور رندر آن Safari خواهد بود.
خدمات نقشه وب
از دیگر مواردی که در رابطه با تفاوت بین سیستم عامل اندروید و ای او اس مورد بررسی قرار میگیرد، میتوان خدمات نقشه وب را نام برد. سیستم عامل اندروید از Google Maps برای خدمات نقشه وب بهره میبرد. در سیستم عامل iOS اما Apple Maps به صورت پیشفرض قرار دارد. البته شما میتوانید از گوگل مپ هم در گوشیهایی با این سیستم عامل استفاده کنید. اما باید توجه داشته باشید که آن برنامه به صورت پیشفرض بر روی گوشی شما وجود نخواهد داشت.
زبانهای موجود
مورد دیگر در مقایسه iOS و اندروید مربوط به زبانهای این دو سیستم عامل است. باید بگوییم که شرکت گوگل نسبت به شرکت اپل موفقتر عمل کرده است. سیستم عامل اندروید بیشتر از 100 زبان زنده دنیا پشتیبانی میکند و این در حالی است که سیستم عامل ای او اس قابلیت پشتیبانی از 40 زبان زنده دنیا را دارد.
قابلیت برقراری ویدیو چت
شما برای برقراری ویدیو چت یا همان چت تصویری در سیستم عامل اندروید میتوانید از Google Meet استفاده کنید. البته سایر برنامهها هم برای انجام این کار در اختیار شما قرار گرفتهاند که میتوانید آنها را دانلود کنید. برنامه FaceTime هم برای برقراری ویدیو چت در سیستم عامل iOS طراحی شده است؛ این سیستم عامل هم شرایطی مانند اندروید دارد و شما میتوانید از برنامههای مرتبط دیگر هم برای برقراری ویدئو چت استفاده کنید.
دستیار مجازی
دستیار مجازی سیستم عامل اندروید، میتوان دستیار گوگل یا همان Google Assistant را نام برد. دستیار مجازی سیستم عامل ای او اس نیز Siri میباشد.
آیا سیستم عاملهای iOS و اندروید فقط مختص گوشیها است؟
خیر، سیستم عامل اندروید علاوه بر گوشی در بسیاری از تبلتهای هوشمند مانند: سامسونگ، اوپو، شیائومی، آنر، هواوی، وان پلاس و … استفاده شده است و در iPad Touch، آیفون، آیپد و اپل تی وی از سیستم عامل iOS استفاده میشود.
تماس و پیام
بخش تماس و پیام یکی از بخشهای مهم برای کاربران است که در مقایسه iOS و اندروید به بررسی آن خواهیم پرداخت. از گوگل مسیج و برنامههای دیگری مانند واتساپ، فیسبوک، Google Duo، دیسکورد و اسکایپ برای ارسال پیام و برقراری تماس هم در اندروید و هم در iOS قابلیت اجرا شدن، دارند. برنامههای iMessage و FaceTime دو برنامهای هستند که فقط در سیستم عامل ای او اس برای برقراری تماس و ارسال پیام قابل اجرا خواهند بود.
اپ استور
یکی از اصلیترین بخشها که موجب تفاوت اندروید با iOS میشود، قسمت فروشگاه برنامه یا اپ استور است. فروشگاه Google Play یک فروشگاه اختصاصی برای سیستم عامل اندروید است که در آن بیش از 2 میلیون برنامه کاربردی برای دانلود وجود دارد. البته شما از طریق راههای دیگر مانند استفاده از برنامه Aptoide قادر خواهید بود برای دانلود برنامههای مورد نیاز اندروید خود اقدام کنید. Apple App Store نام فروشگاهی است که در سیستم عامل ای او اس مورد استفاده قرار میگیرد؛ این فروشگاه هم بیشتر از 1 میلیون برنامه کاربردی و مورد نیاز برای سیستم عامل iOS را در خود جای داده است که میتوانید آنها را دانلود کنید.
عمر باتری
تقریبا تمام گوشیهای اندروید و تبلتهای هوشمندی که از این سیستم عامل استفاده میکنند، دارای باتریهایی با طول عمر بالا هستند و باتریهایی نسبتا قدرتمند دارند. با مقایسه iOS و اندروید در رابطه با قدرت و طول عمر باتری خواهیم دید که باتریهای تعبیه شده در گوشیهایی با سیستم عامل ای او اس به اندازه باتری گوشیهای اندرویدی قدرتمند نیستند. اما شما میتوانید با بهینه کردن سخت افزار و نرم افزارهای سیستم عامل ای او اس در گوشی خود، طول عمر باتری را افزایش دهید.
سورس (Source)
در این بخش، سیستم عامل اندروید از هسته، UI و برخی برنامههای استاندارد استفاده میکند. همانطور که گفته شد، هسته iOS اپن سورس یا همان منبع باز نیست.
مدیریت فایل
در مقایسه سیستم عامل اندروید و iOS بخش دیگری که بررسی خواهیم کرد، مدیریت فایل است. شما در سیستم عامل اندروید قابلیت مدیریت برنامهها و فایلهای موجود در گوشی خود را خواهید داشت. در سیستم عامل ای او اس نیز برنامه Files در iOS 12 به بالا وجود خواهد داشت؛ البته سطح دسترسی و امکانات شما در این برنامه مانند برنامه فایل منیجر در اندروید نیست و محدودتر خواهید بود.
