همۀ افرادی که از دوربین گوشی خود برای عکاسی استفاده میکنند تجربۀ تار شدن عکسها را داشتهاند. هرگز دیدن عکس های تار دوربین گوشی برای عکاس خوشایند نیست چون لحظهای که او قصد داشت ثبت کند بیکیفیت میشود. گفتنی است که تارشدن عکس امری همیشگی نیست و فقط در بعضی موقعیتها رخ میدهد. بنابراین باید تلاش کنیم در چنین شرایطی عکاسی نکنیم یا اگر میخواهیم حتماً آن لحظه را ثبت کنیم با کمک برخی ترفندها موقعیت را تغییر دهیم. در این مقاله قصد داریم عللی را که باعث تارشدن عکسهای گرفته شده با دوربین گوشی میشوند، توضیح دهیم و راهکارهای مفیدی برای برطرفشدن این مشکل در اختیارتان بگذاریم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
علت تار شدن تصویر در دوربین گوشی
همانطور که میدانید اگر دوربین گوشی از پایه و اساس مشکلی نداشته باشد و لنز آن هم سالم باشد معمولاً عکسهای خوبی میگیرد؛ مگر در مواقع خاص. هیچ کس دوست ندارد گالری گوشی خود را پر از عکسهای تار کند. حقیقت این است که سرنوشت همیشگی عکس های تار دوربین گوشی به پاک شدن میرسد. به طور کلی 7 موقعیت وجود دارد که در آن با مشکل تارشدن عکسهای دوربین گوشی مواجه میشویم. این 7 حالت عبارتاند از:
عکاسی در نور کم
برای اینکه بخواهید با دوربینهای هوشمند عکسهای شفافی بگیرید لازم است در محیط نور کافی داشته باشید؛ چراکه سنسورهای دوربین موبایل بسیار کوچکاند و توانایی تطبیق با شرایط کم نور را ندارند. وقتی در شب یا غروب یا حتی در روز اما با هوای ابری عکاسی میکنید نمیتوانید انتظار عکسهای باکیفیت را داشته باشید. چون نور کافی به لنز دوربین موبایل نمیرسد و نتیجۀ این مسئله داشتن عکس های تار دوربین گوشی خواهد بود. واکنش دیگری که دوربین گوشی در تاریکی نشان میدهد کاهش سرعت شاتر است تا بتواند نور کافی را در مدت زمان طولانیتر به لنز برساند و عکس را باکیفیت بگیرد. در چنین حالتی سرعت عکاسی کم خواهد شد. گفتنی است که کاهش سرعت شاتر مشکلات دیگری هم به همراه دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
تکانخوردن دست هنگام عکاسی
وقی سرعت شاتر در حد 4/1 ثانیه پایین بیاید مدت زمان بیشتری برای ثبت یک عکس زمان لازم دارد و در این مدت کوچکترین تکان دستی ثبت شده و عکس را تار میکند. عکس های تار دوربین گوشی هرگز در نور کافی ثبت نمیشوند چون وقتی نور محیط کافی است سرعت شاتر بیش از حد پایین نخواهد بود.
حرکت اجسام یا افراد در تصویر
حتی وقتی سرعت شاتر مناسب باشد پیش میآید که افراد یا اجسام در قاب تصویر حرکت کنند. این حرکت در حین عکاسی یکی از علل عمدۀ عکس های تار دوربین گوشی هستند. فرقی نمیکند که این حرکات در نور کم اتفاق بیفتد یا در نور زیاد، در هر صورت عکس تار خواهد شد. به فرض شما در حال عکاسی از یک پروانۀ نشسته روی گل هستید؛ آفتاب در حال تابش است و سرعت شاتر عالی است؛ همان لحظه پروانه حرکت میکند و تصویر به جا مانده بسیار تار و مات میشود. یا اگر از یک توپ در حال حرکت عکس بگیرید به احتمال زیاد عکس شما تار خواهد شد.
زومکردن بیش از حد
به طور کلی دو نوع زوم وجود دارد:
- زوم اپتیکال: در این حالت لنز دوربین به صورت فیزیکی سوژههایی را که بسیار دور هستند نزدیک میکند.
- زوم دیجیتال: به جای زومکردن روی اجسام دور، عکسی که گرفته شده را کراپ میکنید و سوژۀ مدنظرتان را که دور بوده نگه میدارید. در این حالت انگار این شما بودهاید که روی سوژه زوم کردهاید؛ در حالی که فقط بخشهای اضافۀ عکس حذف شدهاند.
در حالت زوم دیجیتال بیشترین مقدار نویز و تار شدن را شاهد خواهیم بود. کیفیت عکس در این حالت بسیار پایین میآید و اگر حین عکاسی اندکی دست تکان خورده باشد پس از کراپ این لرزش دست بیشتر به چشم خواهد آمد. البته بعضی از گوشیها با تعبیۀ زوم اپتیکال تلاش کردند تا از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنند. به طور مثال در گوشی سامسونگ گلکسی S21 Ultra با کمک لنزها و پردازنده پیشرفتهاش توانایی زوم اپتیکال 10 برابری و زوم دیجیتال 100 برابری دارد. به این ترتیب به کمک لنز تلۀ این گوشی میتوان عکسها را تا حد بسیار زیادی زوم کرد و نگران تارشدن عکسهای گرفته شده با دوربین گوشی نبود.
وجود لکه روی لنز
یکی از علتهای بسیار شایع عکس های تار دوربین گوشی کثیف بودن لنز دوربین موبایل است. اگر یک قطره آب، روغن، عرق دست یا هرچیز دیگری روی لنز دوربین باشد تأثیر محسوسی در عکسهای گرفته شده خواهد گذاشت.