پشتیبان گیری از عکسها و ویدیوها
پشتیبانگیری از عکسها و ویدیوها در سیستم عامل اندروید به صورت نامحدود خواهد بود؛ یعنی شما میتوانید به هر مقدار که بخواهید، با استفاده از برنامه Google Photos از عکسها و ویدیوها بکآپ بگیرید. دراپ باکس نیز یکی دیگر از برنامههایی است که میتوانید برای پشتیبان گیری از عکسها و ویدیوها در سیستم عامل اندروید از آن استفاده کنید. در سیستم عامل iOS شما میتوانید تا 5 گیگابایت به صورت خودکار و با استفاده از iCloud از عکسها و ویدیوهایتان پشتیبانگیری کنید. برای پشتیبانگیری از عکسها و ویدیوها به مقدار بیشتر از 5 گیگابایت باید اشتراکی را از iCloud خریداری کنید.
امنیت
به طور کلی، آپدیتهای امنیتی به هر چند وقت یکبار در دستگاههای اندروید انجام میشود؛ اما برخی تولیدکنندگان از این آپدیتها و به روزرسانیها بنا به دلایلی جا میمانند. در واقع به همین دلیل است که برخی از گوشیهای اندرویدی همچنان از سیستمهای امنیتی قدیمیتر در بهرهمند هستند. آپدیتهای امنیتی در سیستم عامل iOS به ندرت اتفاق میافتد؛ این کار به دلیل پیچیده بودن دانلود از اپ استور و امنیت بالای فایلهای ای او اسی است و در صورتی که امنیت iOS با خطر جدی مواجه شود، آپدیتها توسط شرکت اپل منتشر خواهد شد.
خدمات ابری
در مقایسه iOS و اندروید به بخش خدمات ابری و فضای ذخیرهسازی آن میرسیم که بسیار مهم و کاربردی است. میزان فضا برای ذخیره سازی 15 گیگابایتی با Google Drive در اندروید به صورت رایگان در دسترس است؛ برای 100 گیگابایت باید 2 دلار در ماه پرداخت کنید و برای داشتن 1000 گیگابایت یا همان 1 ترابایت، باید 10 دلار را در ماه بپردازید. میزان فضای رایگان برای ذخیره کردن فایلها با iCloud چیزی در حدود 5 گیگابایت میباشد. برای فضای ذخیره سازی بیشتر و 50 گیگابایتی باید در ماه 1 دلار بپردازید. برای داشتن فضای کافی و زیاد برای ذخیره کردن اطلاعات مانند 200 گیگابایت این مبلغ به 3 دلار در ماه افزایش پیدا خواهد کرد. در نهایت نیز برای به دست آوردن فضای ذخیره سازی 1 ترابایتی، باید 10 دلار در ماه پرداخت کنید. Google Photos، Amazon Photos، دراپ باکس و OneDrive سه برنامه برای دریافت خدمات ابری در سیستم عامل iOS و اندروید هستند.
احراز هویت بیومتریک
در این قسمت از مقایسه iOS و اندروید تفاوت چندانی را بین Android یا iOS مشاهده نمیکنیم. جهت احراز هویت بیومتریک در سیستم عامل اندروید از اثر انگشت یا شناسایی چهره بهره گرفته شده است؛ البته شناسایی چهره بستگی به امکانات گوشی شما دارد. اکثر گوشیهای قدیمی از این قابلیت برخوردار نیستند و احراز هویت بیومتریک به صورت شناسایی چهره را پشتیبانی نمیکنند. در iOS هم برای احراز هویت بیومتریک در گوشیهای قدیمی از اثر انگشت و در گوشیهای جدید از تشخیص چهره استفاده میشود؛ البته در گوشیهای جدید از اثر انگشت هم میتوانید برای احراز هویت بیومتریک استفاده کنید. طبق موارد ذکر شده، در این قسمت از مقایسه iOS و اندروید تفاوت چندانی میان این دو سیستم عامل به چشم نمیخورد.
سرعت سیستم عامل iOS و اندروید
در سالهای اخیر، سیستم عامل iOS از نظر سرعت عملکرد بهتری نسبت به اندروید از خود بر جای گذاشته است؛ در حال حاضر، آیفون 12 از بسیاری از گوشیهای اندرویدی سریعتر است و در تست سرعت آنها را شکست خواهد داد. اندروید یا ای او اس در بخش سرعت رقابت تنگاتنگی با یکدیگر دارند و مطمئنا وزنه همواره به سمت iOS سنگینی نخواهد کرد. اینکه گوشیهای آیفون که سیستم عامل iOS دارند سریعتر از گوشیهای اندرویدی باشند، از نظر رقابت در تعداد فروش هم ضربه نسبتا شدیدی را به گوشیهای اندرویدی وارد خواهد کرد.
لازم به ذکر است که تراشه استفاده شده در گوشیهایی با سیستم عامل iOS از سری A هستند و نسبت به تراشه گوشیهای اندرویدی که اسنپدراگون میباشند، سرعت بیشتری دارد. البته برخی از ویژگیهای سیستم عامل iOS و اندروید با یکدیگر قابل مقایسه نخواهند بود؛ برای مثال، طراحی کاربری سیستم عامل اندروید بسیار بهتر از iOS است و میتوان آن را برگ برنده اندروید دانست.
جمعبندی
در مقایسه iOS و اندروید سعی کردیم به بررسی تمام فاکتورها و موارد مربوط به این دو سیستم عامل پرطرفدار و مشهور بپردازیم. به طور کلی نمیتوان گفت بهترین سیستم عامل بین این دو کدام است؛ زیرا در هر یک از بخشها، یکی از این دو سیستم عامل نسبت به دیگری برتریهایی دارد.