از بین رفتن قدرت فوکوس دوربین
این مشکل در مقایسه با علتهای قبلی زیاد مرسوم نیست اما ممکن است مشکل تارشدن عکس های دوربین گوشی همین از بین رفتن قدرت فوکوس دوربین باشد. دوربینهای گوشی طوری طراحی شدهاند که روی تصویر لنز را متمرکز کنند اما اگر شما هنگام عکاسی سوژه را انتخاب کنید و بعد به سرعت دوربین را حرکت دهید تا روی سوژۀ دیگری متمرکز شود عکسی که میگیرید ممکن است تار باشد. برخی افراد وقتی با چنین پدیدهای روبهرو میشوند شروع میکنند به پاککردن حافظۀ پنهان گوشی، ریاستارت کردن آن و حتی حذف و نصب دوبارۀ دوربین. در حالی که این یک مشکل سختافزاری است. برای حل این مشکل اگر دوربین گوشی شما تنظیمات دستی دارد در آن بخش فوکوس دستی دوربین را امتحان کنید. سپس گوشی را به چپ و راست حرکت دهید تا قدرت فوکوس آن را بسنجید. اگر این کار جواب نداد دوربین را بچرخانید و با انگشت به آن ضربه بزنید تا فوکوس آن بازگردد.
ذخیرۀ عکس از شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی کیفیت عکسی را که شما بارگذاری یا ذخیره میکنید به شدت کاهش میدهند. این به این معناست که اگر عکسی را که قبلاً در یک شبکۀ اجتماعی قرار دادهاید دانلود کنید کیفیت آن خیلی کم خواهد شد؛ حتی اگر آن عکس در گالری کیفیت بسیار مطلوبی داشته باشد.
روشهای جلوگیری از ثبت عکس های تار دوربین گوشی
باتوجه به آنکه در بالا به دلایل شایع تارشدن عکسها اشاره کردیم، در این بخش قصد داریم 10 روش کارآمد برای جلوگیری از این مسئله را شرح دهیم.
عکسها را در بهترین شرایط نوری ثبت کنید
همانطور که قبلاً گفتیم عکاسی در نور کم یکی از علل تارشدن عکس است پس اگر میخواهید عکسهای خوبی ثبت کنید این کار را فقط در فضای آزاد یا در بخش پرنور فضاهای داخلی انجام دهید.
دست خود را ثابت نگه دارید
هنگام عکاسی دستهایتان را خلاف جهت بدن و بسیار محکم فیکس کنید و تا حد امکان گوشی موبایل را ثابت نگه دارید. اگر گوشی شما سهپایه دارد حتماً از آن کمک بگیرید و در غیر این صورت گوشی را روی جسم ثابتی قرار دهید تا از تکان احتمالی پیشگیری کرده باشید و به این ترتیب با عکس های تار دوربین گوشی خداحافظی کنید.
سوژۀ عکاسی را ثابت نگه دارید
اگر در حال عکاسی از گروهی از افراد هستید از همۀ آنها بخواهید در جای خود ثابت بمانند و حرکت نکنند تا عکس تار نشود.
دوربین را روی حالت ثبت چند عکس پشت هم (brust mode) قرار دهید
در این حالت مطمئن میشوید که لااقل یکی از آن عکسها مناسب خواهد بود. این کار همچنین مانع از تکانخوردن دست و انتخاب دکمۀ شاتر میشود.
بیش از حد زوم نکنید
اگر به مقدار کمی از زوم دیجیتال گوشی استفاده کنید زیاد به چشم نمیآید و عکس تار نمیشود؛ اما اگر بیش از حد زوم کنید کیفیت عکس کاهش مییابد و متعاقب آن موجب تارشدن عکسهای گرفته شده با دوربین گوشی میشود.
در قاب تصویر روی سوژۀ مدنظر ضربه بزنید
گاهی فوکوس دوربین موبایل سوژۀ اشتباه را انتخاب میکند اما اگر شما روی بخشی که سوژۀ اصلی قرار دارد ضربه بزنید لنز دوباره فوکوس میکند و عکس با وضوح مناسبی را ثبت میکند.
لنز را تمیز کنید
هرازگاهی که متوجه وجود لکه یا غبار روی لنز دوربین میشوید آن را با دستمال بدون پرز پاک کنید.
از تنظیمات دستی دوربین موبایل استفاده کنید
بعضی از گوشیها امکان تنظیم دستی دوربین را به کاربر میدهند و این شما هستید که سرعت شاتر و ایزو را مطابق با شرایط تنظیم میکنید. در صورت وجود این امکان و حرفهایبودن عکاس میتوان بهخوبی از ثبت عکس های تار دوربین گوشی جلوگیری کرد.
توقع خود را پایین بیاورید
درست است که از قرارگرفتن دوربین در گوشیهای هوشمند زمان زیادی میگذرد اما هرچقدر هم که امکانات این گوشیها افزایش یابد باز هم نمیتوان آنها را با دوربینهای حرفهای مقایسه کرد و باید توقع خود را پایین آورد.
جمعبندی
عکاسی با دوربین گوشی به علت حمل راحتتر آن در مقایسه با دوربینهای حرفهای بسیار محبوب است؛ اما اگر عکاس حرفهای هستید این دوربینها نمیتوانند نیاز شما را تأمین کنند. وجود عکس های تار دوربین گوشی امری محتمل است و همۀ ما آن را تجربه کردهایم. به کمک مطالب بالا اما میتوانیم به میزان بسیار زیادی از بروز این اتفاق جلوگیری کنیم تا عکسهای تار کمتری داشته باشیم و وقت زیادی را صرف پاککردن عکسهای بیکیفیت ثبتشده در گالری نکنیم.